Autor Wątek: Funkcja HOLD oraz manualna skrzynia biegów  (Przeczytany 34352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Funkcja HOLD oraz manualna skrzynia biegów
« dnia: 24 Lutego 2020, 11:09:05 »
Dzień dobry,

Czy ktoś używał tego wynalazku? Jak z tego ruszać?

Pozdrawiam

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: Funkcja HOLD oraz manualna skrzynia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2020, 11:17:26 »
Tak, jak zawsze, ruszasz naciskając gaz. Jedyna różnica to ta, że po zatrzymaniu auta nie musisz trzymać nogi na hamulcu.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2020, 11:47:29 »
Dzień dobry,

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o ruszanie, to w skrzyni manualnej zapominasz o pedale hamulca, naciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg i dodajesz gazu jak przy normalnym ruszaniu. Przy naciśnięciu tych dwóch pedałów (sprzęgła i gazu) hamulec w funkcji hold zwalnia się automatycznie i można jechać dalej. Natomiast funkcja hold włącza się (po jej aktywacji w tunelu środkowym - zielona kontrolka "HOLD") po przytrzymaniu na co najmniej 2 sekundy pedału hamulca (rzecz jasna pod warunkiem, że auto nie toczy się tylko stoi) co oznajmia pomarańczowa kontrolka 'HOLD".

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2020, 14:53:33 »
Możecie napisać coś więcej o tej funkcji, bo ja chyba za głupi jestem i nie wiem jak tego używać. Zeby nie było, czytałem cos w instrukcji ale nie obczajam.
Auto normalnie ma hill assist i to działa.
Mam przycisk HOLD obok gałki zmiany biegów i po wciśnieciu swieci się zielony napis. Ale kiedy to zadziała, przy jakich warunkach i po co?
 <zalamka>

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2020, 15:15:39 »
Dzień dobry,

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o ruszanie, to w skrzyni manualnej zapominasz o pedale hamulca, naciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg i dodajesz gazu jak przy normalnym ruszaniu. Przy naciśnięciu tych dwóch pedałów (sprzęgła i gazu) hamulec w funkcji hold zwalnia się automatycznie i można jechać dalej. Natomiast funkcja hold włącza się (po jej aktywacji w tunelu środkowym - zielona kontrolka "HOLD") po przytrzymaniu na co najmniej 2 sekundy pedału hamulca (rzecz jasna pod warunkiem, że auto nie toczy się tylko stoi) co oznajmia pomarańczowa kontrolka 'HOLD".
A czy przy takim lekkim dodaniu gazu przy ruszaniu nie dochodzi do nadpalenia sprzęgła? Trochę się tym bawiłem i w przeciwieństwie do hill asisst, przy delikatnym puszczeniu sprzęgła, kiedy HOLD jest włączony i dodaniu gazu czuć swąd... wiadomo jaki. Ktoś tego używa na co dzień? Jako, że wolę dopytać... to można prosić o instrukcję jak dla 5 latka? Czyli kiedy pedał, jak nacisnąć?

Możecie napisać coś więcej o tej funkcji, bo ja chyba za głupi jestem i nie wiem jak tego używać. Zeby nie było, czytałem cos w instrukcji ale nie obczajam.
Auto normalnie ma hill assist i to działa.
Mam przycisk HOLD obok gałki zmiany biegów i po wciśnieciu swieci się zielony napis. Ale kiedy to zadziała, przy jakich warunkach i po co?

Według instrukcji: HOLD działa jak przytrzymanie pedału. Dojeżdżasz do skrzyżowania i depczesz pedał hamulca do oporu (pojawia się pomarańczowa ikona HOLD na desce rozdzielczej) i go puszczasz. Wytworzone ciśnienie w układzie hamulcowym jest podtrzymywane przez zawór. Jako, że to jest tylko podtrzymanie to producent nie zaleca stosowania tego na pochyłościach, pewnie chodzi o krzywą histerezy w jakiej działa elektronika i przy lekkim naciśnięciu hamulca siła może być zbyt słaba, aby samochód utrzymać, pomimo, że komunikat będzie wyświetlany, ze funkcja działa. Po 3 minutach włączy się automatyczny ręczny. Kiedy funkcja jest włączona i zgasisz silnik, ręczny pomimo jego wyłączenia (tak jest taka opcja, aby wyłączyć automatyczny ręczny hamulec i z niej w zimie korzystam) zostanie zaciągnięty.

Offline dawid8493

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2020, 15:18:23 »
Po wciśnięciu "HOLD" na liczniku zapala Ci się zielona kontrolka informująca, że system jest aktywny. Teraz musisz tylko zatrzymać się, na liczniku zapali Ci się na żółto napis "HOLD", co oznacza, że hamulec "trzyma" i auto się nie stoczy. To coś jak przycisk od hamulca "postojowego", tyle że nie aktywujesz go ręcznie przy każdym postoju tylko robi się to automatycznie.
2019 Corolla Sedan 1.6 (Comfort + Style + Tech)

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2020, 15:49:14 »

A czy przy takim lekkim dodaniu gazu przy ruszaniu nie dochodzi do nadpalenia sprzęgła? Trochę się tym bawiłem i w przeciwieństwie do hill asisst, przy delikatnym puszczeniu sprzęgła, kiedy HOLD jest włączony i dodaniu gazu czuć swąd... wiadomo jaki. Ktoś tego używa na co dzień? Jako, że wolę dopytać... to można prosić o instrukcję jak dla 5 latka? Czyli kiedy pedał, jak nacisnąć?

Ten swąd tez się u mnie pojawiał czasem na początku i nie tylko przy użyciu autoholda, ale również przy ruszaniu pod bardzo stroną górkę, chociaż jeżdżę samochodami z manualną skrzynią od bardzo dawna więc aż takim laikiem to nie jestem by palić sprzęgło przy czymś takim. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli, że faktycznie czasem może śmierdzieć spalonym sprzęgłem na początku. Teraz już tego zapachu nie ma. Taka sugestia ode mnie żeby w przypadku ruszania pod stromy podjazd nie korzystać z trybu eco, ale normal bądź sport. Wtedy auto zdecydowanie bardziej zdecydowanie rusza i nie trzeba zbyt długo dusić sprzęgła .

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2020, 15:52:42 »
To taka funkcja którą się używa dwa razy - pierwszy i ostatni  :grin:
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2020, 16:16:07 »
To taka funkcja którą się używa dwa razy - pierwszy i ostatni  :grin:

Dlaczego pierwszy i ostatni? Ja przed każdym ruszeniem uruchamiam tą funkcję. Uważam że jest bardzo przydatna. Jak jeżdżę służbowym to żałuję że tego nie ma.

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2020, 17:55:53 »
Ok, dla mnie to taka ciekawostka nieprzydatna na codzień. Jak stoję pod górkę to i tak działa automatycznie, na prostym mi to niepotrzebne. Raz spróbowałem i wystarczy.
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2020, 14:23:11 »
Dzięki za wytłumaczenie tego, po co to jest. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sytuacja, kiedy na swiatłach korzystasz z przerwy i masz szanse czegoś poszukać w schowku czy telefonie i boisz się, że auto się stoczy na inne. Warto mieć, chyba  :good:

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2020, 15:13:34 »
Dzięki za wytłumaczenie tego, po co to jest. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sytuacja, kiedy na swiatłach korzystasz z przerwy i masz szanse czegoś poszukać w schowku czy telefonie i boisz się, że auto się stoczy na inne. Warto mieć, chyba 
Ja widzę jeszcze jedno zastosowanie, jak w mieście na światłach mi trzyma hamulce i ktoś mi w bagażniku postanowi zaparkować. Tylko tył do robienia, bo przód w tym modelu jest dość kosztowny, radar, czujniki, chłodnica, światła itp.. itd.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2020, 15:15:57 »
Cytat: jaykob w Wczoraj o 15:15:39

Ten swąd tez się u mnie pojawiał czasem na początku i nie tylko przy użyciu autoholda, ale również przy ruszaniu pod bardzo stroną górkę, chociaż jeżdżę samochodami z manualną skrzynią od bardzo dawna więc aż takim laikiem to nie jestem by palić sprzęgło przy czymś takim. Dzwoniłem do ASO i powiedzieli, że faktycznie czasem może śmierdzieć spalonym sprzęgłem na początku. Teraz już tego zapachu nie ma. Taka sugestia ode mnie żeby w przypadku ruszania pod stromy podjazd nie korzystać z trybu eco, ale normal bądź sport. Wtedy auto zdecydowanie bardziej zdecydowanie rusza i nie trzeba zbyt długo dusić sprzęgła .
Mimo to niepokojące, spróbuję się tym pobawić trochę bardziej.

Dzięki za wytłumaczenie tego, po co to jest. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sytuacja, kiedy na swiatłach korzystasz z przerwy i masz szanse czegoś poszukać w schowku czy telefonie i boisz się, że auto się stoczy na inne. Warto mieć, chyba 
Ja widzę jeszcze jedno zastosowanie, jak w mieście na światłach mi trzyma hamulce i ktoś mi w bagażniku postanowi zaparkować. Tylko tył do robienia, bo przód w tym modelu jest dość kosztowny, radar, czujniki, chłodnica, światła itp.. itd.

Dziękuję wszystkim za posty i dobre rady. Proszę pozostawić temat otwarty, być może komuś się jeszcze to przyda, a i może jakieś pytania się pojawią.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2020, 10:36:58 »
Kurdę, albo mnie to nie działa, albo nie potrafię się zatrzymać...
Włączam HOLD, swieci sie zielone hold, jadę, zatrzymuję się na skrzyżowaniu i nic mi nie trzyma i nie swieci sie, że aktywne. To trzeba sie jakoś zatrzymać w szczególny sposób, nie wiem gwałtownie? Zgłupiałem normalnie, nie potrafię z tego skorzystać.
Mam wyłączony hamulec postojowy, moze to działa jedynie z aktywnym? Teraz pisząc to na to wpadłem  :good:

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2020, 10:40:29 »
Jak zadziała , zapala się żółte HOLD po prawej stronie wyświetlacza.
Samochód musi całkowicie stać. Zapala się żółte hold i puszczasz hamulec.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl