Autor Wątek: wyłączenie alarmu cobra  (Przeczytany 19133 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
wyłączenie alarmu cobra
« dnia: 21 Lutego 2020, 21:39:08 »
czy da się jakoś w łatwy sposób wyłączyć alarm. była jakaś opcja z trybem serwisowym, ale nie mam przy sobie instrukcji i nie wiem czy to działa tak jak bym się spodziewał. czasami alarm mi się włącza sam z siebie. teraz parkuje ludziom pod oknem i nie chciałbym żeby w nocy im wyło

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wyłączenie alarmu cobra
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Marca 2020, 09:07:55 »
Gdyby ktoś w jakiejś sytuacji chciał mieć nieaktywny alarm, to wygląda na to, że zamknięcie samochodu fizycznym kluczykiem nie aktywuje alarmu.

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Marca 2020, 09:27:34 »
W środę będę w ASO w temacie alarmu. Jak nie zapomnę to się zapytam.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Marca 2020, 11:13:12 »
mógłbyś przy okazji zapytać, czy istnieje możliwość deaktywacji/wyciszenia syreny. chodzi o to, że nawet jak alarm się nie rozbroi to nie będzie wył tylko ew. zostaną kierunkowskazy i blokady zapłonu

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Marca 2020, 14:17:27 »

A przy okazji mógłbyś dopytać o:

Cytuj (zaznaczone)
Jednak najwięcej zastrzeżeń mieliśmy do systemu alarmowego, który wielu redaktorów doprowadzał do szału!. Otwierasz auto, wkładasz coś do bagażnika lub pomagasz dzieciakom zapiąć pasy i zaraz słyszysz, że system się uzbraja, a po chwili alarm zaczyna wyć. Jak się dowiedzieliśmy to przypadłość także innych modeli Toyoty, a problemem jest alarm dokładany w Polsce. Zalecenie producenta? wymiana baterii co 3 miesiące (!), ponieważ wystarczy, że napięcie nieznacznie spadnie, a zasięg pilota drastycznie maleje. Producent testuje właśnie nowe centralki i zapowiada rozwiązanie problemu.

Źródło: https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/toyota-rav4-25-hybrid-sprawdzilismy-ile-jest-warta-i-czy-oplaca-sie-ja-kupic/m79937b

Ciekawe czy u innych użytkowników z alarmem występuje ta przypadłośc, czy też tylko ich egzemplarz? Czy wymiana centralki będzie za darmo, czy w ramach jakiejś akcji serwisowej? Czy trzeba się zgłosić i zasyganlizować problem?

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2020, 14:44:22 »

A przy okazji mógłbyś dopytać o:

Cytuj (zaznaczone)
Jednak najwięcej zastrzeżeń mieliśmy do systemu alarmowego, który wielu redaktorów doprowadzał do szału!. Otwierasz auto, wkładasz coś do bagażnika lub pomagasz dzieciakom zapiąć pasy i zaraz słyszysz, że system się uzbraja, a po chwili alarm zaczyna wyć. Jak się dowiedzieliśmy to przypadłość także innych modeli Toyoty, a problemem jest alarm dokładany w Polsce. Zalecenie producenta? wymiana baterii co 3 miesiące (!), ponieważ wystarczy, że napięcie nieznacznie spadnie, a zasięg pilota drastycznie maleje. Producent testuje właśnie nowe centralki i zapowiada rozwiązanie problemu.

Źródło: https://www.auto-swiat.pl/testy/testy-nowych-samochodow/toyota-rav4-25-hybrid-sprawdzilismy-ile-jest-warta-i-czy-oplaca-sie-ja-kupic/m79937b

Ciekawe czy u innych użytkowników z alarmem występuje ta przypadłośc, czy też tylko ich egzemplarz? Czy wymiana centralki będzie za darmo, czy w ramach jakiejś akcji serwisowej? Czy trzeba się zgłosić i zasyganlizować problem?
Mam ten alarm i miałem obawy przed jego zamówieniem, właśnie dla tego że dużo było opinii jak powyżej. Ale szczerze mówiąc jestem pozytywnie zaskoczony. Codziennie zapinam córkę w foteliku i nie mam problemu z alarmem. Wkładając rzeczy do bagażnika również nie ma problemu. Owszem zdążyło się że się nie rozbroił ale to było może 2-3 razy.
Co prawda w aso jestem umówiony ze względu na alarm ale to dla tego że zaczyna wyć bez przyczyny. Podobna jest jakaś kracowka pod maską która trzeba wyregulować.
Ale oczywiście jak nie zapomnę to się zapytam w powyższym temacie.

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Boldwyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: exRav4 V Hybrid
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Marca 2020, 11:54:47 »
U mnie było bardzo podobnie - czujnik pod maską był luźny/krzywy i lubił się włączać. Doraźnie pomogła silikonowa naklejka na meble (coś takiego: https://www.castorama.pl/odbojniki-diall-12-mm-transparentne-20-szt-id-1063295.html )
A alarm jest jeden czy różne w zależności od wersji/wyposażenia? U mnie wygląda, że jest Cobra, ale nie mam dodatkowego pilota/karty i poza problemami z czujnikiem pod maską (już wymienionym) nic się nie działo.

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Marca 2020, 13:25:20 »
Ja natomiast mam jedno miejsce, w którym byłem dwa razy w odstępie kilku miesięcy i... dwa razy w tym miejscu alarm wył non stop mimo, że na pewno nikt nie próbował kraść samochodu. Jakieś pomysły? To miejsce to mcdonald's przy A2. a właściwie 2 miejsca - po obu stronach autostrady

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2020, 13:39:26 »
czy da się jakoś w łatwy sposób wyłączyć alarm. była jakaś opcja z trybem serwisowym, ale nie mam przy sobie instrukcji i nie wiem czy to działa tak jak bym się spodziewał. czasami alarm mi się włącza sam z siebie. teraz parkuje ludziom pod oknem i nie chciałbym żeby w nocy im wyło

Wg instrukcji robi się to tak:
1. Otwierasz drzwi kierowcy
2. włączasz stacyjkę (start)
3. wprowadzasz swój kod pin

Jak migacze mrugną raz, to znaczy, że tryb serwisowy został włączony. Potem przy każdym włączeniu zapłonu migacze mrugną 2 razy, co znaczy, że tryb serwisowy dalej działa.
Wyłączenie robi się w ten sam sposób, tyle że na końcu mrugnięć będzie 5.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl