Autor Wątek: RAV4 2020 - skrzypiąca ładowarka indukcyjna  (Przeczytany 3940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline endriub

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 2020 - skrzypiąca ładowarka indukcyjna
« dnia: 24 Lutego 2020, 13:06:32 »
Witam,
podczas porannej jady samochodem, kiedy temperatura wewnątrz auta jest niska, ładowarka indukcyjna w panelu centralnym wydaje nieprzjemne dla ucha skrzypienie. Ona po prostu jest zamocowana na jakichś 'gumach' bo można ją delikatnie ruszać na boki. Z ran kiedy plastiki sa zmarzniete wydaje te nieprzyjemne dla ucha dźwięki. Jak ją docisnę ręką, to przestaje.

Czy u Was również tak się dzieje? Dodam tylko, że jak auto postoi w ciągu dnia na słońcu i wewnątrz jest ciepło, to jest cisza.

Offline Akrobat

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 2020 - skrzypiąca ładowarka indukcyjna
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2020, 13:18:54 »
U mnie też tak się dzieje.
Temat był już poruszany wcześniej.

Offline endriub

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2020, 13:28:27 »
Może ktoś z Was znalazł jakiś sprytny sposób, żeby to jakoś wyciszyć. Nie ukrywam, że jest to ciut irytujące.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2020, 13:31:57 »
Witam,podczas porannej jady samochodem, kiedy temperatura wewnątrz auta jest niska, ładowarka indukcyjna w panelu centralnym wydaje nieprzjemne dla ucha skrzypienie. Ona po prostu jest zamocowana na jakichś 'gumach' bo można ją delikatnie ruszać na boki. Z ran kiedy plastiki sa zmarzniete wydaje te nieprzyjemne dla ucha dźwięki. Jak ją docisnę ręką, to przestaje.Czy u Was również tak się dzieje? Dodam tylko, że jak auto postoi w ciągu dnia na słońcu i wewnątrz jest ciepło, to jest cisza.

Mam to samo. po przejechaniu kilku km i nagrzaniu samochodu problem znika.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2020, 13:46:35 »
Post #4

https://www.rav4world.com/threads/wireless-charger-tray-rattle.303241/

Amerykańce też mają problem z tą tacką.

Offline pawaroti

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2025, 20:10:57 »
U mnie pomogło oklejenie portu USB dookoła szmacianą taśmą izolacyjną w miejscu, w którym styka się z tacką. Wyjąłem port z gniazda, nałożyłem jedną warstwę taśmy i wcisnąłem z powrotem – siedzi bardzo ciasno i nic nie trzeszczy. Gniazdo zapalniczki też jakoś tak niepewnie siedzi, ale nie wiedziałem, jak je wyjąć, więc skleiłem je tą samą taśmą razem z portem USB – zrobiłem po prostu pętlę, żeby unieruchomić gniazdo zapalniczki. Wydaje mi się jednak, że problemem był głównie port USB – zrobiłem to dla własnego spokoju.

Pojechałem na szutry, żeby sprawdzić – i cisza, nic nie pstryka. Serwis robił swoje naprawy dwa razy, obkleili tacki dookoła i wszystkie zatrzaski podobną taśmą, ale nic to nie dało. Odkleiłem wszystko, co tam przyczepili – i jest OK. Wystarczyło unieruchomić porty.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2025, 20:13:07 wysłana przez pawaroti »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl