Autor Wątek: Mam Corolle E10 od 4 dni i mam kilka pytań. Pomożecie???  (Przeczytany 16403 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Madzia83

• Gość
Mam Corolle E10 od 4 dni i mam kilka pytañ. Pomo¿ecie???
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2005, 15:02:24 »
Cytat: Dynia
Jednak dalej mi pólka wariuje, a raczej ten plastik na klapie. U siebie nakleiłem na pólkęod spodu kawałki filcu i jest ok, ale nie wiem czy u każdego sięto sprawdzi.

będępróbowała...cvhyba na rzęstach stanę bo troszkęmnie ten dżwiek wkurza ;)

Odkręciłem ostatnio korek od chłodnicy ( oczywiście przy zimnym silniku ) i wybiło mi płyn. Ktos mi mówił, że to jest normalne gdy ma sięzbiornik wyrównawczy ale coś nie jestem pewien.Płyny w zbiorniku jest w połowie. U was tez tak jest? Od tego czasu szybciej sięnagrzewa silnik i obraty to równe 8 tys. więc chyba przypadkiem usunąłem tą usterkę

U mnie tak nie ma - płynu nie wybija mimo, że w zbiorniczku mam też połowę(byle nie przesadzić i nie zalać do pełna).

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Czerwca 2005, 15:44:17 »
Dynia zrob tak : zawsze jak idziesz rano do autka odkrec mu korek az nie zrobi takiego małego "cichacza" psssttt zakrec i w droge i tak kilka razy na zimnym silniku, u mnie tak bylo i po kilku takich odkreceniach i wypuszczeniu powietrza w koncu sie uspokoiło i juz nie ma zadnego psyczenia :-)

A powiedz mi na zboirniczku wyrownawczym masz taki węzyk odpowietrzajacy ktory zwisa sobie luzno w kierunku ziemi ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

croccifixcio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Czerwca 2005, 00:21:15 »
zależy mi bardziej na oszczędnej jeździe niż na sportowych osiągach

nie grzesz kolego :oops:
to trzeba było se kupić 1.3xli i po problemach  :wink:

Cytat: Willy
koszty eksploatacji małe za 50 zeta spokojnie robnie 350 km w jeżdzie miejskiej

no to gratuluje bo mi łyka dokłanie 10.0l na 100km - ale przy jeździe 3500-5000obr/min
czyli za 50 zeta to se spokojnie moge 250km przejechać

co do gazu to w pełni  podzielam zdanie Kolegi tmx-a
Cytat: tmx
Ja może tylko o gazie sięwypowiem.

fakt-żal troche silnika ale jak sie zrobi uszczelniacze etc. to gaz jest ponoć zdrowszy od benzyny
ja jeżdże na shell power gazie i przed m-cem miałem okazje badać jakość tego gazu przez jakąś niezależną od wszysktich oprócz piniendzy firme - ale wyszły bardzo dobre proporcje gęstości, czystości itd.
filtr gazu wymieniam co 15 tys.-to chyba o czymś świadczy...
osiągi też są widoczne-ktoś tam kiedyś pokazywał wykresy z hamowni i wyszło że na gazie jest spadek o ok 10KM i prędkość max ok 15%-20% zależy od stanu silnika...
generalnie przy wszystkich za i przeciw jestem jednak za gazem :!:
no chyba że ktoś nie patrzy na kase to oczywiście shell power racing 99 :twisted:
a poza tym to gratuluje zakupu bo mi sie ten model najbardziej podoba jednak :oops:
i zaś sie naraże Kolegowi Opiekunowi-Piglettowi  8)

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Czerwca 2005, 15:08:26 »
Cytat: tmx
Jeszcze jedenplus gazu - nic do niego nie dolewają - może mieć nie takie proporcje albo wiekszy udział wody ale nie da sie raczej dolać rozpuszczalników ani bejc jak ma to miejsce w przypadku benzyn:)

Guzik prawda.
Dolewają i jest to samo co z benzynami - wiele osób juz mi to potwierdziło.
Sam wypalam z baku jakiś szajs który kiedyś łyknąłem na katowickiej (LPG oczywiście).
Zaczęło nagle do zbiornika mieścic sięo ok. 9L mniej jak zwyczajnie. Tankujęteraz wyłącznie na dużych stacjach i systematycznie sięto coś wypala.

Generalnie oczywiście jestem za instalką. 8)

tmx

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Czerwca 2005, 17:45:51 »
Nie wiem to musza tu być mocni pechowcy - ja w civicu wymieniłem po 45 tys km filtr i odsmrodizłem parownik - i co i nic nawet nie kapneło -  a tankowałem byle gdzie - bo miałęm naprawde mikry zbiornik (20 l)
T oyocie to samo po 40 tys i też nie było źle.
Spadek mocy zazwyczj ocenia sie na 10% - czyli nie jest prawdą że dla oszczedności lepiej kupić 1.3 - bo ona 5 litrów to chyba nie spali ( i to na bucie ) a 1.6 na gazie i tak ma więcej mocy niż 1,3 na benzynie.
TMX

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Czerwca 2005, 11:59:34 »
LPG to jest dobre rozwiazanie po wzgledem ze robi sie powiedzmy na oko wiecej niz 1000-1500km miesiecznie, przeciez podstawowy warunek ze silnik na LPG musi miec temperature itp. no ale to jest juz na kiedy indziej gadanie :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

silent22

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Września 2005, 20:56:54 »
Witam
Pozwolcie ze sie dolacze, jestem od dzisiaj posiadaczem pieknej Toyotki 1.4xli 95rok  i chcialbym zalozyc do niej gaz jezdze raczej duzo wiec oplaca mi sie to tylko nie wiem jak to silniczek zniesie, na autkach generalnie bardzo slabo sie znam, powiedzcie mi ile taka instalacja powinna kosztowac zeby sie nie dac naciagnac czy sa jakies slabe czesci do gazu. I jakbyscie mi mogli powiedziec co sobie sprawdzic w autku, jedyne co z nim jest nie tak (wg sprzedajacego) to stuka cos w prawym tylnym kole powiedzial ze to jakas guma na stabilizatorze. Ile to moze kosztowac? oraz chcialbym sie dowiedziec ile kosztuje wymiana zarowek i same zarowki do deski rozdzielczej oraz nie dziala mi licznik przejechanych kilometrow jeden oraz drugi (zorientowalem sie po zakupie) pewnie cofali licznik niby ma przejechane 149000 powiedzcie ile bedzie kosztowac zrobienie zeby te liczniki dzialaly bo nawet nie mam jak sprawdzic ile pali, narazie jestem zadwolony na wolnych obrotach jest ponizej 1000, jutro wiade najprawdopodobniej na kanal to napisze wiecej

Pozdrawiam

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Września 2005, 08:03:26 »
Cytat: silent22
to stuka cos w prawym tylnym kole powiedzial ze to jakas guma na stabilizatorze. Ile to moze kosztowac?

Jeżeli to tylko ta gumka, a jest to bardzo prawdopodobne bo wybijają sięnader często, to kosztuje parenaście zł.Ja placiłem chyba 12zł. za szt.
Z licznikem moze być kiepsko, bo pewnie przy cofaniu powyłamywali plastikowe trybiki i wtedy to już pozamiatane.
Co do żarówek wszystko dokladnie jest opisane w FAQ. Aha przy okazji wymiany żarówek możesz sprawdzić i licznik, jak i tak już bedziesz miał zdjety panel z zegarami :wink:

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Września 2005, 12:04:11 »
Z tym pukaniem w prawym kole to zobacz czy nie puka ci rura wydechowa. Mi na przegladzie człowiek powiedział ze własnie łączniki zaczynają pukać. Poprawiłem wieszak od rury i przestało. a że corollka niska a dziury duże to kurcze czesto zawadzam :(

Jeśli połamali ząpki to tylko wymiana. Poszukaj na allegro powinny być w sensownej cenie.

żarówki sobie wymienisz sam. Opis jest w FAQ a jak byś czegoś nie wiedział to pytaj.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Września 2005, 12:38:39 »
Co do gazu to popatrz do działu LPG, poszukaj troche i zerknij np. tutaj: http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=6201

Licznik, tak jak napisał Toyo, najlepiej zdemontuj i zobacz co tam jest namieszane... Żarówki kosztują jakieś grosze.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Września 2005, 14:25:05 »
Cytat: silent22
chcialbym sie dowiedziec ile kosztuje wymiana zarowek i same zarowki do deski rozdzielczej

A teraz omowimy zajmiemy sie groszem :-)
 Zarowki do licznika ,oswietlenia nawiewow ,popielniczki, grzałki do petów to kupisz za 60groszy ja mam zwykle firmy bodajze TUNGSRAM i swieca super.
Zarowki  do przyciskow awaryjnych, ogrzewania tylnej szyby to only orginaly za ok. 30zl , kosmos, trzeba isc do dobrego sklepu elektronicznego i kupic takowa z dluzszymi wasami i pokombinowac.

Co do samego licznika to wspołczuje ktos zniszczyl licznik pewnie srobokretem i przekrecil pewnie przebieg, a i przy okazji jeszcze co innego.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Września 2005, 15:16:51 »
Cytat: Croom
trzeba isc do dobrego sklepu elektronicznego i kupic takowa z dluzszymi wasami i pokombinowac.

ja kupilem w sklepie z tailami elektronicznymi za 40 gr szt. na 12V są rózne kolory, zapodałem po dwie czerwone i świeci idealnie. Wąsy są na tyle dlugie że mozna spleść razem dwie i ja zamocować bo jedna świeci nieco słabawo :wink:

silent22

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Września 2005, 18:32:22 »
Byłem dzisiaj u mechanika i gaz firmy Lovato za 1900pln mysle ze sie oplaca:), pozatym powiedzial mi ze licznik najlepiej wymienic czyli 200pln + robocizna i nie wiem czy nie chce mnie naciagnac na kase.
Pozdrawiam

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Września 2005, 19:10:54 »
robocizna za licznik to jest jakies 15 minut niech ci sprzeda licznik i nie nawija o robociznie bo przy tym to nawet sie nie spocisz
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

silent22

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Września 2005, 19:13:42 »
Cytat: Croom
robocizna za licznik to jest jakies 15 minut niech ci sprzeda licznik i nie nawija o robociznie bo przy tym to nawet sie nie spocisz

no hehe powiedzial ze robocizna to 30pln a z moimi dwiema lewymi rekami to wole chyba zaplacic te 30pln tylko boje sie ze wystarczy cos tam tylko  jakas drobnostke zrobic a on chce mnie naciagnac na caly licznik

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl