Autor Wątek: Gwizdanie podczas jazdy  (Przeczytany 7137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DOreMi

• Toyot Leżący
  • *
Gwizdanie podczas jazdy
« dnia: 29 Lutego 2020, 13:02:57 »
Witam, miał ktoś taki przypadek, podczas jazdy nagle zaczyna gwizdac z tyłu samochodu, bardzo slyszalne wewnątrz auta, w momencie naciśnięcia hamulca gwizd znika, po zwolnieniu hamulca ponownie gwizda, swist jest bardzo słyszalny przez jakiś  czas, potem cisza ???? zdarzało się to sporadycznie a teraz coraz częściej,  dodam że samochód po przeglądzie w ostatnim czasie za wszelkie wskazówki będę wdzięczna  ????

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Gwizdanie podczas jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Lutego 2020, 16:37:29 »
W auris II jest czasem taki objaw jak piszesz, tyle że z przodu. Przyczyną jest konstrukcja klocków hamulcowych (nowsze klocki mają szczelinę na środku). Odgłos znika, albo się zmienia jak przyhamujesz albo kierownicą obrócisz. Tyle, ze to nie jest aż tak "bardzo słyszalne wewnątrz auta".

Może to z dziurawego tłumika gwiżdże ?

Offline DOreMi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Lutego 2020, 17:25:52 »
nie, to na pewno nie z tłumika,  z nim wszystko w porządku, może to coś właśnie z hamulcami z tyłu... tak czy owak muszę odwiedzić mechanika niebawem ????

Offline jakerc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Marca 2020, 07:24:47 »
Cześć,
mam u siebie to samo od początku. Zgłaszałem to już w ASO przy przeglądzie na 15kkm, powiedzieli, że wyczyścili hamulce i powinno być już OK, niestety nie jest. W tym miesiącu jadę na przegląd po 30kkm, ktoś wie co powinienem zasugerować, by odgłos gwizdu/świstu zniknął ?

Faktycznie podczas jazdy np. autostradą (powyżej 70km/h) pojawia się hałas, ale nie zawsze. Lekki dotyk hamulca, czy skręt kierownicy w lewo ucisza, natomiast w prawo - wydaje mi się, że sprawia, że jest głośniej.

Pozdrowienia
« Ostatnia zmiana: 02 Marca 2020, 07:26:55 wysłana przez jakerc »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marca 2020, 18:29:01 »
ktoś wie co powinienem zasugerować, by odgłos gwizdu/świstu zniknął ?
zbliżony problem opisany jest w Techniczny biuletyn serwisowy CP-0157T-1214
Temat: Nietypowy odgłos gwizdania dobiegający z przodu pojazdu.

Przyczyny wyżej wymieniłem.
« Ostatnia zmiana: 11 Marca 2020, 18:31:49 wysłana przez bazi »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2020, 19:10:18 »
U mnie nic nie gwiżdże, auto dwuletnie, przebieg 27600.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Kwietnia 2020, 23:19:55 »
A nie czasem jakiś plastik wisi pod spodem i wiatr go owiewa .
Zaglądaliście sami pod spód .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Kwietnia 2020, 08:30:18 »
Hej,

u mnie taki gwizd, ewidentnie z hamulców, pojawiał się kiedy jechałem w długiej trasie - do Austrii i do Włoch.
Ma to miejsce po kilku godzinach ciągłej jazdy autostradami - kiedy statystycznie jednak mniej hamuje niż w ruchu miejskim a prędkości są autostradowe. W obu przypadkach samo ustępowało kiedy zaczynałem więcej lub ostrzej hamować - przejazd przez góry. Pamiętam też, że jak popadał deszcz też był spokój na jakiś czas.
Ale faktycznie pierwszy raz trochę byłem zdezorientowany i zaniepokojony. Zwłaszcza, że było to kilkaset kilometrów za granicą a auto zapakowane. Wystarczyło tylko lekko dotknąć hamulca i była cisza. Ruchy kierownicą też miały wpływ na ten gwizd.

Pzdr.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Kwietnia 2020, 19:50:41 »
Chyba nie teraz tam byłeś co ?
 Czyli wychodzi na jakiś styk/kontakt klocki a  tarcza ,samoczynne zbliżanie się jednego do drugich ,samoczynne wychodzenie tłoka zacisku .
To możliwe jest , co wpływ na to by miało hydrauliczne wspomaganie sprzęgła ,bo to w tym samym układzie hamulcowym jest .

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Kwietnia 2020, 20:35:08 »
hydrauliczne wspomaganie sprzęgła

Sprzęgło chyba nie ma wspomagania, tylko to zwykła hydraulika zamiast linki :o

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Kwietnia 2020, 20:41:37 »
Post 5 i 7 tam , http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48588.msg670337.html#msg670337 8-)

Ale to jest w tym samym układzie co serwo i hamulce .
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2020, 20:45:30 wysłana przez Rademenes »

Offline agsz97

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maja 2020, 14:04:09 »
zbliżony problem opisany jest w Techniczny biuletyn serwisowy CP-0157T-1214
Temat: Nietypowy odgłos gwizdania dobiegający z przodu pojazdu.

Przyczyny wyżej wymieniłem.

Coś podobnego czasami występuje też u mnie (Auris kombi 1,6 2017) - ni to gwizd, ni to taki jakby metaliczny 2-3 sekundowy dźwięk. Okoliczności występowania dźwięku podobne jak u innych - w trasie po przejechaniu co najmniej 100-150 km, prędkości powyżej 100 km/h. Jestem strasznie wyczulony na nietypowe odgłosy w samochodzie i jak już pojawi się ten dźwięk to aż mnie trzęsie. Za parę dni będę miał przegląd po 2 latach (24 tys. km) Czy zgłoszenie tego na przeglądzie w ASO ma jakiś sens tzn. czy cokolwiek są w stanie z tym zrobić ? Bo jeśli faktycznie idzie to z klocków to wymiana na inne powinna problem usunąć.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2020, 16:33:29 »
Też tak miałem. Przyczyna to za mały luz lub zapieczone sprężynki w mocowaniach w których wkładane są klocki. W serwisie wymienią Ci sprężynki na nowe lub powiedzą że ten typ tak ma, a ja szlifowałem delikatnie mocowania klocków żeby luźniej chodziły i się nie zapiekały.
Mogli też przy wymianie klocków źle włożyć sprężynki lub im się przestawiły i nie są po środku. Niestety tak się robi i mnie się też tak zrobiło z przodu. Musiałem drugi raz wyjąć i włożyć prawidłowo klocki.   
Faktycznie podczas jazdy np. autostradą (powyżej 70km/h) pojawia się hałas, ale nie zawsze. Lekki dotyk hamulca, czy skręt kierownicy w lewo ucisza, natomiast w prawo - wydaje mi się, że sprawia, że jest głośniej.
Bo jeden klocek nie prawidłowo odbija i jak skręcisz w prawo to  samochód się przechyla i klocek dolega i trze się o tarcze a jak w drugą stronę skręcisz to klocek odpycha od tarczy i jest luz. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl