Autor Wątek: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego  (Przeczytany 21178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: RAV4 V - skrzypienie przy pedale sprzęgła / wymiana łożyska oporowego
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Grudnia 2020, 22:42:39 »
fajnie że się udało

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline manieks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Marca 2021, 21:48:08 »
Witam.
Pierswsza wymiana/napraw chyba docsku sprzegła po 4500 km - przestało skrzypiec na chwile.
Druga diagnoza po ok 10k ze jest problem z jakimś dynksem prz sprzęgle i toyota zmieniła coś w nowych modelach (nie pamietam co ale zamiast 2 elementów teraz mnotują 3). po chwili oczekiwania na sprowadzenie czesci według nowej instrukcji naprawy ( czesci były dostepne dopiero po 32 tygodniu 2020r) . wymiana na noew 3 czesciowe cośtam.
trzecia diagnoza - jutro jade - 20k i znow skrzypi. wydaje mi sie ze to jakis grubszy temat, narazie jest om bo serwisuje na gwarancji, ale nie wyobrazam sobie ze tak co 5k 10k bede to wymieniał. zobaczymy co ustalę jutro

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Maja 2021, 02:31:58 »
Już się miałem cieszyć że w sumie moje auto nie posiada praktycznie żadnych objawów i usterek o których tutaj użytkownicy się rozpisują, niestety i  mnie dopadło, przejechane Toyotą 5000 km ostatnio pedał sprzęgła przy naciskaniu i powrocie wydaje jęki wrażenie takie jakby coś nie miało smarowania i tarło :wallbash:. Byłem w serwisie nawet nikt nie spojrzał a tylko mnie umówili na termin wizyty. Jadę pierwszego czerwca zobaczymy co powiedzą. Nadmieniam że nie ma znaczenia czy jest sucho czy nie. Jak jej siądzie albo od razu słychać te odgłosy albo po chwili pracy sprzęgłem. Toyota produkcja październik 2020r. Może ktoś już coś więcej jeszcze wie poza tym co tutaj już napisane? jakieś świeże info?

Offline manieks

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Czerwca 2021, 21:13:50 »
po trzeciej wizycie i wymianie chyba jednej  z pomp sprzegła (chyba) nadal skrzypiało. ale po jakims czasie przestało i teraz działa ok. ale w sumie musze zdzwonic do serwisu bo chyba wbili mi ze usterka nie usunieta, ale nie mieli pojecia co dalej z tym tematem. obawiam sie zeby to piszczenie po jakiejs wiekszej ilosci kilometrów nie przyczyniło sie do awari czegos powazniejszego zwiazanego ze sprzegłem. na pewno dokupie sobie gwarancje na dodatkowe 2 lata

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #34 dnia: 08 Czerwca 2021, 08:08:24 »
dlatego hybryda jest znacznie prostsza :), mniej się może zepsuć.

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 13 Czerwca 2021, 20:21:54 »
Wizyta w serwisie w Sosnowcu szybka i rzeczowa. Duży plusik.  Dostałem informację że jest biuletyn wydany na tą przypadłość, jakaś część, jak dobrze zrozumiałem przy łożysku skrzyni biegów do wymiany gdyż jest wadliwa. Zamówili, mam z początkiem lipca podjechać umówić się na wymianę. Podobno to już czwarte autko u nich z tym problemem. Zobaczymy jak przebiegnie sama kwestia wymiany.

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 03 Sierpnia 2021, 17:13:53 »
Jakby jeszcze kogoś interesowało. Wymienione łożysko z osłoną która powodowała piszczenie, na moje oko powodowała więcej, po wymianie sprzęgło całkiem inna praca, i co ciekawe auto jakby dynamiczniejsze przy ruszaniu. Co do serwisu to plus duży za całość podczas obsługi  wymiany.

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Maja 2022, 11:30:41 »
Ponawiam temat skrzypiącego sprzęgła gdyż elegancko powrócił jak bumerang. W serwisie który odwiedziłem twierdzili żeby czekać bo prawdopodobnie akcja serwisowa ma być..to było ponad dwa miesiące temu i nadal cisza..ktoś może ma jakieś informacje w tym temacie? Bo zastanawiam się czy jeszcze czekać czy oddać samochód do kolejnej naprawy...ale ile można rozbierać i skłądać to samo w kółko. Pozdrawiam

Offline Techniczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 2.0 2022
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Maja 2022, 15:57:31 »
Ponawiam temat skrzypiącego sprzęgła gdyż elegancko powrócił jak bumerang. W serwisie który odwiedziłem twierdzili żeby czekać bo prawdopodobnie akcja serwisowa ma być..to było ponad dwa miesiące temu i nadal cisza..ktoś może ma jakieś informacje w tym temacie? Bo zastanawiam się czy jeszcze czekać czy oddać samochód do kolejnej naprawy...ale ile można rozbierać i skłądać to samo w kółko. Pozdrawiam

Miałem taki przypadek w innym samochodzie . Na pierwszy rzut oka wyglądało to tak . Wciskam sprzęgło -skrzypi . Co jest ? Okazało się że to fotel kierowcy wydaje taki odgłosy które się idealnie synchonizują  z wciskaniem sprzęgła. Mało prawdopodobne aby łożysko oporowe wysypało się tak szybko, no chyba że jeździsz z nogą na sprzęgle ale wtedy będzie tarabanić na luźno a po wciśnięciu sprzęgła odgłoś powinien się zmienić . Tak wygląda wywalone łożysko .
RAV 4 2.0 AWD CVT Comfort  2022

Grigson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Maja 2022, 18:23:41 »
To nie fotel i temat jest znany serwisom a jak już pisałem raz już naprawiali wtedy twierdzili że  jakaś wadliwa osłona łozyska oporowego, teraz usyszałem w jednym z serwisów Toyoty że poza tym też i samo łozysko i prawdopodobnie miała być ogłoszona akcja serwisowa, ale to ustalałem ponad dwa miesiące temu i od tamtej pory cisza i  żadnej akcji serwisowej. Dla tego pytam czy może ktoś ma jakąś wiedzę w temacie akcji serwisowej..jakieś przecieki, sprawdzone info, bo jeżeli nie to  będę oddawał do ponownej naprawy gwarancyjnej. A bez sensu naprawiać jak np. za miesiąc ogłoszą jednak akcję serwisową.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Czerwca 2022, 09:55:08 »
Miałem podobną sytuację z skrzypieniem przy wyciskaniu pedału sprzęgła. Temat był zauważalny do przebiegu ok. 3000 km, po tym okresie samoistnie ustąpił. W obecnej chwili przebieg wynosi ponad 10000 km i odpukać skrzypienie na razie nie słychać.
Praktycznie od nowości występuje inne zjawisko, a mianowicie jadąc na piątym biegu, przy dodawaniu i ujmowaniu gazu drążek zmiany biegów przesuwa się do przodu i do tyłu. Występuje to tylko na piątym biegu.
Zgłaszając temat w serwisie, otrzymałem odpowiedź że temat na razie nie jest  im znany, został przekazany do centrali i czekają na odpowiedź.
Pytanie do posiadaczy manualnej skrzyni, czy też takie zjawisko jest u Was zauważalne?

u mnie podobnie. Też zauważyłem że na V biegu lewarek delikatnie się przemieszcza i wraca w zależności od zachowania pedału gazu.

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Sierpnia 2022, 18:06:07 »
To samo miałem po ok 2500km. (Nawet nie tak dawno założyłem podobny temat bo nie zauważyłem iż już istnieje). Dziś oddałem auto do serwisu zgłaszając tę usterkę , pojeździli trochę , nagrali zjawisko i dopiero w czwartek będą części więc w piątek odbieram naprawione auto. Samochód zakupiłem w kwietniu a widzę, że temat ciągnie się od dawna więc dziwię się iż producenci nic z tym nie zrobili. Mam samochód zastępczy (Toyota CHR hybryda ) i okazał się moim "nieszczęściem" bo teraz jeżdżąc tym bardzo żałuję , że nie kupiłem z automatem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Sierpnia 2022, 18:22:48 »
Mówiłem byś brał automat, oj mówiłem ;)  Nawet, że manuale mają problemy  :cool:
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Października 2022, 21:57:01 »
Problem powrócił 3 tygodnie  temu jak wracałem z HR , ale dopiero po przejechaniu 100km. Później musiałem trochę pojeździć aby skrzypiało a teraz skrzypi zaraz po uruchomieniu pojazdu. Wkrótce jadę do ASO. Zawsze kupowałem nowe auta , takich jaj nie miałem , no może gorzej było we Fiatach w ubiegłym wieku. Zaczynam żałować zakupu bo co będzie dalej, czy naprawią ?

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Listopada 2022, 20:22:19 »
Czyli generalnie poszedłbyś teraz w CVT? E-CVT?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl