Autor Wątek: Bagażnik dachowy - naklejki zabezpieczajace yaris III  (Przeczytany 1037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline GawronKRK

• Toyot Leżący
  • *
Bagażnik dachowy - naklejki zabezpieczajace yaris III
« dnia: 27 Lutego 2020, 10:29:32 »
Witam,
Mam pytanie odnośnie montażu belek dachowych w yaris III. Kupiłem na OLX oryginalny do Yarisa. Dodają tam naklejki ochronne, 4 plastikowe i 4 folie przezroczyste. Nigdzie nie mogę znaleźć info gdzie te naklejki nakleic.
Poprzedni właściciel nie użył bagażnika ani razu więc ich nie naklejał. Instrukcji nie mam.
Bo sam montaż całości jest oczywisty
Jak ktoś ma pojęcie gdzie co i jak to proszę o podpowiedz lub zdjęcia.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2020, 10:33:24 wysłana przez GawronKRK »

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Bagażnik dachowy - naklejki zabezpieczajace yaris III
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2020, 12:18:36 »
Nie wiem czy Yarisy nie mają "wgłębień" na łapy belek (miedzy drzwiami a dachem). Sprawdzę dziś wieczorem.
Mogę podpowiedzieć proporcje w oryginałach Toyoty w trochę większym Aurisie HB.
Od środka słupka B:
do przodu - 35 cm do środka belki i 29 cm do łapy
do tyłu - 45 cm do środka belki i 39 cm do łapy
Ja bym powalczył w tych proporcjach ustawień (jak nie ma wyznaczonych wytłoczeń)
Moim zdaniem do rozsądnych belek nie potrzeba żadnych naklejek i podkładek. Mocujesz na sztywno, dość mocno żeby te około 50-70 kg mogło leżeć na belkach. Jak masz box to też mocowania trzeba spasować do niego. Wymiary podane powyżej pasują rozstawem do paru modeli (około 80 cm miedzy belkami)

Offline GawronKRK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2020, 14:34:36 »
Belki te Ori co mam mają stały rozstaw łap. Dach się zwęża ku tyłowi auta. Więc belki są różnej długości a łapy mają gumowe podstawki dopasowane ksztaltem do rowków w dachu. Nie ma problemu ze znalezieniem odpowiedniego miejsca dla każdej z belek bo każda ma tylko jedną umożliwiająca zamontowanie pozycję.
Auto jest nówka więc chciał bym zabezpieczyć lakier.
Te lakiery teraz są tak miękkie że nie trudno o uszkodzenie.
W poprzednim aucie niestety od bagażnika zostały mi widoczne ślady nie dające się wypolerować ...
Miałem zamiar sam z folii bezbarwnej coś stworzyć ale skoro są dodane oryginalne zabezpieczenia to chętnie ich użyje. Tylko pytanie jak?

Offline GawronKRK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2020, 15:23:57 »
Na toyota-tech.eu znalazłem wpisując po angielsku instrukcję montażu.
Plastikowe naklejki są tylko na belki w miejsce mocować obejm od boxa.
A foliowe naklejki od spodu dachu w otworach drzwiowych tam gdzie mocowania stykają się z karoseria.
Zagadka rozwiązana.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl