Autor Wątek: Niska jakość wycieraczek.  (Przeczytany 22827 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gandw

• Toyot Leżący
  • *
Niska jakość wycieraczek.
« dnia: 24 Lutego 2020, 15:49:26 »
Czy też zauważyliście niską jakość wycieraczek? U mnie po 2 tys. km już zostawiają lekkie smugi, a nawet nie było zimy czy lodu żebym je mógł uszkodzić.

Próbował ktoś reklamować? Niby to element eksploatacyjny, więc boję się że mnie wyślą na drzewo, ale gdyby np. opony albo klocki zużyły się po 5 tys. km to chyba uzasadniona była reklamacja?
Corolla TS 1.2T Comfort+Tech

Offline rafalz

• Toyot Pełzający
  • **
    • Voice
Odp: Niska jakość wycieraczek.
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2020, 15:58:36 »
U mnie w drodze po odbiorze z salonu zostawiały fragment mokrej szyby na wysokości głowy kierowcy. I tak mam do teraz (1300 km przebiegu)
Ale to chyba jedyny problem jaki zauważyłem oprócz nie zawsze działajacego otwierania bagażnika nogą)

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2020, 16:19:58 »
Czy też zauważyliście niską jakość wycieraczek? U mnie po 2 tys. km już zostawiają lekkie smugi, a nawet nie było zimy czy lodu żebym je mógł uszkodzić.

Próbował ktoś reklamować? Niby to element eksploatacyjny, więc boję się że mnie wyślą na drzewo, ale gdyby np. opony albo klocki zużyły się po 5 tys. km to chyba uzasadniona była reklamacja?
Mnie na szczęście to ominęło. Jedyne co zauważyłem, że te wycieraczki są... bardzo tępe. Najlepiej będą współpracować zatem z jakąś niewidzialną wycieraczką lub płynami hydrofobowymi co zwiększają poślizg.

Więcej brudu na szybie i pióra szybko do wymiany będą się kwalifikować. Ostatnio testuję sobie:  Soft99 - Glaco De Cleaner i daje radę. Pomimo przebiegu... wycieraczki, jak nowe i pracują ciszej. A o środku dowiedziałem się tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=wwuYmQ-Rp0c Po pierwszym myciu mojego Sedana wychodzi na to, że opakowanie starczy mi na rok, może mniej, ale na rynku na pewno jest coś lepszego i tańszego.

Poza tym reklamować zawsze możesz, najwyżej usłyszysz odmowę.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2020, 19:46:20 »
Wycieraczki to tragedia. Mam już 16 kkm i wycieraczki mi mażą po szybie wodę a nie wycierają ją. Poza tym wczoraj podczas deszczu dało się słyszeć już pierwsze odgłosy tarcia co świadczy o ich zużyciu  :-(

Co do reklamowania to niestety drogę mam zamkniętą z uwagi na fakt wymiany szyby po jej pęknięciu.

Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline j_w_pan_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2020, 19:57:12 »
Wątpię żeby komuś wymienili wycieraczki na nowe. Materiały eksploatacyjne nie podlegają wymianie.
Jedyna szansa na reklamowanie byłaby możliwa jeśli by ktoś kupił auto i po bardzo krótkim czasie, np kilku dniach, po pierwszym deszczu by to reklamował. Tu widzę szansę ale to też zależy od sprzedawcy.
Znajomy miał taką sytuację w Fordzie parę lat temu. Kupił auto a na drugi dzień reklamował już wycieraczki. Po wielkich staraniach i udowadnianiu, że są to oryginały wymienili mu w salonie.
Generalnie wycieraczki i inne materiały zeszły na psy (ach ci księgowi). Kiedyś wycieraczki np. Boscha to było coś. Obecnie to badziew jak i wiele innych "no namów". Sprzęt jednosezonowy. .

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2020, 20:02:58 wysłana przez j_w_pan_P »

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2020, 21:24:33 »
Hey, to samo od początku, ale z racji jak kto wcześniej wspomniał że to nie podlega reklamacji, to poprostu jak mnie szlak trafi zajadę i zamówię wymianę wycieraczek - i wtedy będę testował i albo ok, albo pieklić się ;-)
Corolla TS 2.0 Executive

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2020, 22:17:23 »
Hey, to samo od początku, ale z racji jak kto wcześniej wspomniał że to nie podlega reklamacji, to poprostu jak mnie szlak trafi zajadę i zamówię wymianę wycieraczek - i wtedy będę testował i albo ok, albo pieklić się ;-)
To samo, od początku nie zbierają tak jak powinny, ale mam już niewidzialną wycieraczkę, to na bank by tego nie uznali. Po zmianie wycieraczek jak będzie nie ok to będę reklamował.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2020, 22:39:09 »
Jeżeli miałeś od początku to od razu takie rzeczy się zgłasza. Tutaj nie ma czegoś takiego jak materiał eksploatacyjny, produkt nie spełnia założeń do jakich został stworzony. Kiedyś to się nazywało niezgodność towaru z umową, teraz to jest reklamacja i konsument ma 3 drogi: zażądać naprawy, wymiany na produkt pozbawiony wad lub zwrot pieniędzy. Tylko należy pamiętać, że takie rzeczy zgłasza się na reklamację nie gwarancję. Więcej znajdziecie na stronie UOKiK.

Offline j_w_pan_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2020, 23:17:03 »
Tak jak pisałem wcześniej. Kolega zgłosił się do salonu na drugi dzień i mu wycieraczki wymienili. Jak jeździsz z nimi już jakiś czas to Ci powiedzą, że to wada eksploatacyjna za którą salon nie ponosi odpowiedzialności i wyszła po dłuższym użytkowaniu. Efekt zużycia itp. I spróbuj im udowodnić, że tak masz od początku...

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2020, 23:19:25 wysłana przez j_w_pan_P »

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2020, 23:39:26 »
Panowie zgadzam się. To że nie zajechałem wcześniej to moja wina, ale kurła poprostu nie było kiedy :/
Dlatego zrobię tak jak opisałem.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2020, 01:20:41 »
Panowie zgadzam się. To że nie zajechałem wcześniej to moja wina, ale kurła poprostu nie było kiedy :/
Dlatego zrobię tak jak opisałem.
Trzymam kciuki, ewentualnie oprzyj się o wadę ukrytą: https://prawakonsumenta.uokik.gov.pl/reklamacje/rekojmia/ .

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2020, 07:21:06 »
A może to wina tłustej szyby. Proponuję IPA na początek i niewidzialna wycieraczka. U mnie poprawiło sytuację zdecydowanie. Na początku też wycieraczki bardziej rozmazywały niż zbierały. Teraz jest ok.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2020, 14:16:55 »
Na myjniach bezdotykowych jest program wosk  z woda na ciepło. Ja pryskam tym całe auto, dużo na przednią szybę.
Ja praktycznie nie używam wycieraczek, serio, jadąc juz 70 km/h wszystko sfruwa. Wycieraczki nie trą po szybie, ale tym czymś.
Ma znaczenie równiez użyty płyn do spryskiwaczy, te zimowe są bardziej alkoholowe i mocniej myja szybę. Zauwazyłem, że po spryskaniu szyby ten wosk z lancy już nie jest taki skuteczny. Natomiast w innym aucie używając letniego płynu o marki Plak, zauwazyłem że wycieraczki mają poślizg.  :good:

Offline fizjo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS HDF
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2021, 19:23:27 »
Moje marzące wycieraczki zostały wyregulowane w ramach gwarancji, a pióra bezpłatnie wymienione (na oryginalne). Puki co znaczna poprawa.
Toyota Corolla Touring Sports TREK 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020 MY21

Offline czupurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Marca 2021, 21:30:37 »
Wymieniłem po roku użytkowania też na DENSO. Oryginalne wycieraczki są jakieś inne. Z nowymi nie ma problemu mazania i niedokładnego zbierania brudu z szyb.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl