Autor Wątek: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego  (Przeczytany 21155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Remigiusz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Lutego 2020, 09:42:43 »
Miałem podobną sytuację z skrzypieniem przy wyciskaniu pedału sprzęgła. Temat był zauważalny do przebiegu ok. 3000 km, po tym okresie samoistnie ustąpił. W obecnej chwili przebieg wynosi ponad 10000 km i odpukać skrzypienie na razie nie słychać.
Wcześniej ktoś napisał, że po 3 K ustał problem. Cierpliwie czekam, jestem przy 2.5 K, ale póki co nie słyszę, żeby cokolwiek się docierało powoli  :| Wydaje mi się, że to dotyczy wielu aut, tylko część użytkujących nie zauważa tego albo im to nie przeszkadza. Rozumiem wycieraczki, plastiki, ale żeby wyciągać w nowym aucie skrzynię biegów, żeby to naprawić  :-( Nie wiem, może nie ma się czym martwić.

Offline endriub

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Czerwca 2020, 12:38:11 »
Dzisiaj byłem z tym skrzypieniem w serwisie po raz drugi. Za pierwszym razem naoliwiony został mechanizm przy pedale sprzęgła, ale nie pomogło. Skrzypienie pojawia się zawsze po nagrzaniu auta kiedy na zewnątrz jest sucho.
Diagnoza: łożysko oporowe sprzęgła do wymiany. Przebieg auta 3 500km.
Tak więc wygląda mi to na wadę fabryczną tego łożyska. Nie podoba mi się, że w nowych samochodach akie historie się pojawiają.

Offline Gerdii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Czerwca 2020, 20:36:08 »
"Występuje to tylko na piątym biegu.
Pytanie do posiadaczy manualnej skrzyni, czy też takie zjawisko jest u Was zauważalne?"

Cześć właśnie sprawdziłem na każdym biegu drążek ani drgnie ....pedał od sprzęgła nie skrzypi...oby tak dalej bo na razie 1300 km.

Gerdii

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Października 2020, 18:14:25 »
Niestety, też się załapałem na skrzypienie? Czy po wymianie łożyska temat u Was powrócił? U mnie dalej od czasu do czasu się pojawia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Października 2020, 21:31:34 »
Nie wiem czy Wam to pomoże, ale w nissanach (moim i wielu innych) przyczyną była...gumowa przelotka siłownika wysprzęglika, łatwo to samemu sprawdzić, psiknąć sprayem silikonowym w przelotkę grodzi i sprawdzić czy to nadal występuje. Jeśli nie pomoże, to winny może być sam siłownik sprzęga, tak w ogóle, skąd pomysł aso na łożysko oporowe sprzęgła? (Chyba, że naprawdę jakaś wada z produkcji)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Października 2020, 22:06:44 »
przyczyną była...gumowa przelotka siłownika wysprzęglika, łatwo to samemu sprawdzić, psiknąć sprayem silikonowym w przelotkę grodzi i sprawdzić czy to nadal występuje
Jestem totalnym laikiem. Gdzie to jest?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Października 2020, 23:15:01 »
W grodzi silnika (ścianka między kabiną a komorą silnika -przelotka) idź "tropem" siłownika połączonego z pedałem sprzęgła w kierunku silnika, spryskaj miejsce od środka jak i od strony silnika.
Oczywiście może nie pomóc, ale przynajmniej jedno zostanie wykluczone. Mi wymieniono tą przelotkę w jednym modelu (pomogło na kilka miesięcy) w innym dwa razy wymieniano cały hydrauliczny siłownik sprzęgła (pomagało na ok. 2 lata)
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2020, 23:18:07 wysłana przez Krisman »

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Października 2020, 11:04:00 »
Cześć,

U mnie po wymianie łożyska w zeszłym roku skrzypienie powróciło po ok miesiącu.
Ze dwa miesiące temu dowiedziałem się w serwisie, że producent poprawił część i będą wymieniać.

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Października 2020, 18:19:16 »
No nic. U mnie dalej skrzypi. Wymiana łożyska oporowego była na początku października. Jestem rozczarowany. Poprzednio jeździłem Nissanem. Zaczął się psuć o 3 lata później. Jestem w trakcie umawiania kolejnej wizyty. Zobaczymy, co będzie. Mit niezawodnej Toyoty padł. Nie będę kupował rozszerzonej gwarancji, jest STRASZNIE drogą (w porównaniu z Citroenem) . Po 3 latach najpewniej zmiana marki...

Offline miro66

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Października 2020, 08:22:07 »
Miałem to samo w Nissanie Q. Pedał sprzęgła skrzypiał jak stara szafa w szczególności gdy było sucho na zewnątrz.Co jakiś czas pryskałem WD-40 po elementach pedału sprzęgła i pomagało na jakiś czas .Nikt nie mówił o wymianie łożyska w Nissanie,mówili o siłowniku pedału sprzęgła,ale łożysko oporowe w nowym aucie i to w Toyocie ,dziwne.Miałem też kupić Ravkę w manuału,ale przeczytałem ten wątek na forum i po doświadczeniach z Nissanem zdecydowałem się na automat i myślę, ze to był dobry ruch z mojej strony.Wracając do skrzypienia spróbuj spryskać wszystkie elementy przy pedale sprzęgła np.WD-43 na długą metę to nie pomoże,ale na trochę ukoi nerw.W dzisiejszych czasach nie ma idealnych samochodów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Października 2020, 08:33:28 »
Ja też to miałem w Nissanie i również siłownik sprzęgła był winny, 2 razy mi go wymieniano.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2020, 09:04:37 wysłana przez Krisman »

Offline endriub

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Października 2020, 13:45:21 »
U mnie problem został naprawiony.
Za pierwszym razem wymieniono bodajże łożysko oporowe. Niestety problem powrócił po tygodniu.
Na szczęście ASO stanęło na wysokości zadania i ustaliło, że problem jest inny i należy założyć dodatkowa osłonę przy łożysku oporowym sprzęgła, bo coś tam o siebie ociera i wydaje takie skrzypienie/hałas.
Ta osłona jest normalnie do zamówienie i ma swój indeks katalogowy.

Od naprawy minęły 2 miesiące i jest cisza.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Października 2020, 22:29:04 »
O, i to jest  fajny news!

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Listopada 2020, 17:40:23 »
Wymiana zrobiona po raz drugi. Zobaczymy, jak będzie tym razem

Offline Krzys

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudnia 2020, 22:35:23 »
Po ponownej wymianie nie ma skrzypienia. Pedał pracuje teraz zupełnie inaczej. Wszystkim, którzy mają nawet wątpliwość, czy im skrzypi, polecam zgłoszenie w serwisie, póki gwarancja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl