Jeżeli ktoś chce sobie samodzielnie sprawdzić/wyregulować kąt wycieraczki, to niech:
1) Włączy sobie tryb serwisowy. Czyli zaraz po wyłączeniu zapłonu, trzeba załączyć chwilowy wycieraczek (manetka do góry) i przytrzymać, aż wycieraczki nie podniosą się do połowy szyby.
2) Wycieraczka ma lekki luz więc można nią 'pomachać' w górę i w dół tak by gumka na zmianę przeskakiwała z jednego boku na drugi.
3) Sprawdź czy w którejś pozycji (najczęściej ruch w dół, czyli powrotny) pióro nie leży za bardzo na szybie, tj. w pozycji prawidłowej przy obu ruchach wycieraczka powinna być pochylona w stosunku do szyby pod podobnym kątem.
4) Jeżeli jest krzywo to ściągasz całe pióro z ramienia, odchylasz ramię do pozycji pionowej wkładasz np. klucz oczkowy/nasadowy lub jakiś sztywny pręt w ten haczyk na ramieniu na którym trzyma się pióro i odginasz (w lewo jeżeli problemem jest ruch powrotny) o jakieś 30-40 stopni przytrzymując przez 1-2s, zakładasz wycieraczkę i sprawdzasz czy teraz jest ok.
Z ciekawości można spryskać sobie szybę i spróbować ją zetrzeć ręcznie piórem pod różnymi kątami. Jak pióro będzie za bardzo nachylone w stosunku do szyby, to wtedy zaobserwujemy znajome nam mazy. U mnie pomogło i od tego czasu zbierają bezproblemowo. Fakt, że też wymieniłem gumki na te z powyższej aukcji, ale po krótkim czasie te nowe również zaczęły mazać. Po regulacji jest idealnie.
Jak ktoś spróbuje to niech da znać czy pomogło. Na razie zrobiłem tylko u siebie, więc nie mam wystarczającej próby skuteczności ;-)