Autor Wątek: Tarcze Brembo  (Przeczytany 20031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dimas

• Gość
Odp: Tarcze Brembo
« Odpowiedź #30 dnia: 29 Sierpnia 2005, 12:04:49 »
Cytat: kluzik
Niestety. Dziś przetestowałem te hamulce. Są słabe. Po trzech hamowaniach z prędkości ok. 100 km/h tak naprawdęprzestały być skuteczne. To jest stanowczo za słaby wynik. Dodam, że zestaw ma przejechane ponad 2 tys. km i był też zmieniony płyn hamulcowy. Przypuszczam, że wina leży tylko i wyłacznie po stronie klocków, bo same tarcze chyba nie mają aż tak wielkiego wpływu na skuteczność hamowania, tym bardziej, ze są to niby sportowe tarcze (tak jest napisane na pudełku). Tak więc zaczynam szukać innych klocków i jak najszybciej je wymienię. Tylko obawiam się, że nie znajdę:( Może spróbujętoyotowskie. Czy ktoś wie jaka firma pakuje w pudełka Toyoty klocki? Na pewno NIE POLECAM Kashyiama!!!!

A może Ferodo Premier http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=61076668
Według opisu pasują do Ave (T22)!

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Sierpnia 2005, 13:02:29 »
O to chodzi, że to nie są te klocki:) Ale dzięki. Powtarzam: mam tarcze o średnicy 275 mm i tam są inne klocki. Na pewno Toyota ma je w swojej ofercie (o ile pamiętam to ok. 250 zł), jednak szukam jakichś innych firm i jedyne co poza tym znalazłem jak na razie to Kashyama, z których nie jestem zadowolony. Szukam dalej. I cały czas nie wiem jakie były wkładane fabrycznie klocki w japońskich wersjach Toyoty Corolli z 2000 r. Czy AISIN to jest jakaś firma? Wydaje mi się, że takie coś jest na nich napisane i jeszcze jakieś dziwne znaki w kółku:) Ktoś wie o jaką firmęchodzi?

Adasko

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Października 2005, 13:41:46 »
Cytat: kluzik
... jednak szukam jakichś innych firm i jedyne co poza tym znalazłem jak na razie to Kashyama, ...

A czy ktoś używał Ferodo FBD1321 na przód i FDB 478 na tył??
Jakieś spostrzeżenia?

klocki do AVE D4D mr 2001

Nygus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Września 2006, 09:14:17 »
Ave doczekała się kapitalnego remontu ukłądu hamulcowego!
;)
Wymieniono: tacze + klocki (Brembo+Ferrodo), przewody, tylne bębny, linkę hamulca ręcznego, płyn. Po tej operacji auto hamuje znacznie lepiej, pewniej, a przede wszystkim równo.
Bicie kierownicy delikatnie mniejsze, ale to zapewne kwestia wysłuzonych juz alusków...

Niestety podczas serwisowania okazało się także, że przedeni swoznie nie będą w stanie dłużej radzić sobie ze stołecznymi dziurami i kolejne 0,5 kPLN zasiliło konto mechaników. Niemniej po geometrii auto jeździ dobre set-metrów (ok. 150-200 na równej drodze) prościutko, jak po sznureczku. Było warto :)

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Lipca 2007, 00:10:09 »
Witam!!!
Jesli chodzi o brembo to nawiercane czy standard?
Pozdrawiam Łukasz

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl