Dzień dobry,
Czy ktoś używał tego wynalazku? Jak z tego ruszać?
Pozdrawiam
Jeśli chodzi o ruszanie, to w skrzyni manualnej zapominasz o pedale hamulca, naciskasz sprzęgło, wrzucasz bieg i dodajesz gazu jak przy normalnym ruszaniu. Przy naciśnięciu tych dwóch pedałów (sprzęgła i gazu) hamulec w funkcji hold zwalnia się automatycznie i można jechać dalej. Natomiast funkcja hold włącza się (po jej aktywacji w tunelu środkowym - zielona kontrolka "HOLD") po przytrzymaniu na co najmniej 2 sekundy pedału hamulca (rzecz jasna pod warunkiem, że auto nie toczy się tylko stoi) co oznajmia pomarańczowa kontrolka 'HOLD".
A czy przy takim lekkim dodaniu gazu przy ruszaniu nie dochodzi do nadpalenia sprzęgła? Trochę się tym bawiłem i w przeciwieństwie do hill asisst, przy delikatnym puszczeniu sprzęgła, kiedy HOLD jest włączony i dodaniu gazu czuć swąd... wiadomo jaki. Ktoś tego używa na co dzień? Jako, że wolę dopytać... to
można prosić o instrukcję jak dla 5 latka? Czyli kiedy pedał, jak nacisnąć?
Możecie napisać coś więcej o tej funkcji, bo ja chyba za głupi jestem i nie wiem jak tego używać. Zeby nie było, czytałem cos w instrukcji ale nie obczajam.
Auto normalnie ma hill assist i to działa.
Mam przycisk HOLD obok gałki zmiany biegów i po wciśnieciu swieci się zielony napis. Ale kiedy to zadziała, przy jakich warunkach i po co?
Według instrukcji: HOLD działa jak przytrzymanie pedału. Dojeżdżasz do skrzyżowania i depczesz pedał hamulca do oporu (pojawia się pomarańczowa ikona HOLD na desce rozdzielczej) i go puszczasz. Wytworzone ciśnienie w układzie hamulcowym jest podtrzymywane przez zawór. Jako, że to jest tylko podtrzymanie to producent nie zaleca stosowania tego na pochyłościach, pewnie chodzi o krzywą histerezy w jakiej działa elektronika i przy lekkim naciśnięciu hamulca siła może być zbyt słaba, aby samochód utrzymać, pomimo, że komunikat będzie wyświetlany, ze funkcja działa. Po 3 minutach włączy się automatyczny ręczny. Kiedy funkcja jest włączona i zgasisz silnik, ręczny pomimo jego wyłączenia (tak jest taka opcja, aby wyłączyć automatyczny ręczny hamulec i z niej w zimie korzystam) zostanie zaciągnięty.