Autor Wątek: E15 Toyota Corolla Check engine  (Przeczytany 2326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarekPeter

• Początkujący
E15 Toyota Corolla Check engine
« dnia: 19 Lutego 2020, 21:12:57 »
Cześć,

Kupiłem jakiś czas temu od ojca Corollę z 2007r. 1.6 benzyna 124km, od jakiegoś czasu dobywa się z silnika grzechotanie i jest głośniejszy, spalanie nieznacznie się zwiększyło, wyskakuje błąd na czwartym cylindrze, jeden mechanik wymienił cewkę ale to nic nie pomogło, skasował błąd i ten znowu się pojawił po jakiś 100km, teraz byłem u innego - mówił że to pewnie świece i skasował błąd - ten pojawił się po 200-300km, ogólnie do 2 tyś obrotów praktycznie nic nie słychać gdy wchodzi na 3tyś + zaczyna wydobywać się ten pogłoś i jest bardzo słyszalny.

Czy ktoś ma pojęcia co może być przyczyną, chciałem wykluczyć wszystkie możliwości zanim będę zmuszony zrobić remont silnika.

Z góry dziekuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Marek

Offline fajfik84

• Prawie Toyot
Odp: E15 Toyota Corolla Check engine
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lutego 2021, 09:13:17 »
Mam E15 1.6 VVti z tym ze 134km...u mnie takie "ala" grzechotanie było spowodowane przez napinacze pompy wody ... ów grzechotanie pojawiało się także przy wolnych obrotach. Po wymiane rolek...pompy itp. osprzetu... problem zniknął.

Offline Witboj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2021, 18:18:49 »
Ale jaki błąd na czwartym cylindrze? Wypadanie zapłonów? Podaj nr błędu. Skoro świeca i cewka wymienione to zostaje wtryskiwacz lub pierścienie - wtryskiwacz do wymontowania i sprawdzenia (aczkolwiek najpierw trzeba sprawdzić zasilenie wtryskiwacza i rezystancję). Przetestuj kompresję na cylindrach, czy na tym nie ma niższej. A mechanik d..a - zmień mechanika. Wystarczyło podmienić cewki między cylindrami i sprawdzić, czy błąd nie wyskakuje na innym cylindrze. To samo ze świecą.
Osobiście stawiam na wtryski - nie bez kozery Toyota zaleca okresowe czyszczenie - pewnie w całym życiu samochód ani raz takiego nie widział....
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2021, 18:25:58 wysłana przez Witboj »

Offline Witboj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2021, 18:20:12 »
u mnie takie "ala" grzechotanie było spowodowane przez napinacze pompy wody ... ów

Ale od napinacza to by nie wyskakiwał "check engine"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl