Autor Wątek: Niska jakość wycieraczek.  (Przeczytany 22854 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ostry-1

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Niska jakość wycieraczek.
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Lipca 2021, 21:38:42 »
Nie wiem czy problem dotyczy większości pojazdów ale u mnie od początku są oryginalne pióra i sprawują sie jak nowe. Nic nie szoruje, pracują cicho i zgarniają doskonale wodę w jedną jak i w drugą stronę. Może to zasługa niewidzialnej wycieraczki która zaaplikowałem zaraz po zakupie auta.

Offline Dziuba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Lipca 2021, 22:53:54 »
Nie wiem czy problem dotyczy większości pojazdów ale u mnie od początku są oryginalne pióra i sprawują sie jak nowe. Nic nie szoruje, pracują cicho i zgarniają doskonale wodę w jedną jak i w drugą stronę. Może to zasługa niewidzialnej wycieraczki która zaaplikowałem zaraz po zakupie auta.
U mnie taka sama sytuacja

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Października 2021, 17:17:20 »
Moje marzące wycieraczki zostały wyregulowane w ramach gwarancji, a pióra bezpłatnie wymienione (na oryginalne). Puki co znaczna poprawa.

Niestety z biegiem czasu mazanie nawracało. W czasie pierwszego przeglądu poprosiłem o ponowne wyregulowanie, lecz serwis stwierdził prawidłowe ustawienie i jedynie odtłuścili pióra...
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline Rekuc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla2019seda
« Odpowiedź #33 dnia: 09 Stycznia 2022, 19:33:02 »
U mnie (na razie) pomogło odwrócenie gum wycieraczek - wyjęcie i założenie drugą stroną. Kombinowałem z dwoma innyymi kompletami wycieraczek i niezbyt pomagało, natomiast odwrócenie gum w oryginałach dało pomyślny rezultat.
Corolla 2019 comfort style+tech benzi

Offline lukasz1983

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Lutego 2022, 19:04:10 »
witam.
walczylem z wycieraczkami juz od jakiegos czasu. szlag jasnisty mnie trafial. zamowilem nowy komplet oryginalnych japonskich Denso. ciut lepiej ale bez szalu. odwrocilem gumy o 180 stopni i teraz wycieraja idealnie do sucha, bezszelestnie. Pojawil sie natomiast taki problem , ze pozostaje okolo 8-9 cm nie wytartej szyby patrzac od lewego slupka . Jakies pomysly jak to poprawic.
w poprzedniej konfiguracji guzik wycieraly ale dochodzily na maxa do lewej strony teraz wycieraja idealnie ale pojawilo sie to.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 11 Lutego 2022, 08:30:56 »
A ja kupiłem Bosch AeroTwin i w końcu jest po problemie. Wszystko działa idealnie. Tak jak pisali ludzie na rosyjskim forum Bosch faktycznie rozwiązuje problem mazania wycieraczek.

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 11 Lutego 2022, 11:51:56 »
Pisałem już na grupie Corolli 21 na FB . Regulacje , wymiany nic nie dawały , dopiero zmieniłem gumki na te z aukcji - mam święty spokój . Wycieraczka zbiera perfekcyjnie

https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-gumy-hybrydowe-toyota-corolla-e21-10061913376

Wysłane z mojego S20 FE 5G przy użyciu Tapatalka

Offline Mario16

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lutego 2022, 13:39:52 »
A ja kupiłem Bosch AeroTwin i w końcu jest po problemie. Wszystko działa idealnie. Tak jak pisali ludzie na rosyjskim forum Bosch faktycznie rozwiązuje problem mazania wycieraczek.

Ja również kupiłem AeroTwin i faktycznie było super ale do czasu. Po trzech miesiącach zaczęły rozmazywać w tym samym miejscu co oryginalne jednak w zdecydowanie mniejszym stopniu i aż tak mi to nie przeszkadza. Oczywiście wcześniejsze regulacje i wymiany w serwisie pomagały na chwilę.

Korzystając z okazji z zamienników mogę polecić filtr kabinowy MANN-FILTER FP22032. Fabrycznie włożony jest zwykły filtr, który jest cienki jak papier a ten z węglem aktywnym oferowany w ASO również pozostawia wiele do życzenia i zawiera małą ilość węgla. Jeśli ktoś jeździ po mieście w korkach to zdecydowanie polecam wymianę.

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Lutego 2022, 16:05:36 »
U mnie pomogła korekta kąta ramienia wycieraczki, ale jeszcze lepiej jest po zmianie wycieraczek na Boscha. Nic nie rozmazują, a jazda w deszczu to przyjemność  :grin:

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Lutego 2022, 19:02:18 »
Jeżeli ktoś chce sobie samodzielnie sprawdzić/wyregulować kąt wycieraczki, to niech:
1) Włączy sobie tryb serwisowy. Czyli zaraz po wyłączeniu zapłonu, trzeba załączyć chwilowy wycieraczek (manetka do góry) i przytrzymać, aż wycieraczki nie podniosą się do połowy szyby.
2) Wycieraczka ma lekki luz więc można nią 'pomachać' w górę i w dół tak by gumka na zmianę przeskakiwała z jednego boku na drugi.
3) Sprawdź czy w którejś pozycji (najczęściej ruch w dół, czyli powrotny) pióro nie leży za bardzo na szybie, tj. w pozycji prawidłowej przy obu ruchach wycieraczka powinna być pochylona w stosunku do szyby pod podobnym kątem.
4) Jeżeli jest krzywo to ściągasz całe pióro z ramienia, odchylasz ramię do pozycji pionowej wkładasz np. klucz oczkowy/nasadowy lub jakiś sztywny pręt w ten haczyk na ramieniu na którym trzyma się pióro i odginasz (w lewo jeżeli problemem jest ruch powrotny) o jakieś 30-40 stopni przytrzymując przez 1-2s, zakładasz wycieraczkę i sprawdzasz czy teraz jest ok.

Z ciekawości można spryskać sobie szybę i spróbować ją zetrzeć ręcznie piórem pod różnymi kątami. Jak pióro będzie za bardzo nachylone w stosunku do szyby, to wtedy zaobserwujemy znajome nam mazy. U mnie pomogło i od tego czasu zbierają bezproblemowo. Fakt, że też wymieniłem gumki na te z powyższej aukcji, ale po krótkim czasie te nowe również zaczęły mazać. Po regulacji jest idealnie.

Jak ktoś spróbuje to niech da znać czy pomogło. Na razie zrobiłem tylko u siebie, więc nie mam wystarczającej próby skuteczności ;-)

Offline vexye

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 15 Lutego 2022, 12:40:36 »
U mnie pomogła korekta kąta ramienia wycieraczki, ale jeszcze lepiej jest po zmianie wycieraczek na Boscha. Nic nie rozmazują, a jazda w deszczu to przyjemność  :grin:

Które dokłądnie wycieraczki polecacie?

Te oryginalne mają plastikową osłonę... czy zrezygnowaliście z niej na rzecz nowych wycieraczek? Czy też wymieniliście tylko tą gumę.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #41 dnia: 15 Lutego 2022, 12:56:38 »
Czy też zauważyliście niską jakość wycieraczek? U mnie po 2 tys. km już zostawiają lekkie smugi

Moja Corolla, rocznik wrzesień 2021, przebieg 3050 km, wycieraczki na razie działają dobrze, żadnych smug nie ma, nie mam z nimi żadnych problemów.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Lutego 2022, 21:59:46 »
Pisałem już na grupie Corolli 21 na FB . Regulacje , wymiany nic nie dawały , dopiero zmieniłem gumki na te z aukcji - mam święty spokój . Wycieraczka zbiera perfekcyjnie

https://allegro.pl/oferta/wycieraczki-gumy-hybrydowe-toyota-corolla-e21-10061913376

Też je kupiłem (również tylną). Z wymianą czekam do wiosny i jestem bardzo ciekaw efektu.
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Lutego 2022, 22:20:13 »
Do mnie dziś przyszły wycieraczki good Rain.Jak zmienię to zobaczę efekt.Stare mają prawie 3 lata I już czas na wymianę

Offline perpetz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Lutego 2022, 17:51:43 »

Które dokłądnie wycieraczki polecacie?

Te oryginalne mają plastikową osłonę... czy zrezygnowaliście z niej na rzecz nowych wycieraczek? Czy też wymieniliście tylko tą gumę.
Bosch AeroTwin, dodatkowy plus jest taki, że przy wyższych prędkościach chodzą równo. Te z salonu potrafiły się dziwnie "wyginać" przy szybszej jeździe

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl