Autor Wątek: Czujniki ciśnienia w kołach  (Przeczytany 7928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
Czujniki ciśnienia w kołach
« dnia: 22 Lutego 2020, 19:08:45 »
Witam.
Ponieważ wcześniej miałem Mazdy i Hondy, gdzie monitorowanie ciśnienia w kołach było inaczej rozwiązane proszę o podpowiedzi :

1. W przypadku zakupu felg bez czujników, jaki jest orientacyjny koszt zakupu ori czujników, ich założenia i zaprogramowania?
2. Czy jeżeli używane czujniki były już zaprogramowane do innego samochodu, to będzie to powodować jakieś problemy w moim aucie w przypadku ich założenia u mnie ?
3. Czy auto zapamięta dwa komplety czujników ?
 4. Czy każdorazowo przy wymianie kół letnich na zimowe (i na odwrót) trzeba będzie czujniki programować czy wystarczy tylko raz i "amen" ?
5. Gdzie w menu (nie mogę znaleźć) można odczytywać aktualne ciśnienie w kołach ? - chyba że nie ma takiej opcji
6. Czy czujniki muszą być oryginalne czy mogą być jakieś zamienniki?
7. Jak ASO podchodzi do zmiany kół poza ich serwisem?

Ogólnie nie mam pojęcia jak to działa w Toyocie.

Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2020, 19:58:07 »
Witam.
Ponieważ wcześniej miałem Mazdy i Hondy, gdzie monitorowanie ciśnienia w kołach było inaczej rozwiązane proszę o podpowiedzi :

1. W przypadku zakupu felg bez czujników, jaki jest orientacyjny koszt zakupu ori czujników, ich założenia i zaprogramowania?
2. Czy jeżeli używane czujniki były już zaprogramowane do innego samochodu, to będzie to powodować jakieś problemy w moim aucie w przypadku ich założenia u mnie ?
3. Czy auto zapamięta dwa komplety czujników ?
 4. Czy każdorazowo przy wymianie kół letnich na zimowe (i na odwrót) trzeba będzie czujniki programować czy wystarczy tylko raz i "amen" ?
5. Gdzie w menu (nie mogę znaleźć) można odczytywać aktualne ciśnienie w kołach ? - chyba że nie ma takiej opcji
6. Czy czujniki muszą być oryginalne czy mogą być jakieś zamienniki?
7. Jak ASO podchodzi do zmiany kół poza ich serwisem?

Ogólnie nie mam pojęcia jak to działa w Toyocie.

Proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Masz dwie opcje. Albo kupujesz czujniki oryginalne. 400zl za sztuke w ASO albo na OLX masz chyba za 750zl konplet oryginalnych.

1. Koszt zalozenia czujnikow to tyle ile sobie policzy wulkanizator, okolo 20zl za sztuke. Zaprogramowanie orygianlnych czujnikow w ASO to koszt 60-130 zl za komplet w zaleznosci od dilera.

2.  Nie ma najmniejszego problemu. Mozesz zamontowac dowolne czujniki. Te oryginalne sa read-only bez mozliwosci ingerencji ze strony uzytkownika. Musza byc kompatubilne z obecnie posiadanymi. Czestotliwosc o typ musi byc ten sam.

3. Tak, auto zapamieta dwa komplety czujnikow. Zima - lato wybiera sie z menu miedzy zegarami. Jesli klonujesz obecne numery do zamiennikow to wtedy zmieniasz kola i samochod nie zauwaza zmiany.

4. Raz i amen. Przy awarii czujnika mozesz uzyc programu Carista do podmiany nowego numeru.

5. Nie ma takiej opcji na auta na rynek EU. W USA jest to w opcji. Program Carista daje podglad w czasie rzeczywistym.

6. Zamienniki tylko klonujesz. Oryginalne bedziesz widzial jako drugi zestaw.

7.  ASO nie ma nic do wymiany kol. Robisz tam gdzie masz zaufanie, wygodniej Ci i taniej.

Tak sie sklada ze mam na sprzedanie kola i letnie i zimowe :)

Koła zimowe lub letnie 215/55/17 Avensis Camry Corolla jak nowe
 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?share_fid=39565&share_tid=48190&share_pid=664798&url=http%3A%2F%2Fforum%2Etoyotaklub%2Eorg%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D48190%2Emsg664798%23msg664798&share_type=t&link_source=app

Przy zakupie czujnikow trzeba uwazac na czestotliwosci w jakich nadają. Camry ma ten sam typ co w CHR i Avensisie z 2017 roku. Corolla z 2019 ma juz nowy typ klasy czujnikow i moze byc niekompatybilny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2020, 20:11:13 wysłana przez klaudiusz »

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Czujniki ciśnienia w kołach
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2020, 20:42:26 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości a nawet więcej :)

Na jakie parametry czujników zwrócić uwagę aby wszystko grało po założeniu? - przyda się to też potomnym :D

Co do oferty to będę szukał jednak 18, no i nie do końca lubię połączenie czarnego i polerowanego (lub chromu) - ale dziękuję mimo wszystko.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2020, 20:50:50 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Rozwiałeś moje wszystkie wątpliwości a nawet więcej :)

Na jakie parametry czujników zwrócić uwagę aby wszystko grało po założeniu? - przyda się to też potomnym :D

Co do oferty to będę szukał jednak 18, no i nie do końca lubię połączenie czarnego i polerowanego (lub chromu) - ale dziękuję mimo wszystko.

Na OLX dopiero co zniknely nowe prosto od Toyotu 18cali za 4000zl zimowki jeszcze z naklejkami. Trzeba polowac.

Czujnik ma byc 433mhz na rynek EU. Te ktore byly oryginalne do Camry juz zniknely.

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2020, 09:37:41 »
Rodzice od tego kolesia brali zimówki do Corolli Sedan, wszystko spoko, trzeba pilnować, to i do Camry dostaniesz.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2020, 09:48:02 »
Rodzice od tego kolesia brali zimówki do Corolli Sedan, wszystko spoko, trzeba pilnować, to i do Camry dostaniesz.

Potwierdzam. Ja tez od niego kupowalem. Mozna negocjowac ceny. Mi udalo sie zejsc z 3500 na 2900 za nowki 17? Wiec pole do negocjacji jest.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2020, 18:15:04 »
Update: jesli kupisz ori czujniki dedykowane do Camry/CHR to auto wykryje je automatycznie.

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2020, 18:32:17 »
No tak średnio mi nie wykryło z drugim kompletem kół zimowych, mimo ze odbierałem razem z autem. Wiec trzeba było dodać czujniki.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Marca 2020, 20:40:13 »
No tak średnio mi nie wykryło z drugim kompletem kół zimowych, mimo ze odbierałem razem z autem. Wiec trzeba było dodać czujniki.

Tez sie zdziwilem. Dzisiaj zalozylem oryginalne 18-stki z innej Camry. Bez problemu samochod je wykryl. I nawet nie musialem nic przestawic.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2020, 08:46:08 »

Potwierdzam. Dzisiaj po przejechaniu 70 km zapalila sie kontrolka TPMS.

Zatem kodujemy wszystkie czujniki.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Maja 2020, 14:17:16 »
Jedno pytanie w sprawie programowania czujników:
Czy do zaprogramowania czujników w drugim komplecie oryginalnych kół Camry 18 cali trzeba mieć dostęp do numerów fabrycznych tych czujników, czy programowanie robi się ?online??

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maja 2020, 14:36:45 »
Aso ma czytnik.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Maja 2020, 16:25:31 »
Klaudiusz, dzięki za informacje.
PS.
Zdecydowałem się kupić ten zestaw kół z olx.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Maja 2020, 16:38:22 »
Klaudiusz, dzięki za informacje.
PS.
Zdecydowałem się kupić ten zestaw kół z olx.
Super. Mam nadzieje ze cene zbiles :) bo sprzedajacy jest elastyczny.

Offline djnero

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Sierpnia 2020, 13:27:18 »
Tutaj taka ciekawostka

170,17 zł  33%OFF | System monitorowania ciśnienia w oponach TPMS Solar Power cyfrowy wyświetlacz LCD systemy alarmowe w samochodzie Toyota Camry 2018 2019 2020
https://a.aliexpress.com/_BUqnAQ

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl