Autor Wątek: Yaris I r. 2000 - zdalnie sterowany CZ - sterownik  (Przeczytany 1299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mara88

• Prawie Toyot
Yaris I r. 2000 - zdalnie sterowany CZ - sterownik
« dnia: 23 Lutego 2020, 18:55:21 »
Witam,
Mam problem z montażem uniwersalnego sterownika centralnego zamka. Problem polega na tym, że próbowałem już na wszystkie sposoby(wydaje mi się, że na wszystkie) i nie mogłem uzyskać sygnału zamknięcia zamka. Za każdym razem szedł sygnał otwarcia. Czy to może być związane z tym, że CZ z kluczyka działa tylko na otwarcie a nie chce w ogóle zamykać drzwi? Myślałem, że uda mi się to obejść montując ten sterownik, ale nic się nie udało.
Plusa wziąłem ze złącza OBD. Zostało 6 przewodów do podłączenia. W instrukcji montażu są trzy schematy, do sterowania masą, do sterowania plusem i sterowanie siłownikiem. Rozumiem, że sterowanie siłownikiem będzie dla zamka master i reszta schematów nieistotna. Do zamka centralnego mam podłączyć 6 przewodów tylko do jakich je przewodów podpiąć ? Dwa mają iść do plusa, dwa do masy, jeden otwiera i jeden zamyka. Gdzie szukać plusa w kostce do siłownika i które przewody odpowiadają za otwarcie a który za zamknięcie ?

Offline seler25

• Toyot Pełzający
  • **
Yaris '01 1.0

Offline kedzil

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris I r. 2000 - zdalnie sterowany CZ - sterownik
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2020, 13:16:03 »
Ale masz w aucie centralny zamek czy montujesz wszystko razem z siłownikami?
Jeżeli masz centralny działający z kluczyka (przekręcenie w drzwiach kierowcy), wystarczy znaleźć przewody odpowiedzialne za sygnał otwierania i zamykania. Zamek o ile pamiętam sterowany jest masą, także podłączasz tylko zasilanie i masę nowej centralki oraz 2 odpowiednie (opisane w instrukcji centralki) przewody do podania impulsu (masy) otwarcia i zamknięcia - trzeba się wlutować tymi z dołożonej centralki.
Nie pamiętam niestety kolorów w aucie - może koledzy pomogą? Najłatwiej chyba znaleźć je w progu drzwi kierowcy lub pod deską, pod plastikami po lewej stronie. Jest tam też miejsce, żeby schować centralkę.
pozdrawiam,
kedzil

Offline mara88

• Prawie Toyot
Odp: Yaris I r. 2000 - zdalnie sterowany CZ - sterownik
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2020, 18:02:05 »
Odpuściłem temat jak wybuchła pandemia ale teraz wracam do tematu. Mam zamontowane wszystkie nowe siłowniki. Centralka zamyka się przyciskiem na drzwiach i otwiera też ale z kluczyka zamkniecie wgl nie działa, natomiast otwarcie działa na wszystkich drzwiach. Z kluczyka też nie da się zamknąć samochodu. Mam pomysł żeby najpierw wymienić sterownik centralki bo tam padają moje podejrzenia. Chyba że ktoś ma inny pomysł?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl