Autor Wątek: Tarcze Brembo  (Przeczytany 20039 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adasko

• Gość
Odp: Tarcze Brembo
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Czerwca 2005, 09:47:12 »
Cytat: Kryspin
Panowie opanujcie, a możeby tak wrócić do tematu??

Ja bardzo chętnie, bo dalej nie wiem jakie powinny być wymiary tarczy.

pozd
Adasko

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Lipca 2005, 17:03:36 »
Witam.
Mam ten sam problem. Potrzebujęznać średnicęprzednich tarcz hamulcowych.Czy nie ma  żadnej możliwości, żeby znając nr VIN, wersjęsamochodu ustalić jakie ma on tarcze hamulcowe? W Toyocie w Radomiu nie da siętego zrobić. Pan powiedział, że należy zmierzyć sobie te tarcze i będzie wiadomo czy średnica jest 275 czy 260 mm. Podobno też do lipca 2001 r. były montowane inne tarcze niż po lipcu. Czy ktoś może wyjaśnić tą sprawę? Samochód: Toyota Avensis D4D, kombi, wersja Sol Plus wyprodukowana przed lipcem 2001 r., z tyłu są tarcze hamulcowe. Nie wiem jakie były zamontowane felgi fabrycznie, ale można siędomyślać, że 15".
Z góry dziękujęi pozdrawiam.

P.S. Jakie wrażenia po założeniu Zimmermannów Bubu?

maniak

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipca 2005, 20:34:05 »
Cytat: kluzik
Toyota Avensis D4D, kombi, wersja Sol Plus wyprodukowana przed lipcem 2001 r., z tyłu są tarcze hamulcowe.
-tez taka mialem i wymienialem tarcze z przodu.Kupowalem oryginalne z Toyoty.Nie pamietam  srednicy ale podam Ci numer z faktury 43512-20601(jest to numer w Niemczech i nie wiem czy taki sam jest w Polsce) ale wedlug niego szukajac odpowiednikow wedlug tego numeru wychodzi ze te tarcze powinny miec srednice 275 mm ; Brembo nr 09.6708.10, Nipparts nr.J3302127, FTE nr. BS 50 89.Sa to numery katalogowe z Niemieckich stron i nie wiem czy beda pasowaly w Polsce ale moze pomaga.Oryginalne felgi mialem 15" ,z tylu tez mialem tarcze.
A wogole to powinienes zmienic serwis jezeli nie moga sprawdzic jakie potrzebujesz tarcze,u mnie sprawdzali wedlug dowodu rejestracyjnego i numerach w samochodzie.
I pewnie najlepiej bedzie jak sam zmierzysz  te tarcze :lol:

Bubu

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipca 2005, 23:53:18 »
kluzik, w serwisie to raczej niczego sie nie dowiesz a co do srednicy felgi jaka miales zamontowana to mozesz to stwierrdzic po przeswicie jaki masz teraz miedzy zaciskiem a felga. U mnie 14" za chinskiego boga by nie weszla. jezeli stwierdzisz ze 14" nie wejdzie to masz srednice 275 ale masz te grubsze tarcze one chyba sa 28 i z tym to nie ma problemu znajdziesz je u chodyry na 11 listopada, w inter teamie inter carsie a co do moich zimmermannow... no coz nic narazie nie powiem przejechalem na nich niecaly 1 tys km jak przejada 50 tys to wydam opinie ;)

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lipca 2005, 00:03:38 »
Dzięki bardzo za rady. Udało mi siędziś ustalić jakie w końcu mam tarcze. Tzn. podobno takie mam. Zadzwoniłem po prostu do serwisu Toyoty w Radości i tam pan mając nr VIN sprawdził jakie powinny być tarcze, a są to te większe - 275 mm. Czyli jednak sięda. Jak sięchce. W Radomiu chyba im sięnie chce. Ich strata. Polecam Toyotęz Radości;) Porządna obsługa.
Dzięki jeszcze raz.

topol

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lipca 2005, 16:16:22 »
Ja miałem taką sytuację, iż w roku ubiegłym naszła mnie fantazja i założyłem LPG. Na tym jednak sięnie skończyło, ponieważ zapragnąłem zmienić na nowe świece i kable WN. Bardzo sympatyczny Pan na podstawie numeru VIN zalecił mi kable. Fajnie, tyle że ja mam kable z kwadratową "uszczelką" na pokrywęzaworów a nie mam takich (...) zapinek na kopułkę, tymczasem numer VIN sugerował kable bez zapinek (O'K) ale z okrągłą "uszczelką" ( nie O'K). Drugi wariant to były kable z kwadratową "uszczelką" (O'K) ale z zapinkami na drugich końcach (a to już nie O'K). W końcu u innego sympatycznego Pana znalazłem właściwe kabelki, ale już bez pomocy numeru VIN......

Ale dla przciwwagi powiem, iż dzisiaj miły Pan z Toyota Włochy słusznie sięzdziwił, że pytam o halogen, ponieważ wg VIN nie miałem fabrycznie halogenów..... bo nie miałem, zakładałem (u nich zresztą) jak zacząłem nią jeździć..

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sierpnia 2005, 18:11:45 »
Witam.
Dokończęten temat ze swojej strony. Tak więc zostały kupione i założone tarcze Zimmermanna nawiercane (niby sportowe, ale nei wiem co to znaczy tak naprawdę) ;) Generalnie wszystko jest ok. Bicie podczas hamowania ustało (to oczywiste) i wszystko tak jakby działa poprawnie. Jednak skuteczność hamowania nie jest porażająca. Tak naprawdęto chyba nawet gorsza niż była. Nie wiem ile musi siędocierać taki zestaw hamulcowy, ale już jest przejechane ponad 700 km. Niestety do tego modelu nie mogłem znaleźć żadnych innych klocków niż Kashyiama (czy jakoś tak) i tu upatrujęten słaby punkt. Mam jednak nadzieję, że to siępoprawi niebawem, a moze to tylko subiektywne odczucie.
Pozdrawiam

dimas

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Sierpnia 2005, 20:23:43 »
Witam.
Dokończęten temat ze swojej strony. Tak więc zostały kupione i założone tarcze Zimmermanna nawiercane (niby sportowe, ale nei wiem co to znaczy tak naprawdę) ;) Generalnie wszystko jest ok. Bicie podczas hamowania ustało (to oczywiste) i wszystko tak jakby działa poprawnie. Jednak skuteczność hamowania nie jest porażająca. Tak naprawdęto chyba nawet gorsza niż była. Nie wiem ile musi siędocierać taki zestaw hamulcowy, ale już jest przejechane ponad 700 km. Niestety do tego modelu nie mogłem znaleźć żadnych innych klocków niż Kashyiama (czy jakoś tak) i tu upatrujęten słaby punkt. Mam jednak nadzieję, że to siępoprawi niebawem, a moze to tylko subiektywne odczucie.
Pozdrawiam

Czy Mógłbyś jeszcze (jeżeli nie jest to tajemnica  :wink:  ) podzielić sięz nami informacją - gdzie i w jakiej cenie Nabyłeś wyżej wspomniane tarcze Zimmermanna?
Byłoby pięknie  :cnice  
Pozdrawiam

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Sierpnia 2005, 20:58:21 »
Oczywiscie. Kupiłem je w firmie Lewian (www.lewian.com.pl), bo to jest podobno przedstawiciel na Polskę. Cena jest niestety dwa razy wyższa od tarcz Brembo i wynosi 310 zł za sztukę, ale jest niższa od ceny w Toyocie, gdzie sztuka kosztuje 365 zł.
Co do klocków to zapłaciłem za nie 100 zł, ale tak jak pisałem - nie było innych do wyboru. Chciałem kupić jakieś, bardziej "sportowe", ale okazało się, że nikt nei produkuje takich jak już zamówiłem tarcze:) Tak więc zestaw trochędziwny, ale zobaczymy jak siębedzie sprawował.
Pozdrawiam.

dimas

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Sierpnia 2005, 21:43:57 »
Oczywiscie. Kupiłem je w firmie Lewian (www.lewian.com.pl), bo to jest podobno przedstawiciel na Polskę. Cena jest niestety dwa razy wyższa od tarcz Brembo i wynosi 310 zł za sztukę, ale jest niższa od ceny w Toyocie, gdzie sztuka kosztuje 365 zł.
Co do klocków to zapłaciłem za nie 100 zł, ale tak jak pisałem - nie było innych do wyboru. Chciałem kupić jakieś, bardziej "sportowe", ale okazało się, że nikt nei produkuje takich jak już zamówiłem tarcze:) Tak więc zestaw trochędziwny, ale zobaczymy jak siębedzie sprawował.
Pozdrawiam.

Dzięki serdeczne za info!
Co do klocków to gdzieś w sieci czytałem iż dobrze przy tych tarczach spisują sięklocki firmy EBC z serii "green stuff". Jeżeli będą jakieś kłopoty z obecnymi - może warto rozważyć tą propozycje.
Niestety dokładnej ceny nie znam (zapewne powyżej 300zł)
Pozdrawiam

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Sierpnia 2005, 22:02:10 »
do tych tarcz (275 mm) i tych zacisków nie ma żadnych usportowionych klocków. Przynajmniej przedstawiciele Brembo, Mintexa i EBC mnie tak zapewniali.... Co gorsze ze zwykłymi też jest problem. Ale są Kashyiamy:)

dimas

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Sierpnia 2005, 23:14:55 »
O kuurteczka! a już sięprzymierzałem do zmiany na "zestaw" Zimmermanny+EBC "green stuff" co by kierownicą tak nie trzęsło przy hamowaniu a tu jak czytam... lipa :(

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Sierpnia 2005, 01:28:54 »
:(:( mnie też zaskoczyła informacja o Zimmermanach bo sie do nich przymierzałem ale moze poczekajmy bo wina równie dobrze moze być kloców albo jeszcze nie dotartego zestawu

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Sierpnia 2005, 23:48:34 »
Niestety. Dziś przetestowałem te hamulce. Są słabe. Po trzech hamowaniach z prędkości ok. 100 km/h tak naprawdęprzestały być skuteczne. To jest stanowczo za słaby wynik. Dodam, że zestaw ma przejechane ponad 2 tys. km i był też zmieniony płyn hamulcowy. Przypuszczam, że wina leży tylko i wyłacznie po stronie klocków, bo same tarcze chyba nie mają aż tak wielkiego wpływu na skuteczność hamowania, tym bardziej, ze są to niby sportowe tarcze (tak jest napisane na pudełku). Tak więc zaczynam szukać innych klocków i jak najszybciej je wymienię. Tylko obawiam się, że nie znajdę:( Może spróbujętoyotowskie. Czy ktoś wie jaka firma pakuje w pudełka Toyoty klocki? Na pewno NIE POLECAM Kashyiama!!!!

danielo

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2005, 14:53:16 »
tak czytam i dochodze do wniosku, ze toyota (przynajmniej cari i ave) oraz dobre hamulce to tylko marzenie. nie spotkalem sie jeszcze zeby komus tak do konca pomogla jakas wymiana tarcz i klockow.
mnie wkurzaja dwie rzeczy: drzenie kierownicy przy hamowaniu oraz ich skutecznosc. no i jeszcze to, ze sie szybko grzeja. a tu czytam, ze jak ktos upora sie z jednym to drugie pozostawia wiele do zyczenia...
a moze ktos jednak poleci jakies skuteczne zestawienie? dla jasnosci, nie chodzi mi o super sportowa jazde, ale jednak zdarza mi sie hamowac czasem z wiekszych predkosci (np 140, czasem 180) i chcialbym to moc robic czesciej niz raz skutecznie i bez krzywienia przy tym tarcz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl