Autor Wątek: Szybki tutorial: Montaż lusterka fotochromatycznego Camry XV70 TNGA.  (Przeczytany 3249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Cześć. Do tej pory jeździłem samochodami z lusterkami fotochromatycznymi i było to dla mnie zbawieniem, szczególnie ze wiekszosc mojej jazdy to autostrady.

Ja zakupilem lusterko od CHR. Pasuje rozmiarem od Camry. Nie sprawdzalem numerow ale domyslam że są takie same.

Jest 5 pinów.

1.  Rozowy - zasilanie 12V stałe.
2.  Żółty - sterowanie biegiem wstecznym.
3. Czarny - masa.
4. Szary - sterowanie otwartymi drzwiami.
5. Brazowy - zasilanie ze stacyjki.

Mostkujemy rozowy i brazowy i laczymy z plusem.

Czarny laczymy do masy.

Lusterko jest zamocowane na torza T20. Demontujemy najpierw ta mala czesc z tylu obudowy lusterka a pozniej cala obudowe TSS sciagamy ciagnac w dol. Jest mocowane na zatrzaski. Mala czesc sciagamy ciagnac w dol od strony podbitki, nie strony lusterka.

Przewody ciagniemy pod podsufitka, w slupku oraz do bezpiecznikow na dole. Ja podpialem do bezpiecznika ogrzewania foteli. Wczesniej sie upewnilem ze zasilanie leci po stacyjce.

Efekt finalny :

Jak ktos chce moze sie bawic w wylaczanie funkcji fotochromu podczas cofania lib otwarcia drzwi, ale ja tego w Aurisie ani w Rav4 nie mam i to do zycia nie jest mi potrzebne. Jak ktos ma uwagi co zle zrobilem to piszcie.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2020, 15:27:47 wysłana przez klaudiusz »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Odp: Szybki tutorial: Montaż lusterka fotochromatycznego Camry XV70 TNGA.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2020, 16:28:23 »
Ciekawostka. Producentem systemu Toyota Safety Sense plus jest Continental.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dario176

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2020, 20:09:39 »
W nowszych toyotach poszli po rozum do głowy i zaczęli montować uniwersalny uchwyt do lusterka, też mam ten problem że przyzwyczaiła się do fotochromu,w Corolli w najbogatszej wersji nie miałem tego jak że bardzo drogiego wynalazku. Przysporzyło mi to trochę więcej roboty bo fotochrom nie pasował na stopkę zwykłego lusterka , musiałem odciąć starą i przykleić nowa ale teraz najlepsze żeby była możliwość regulacji stopkę trzeba przykleić 5 cm poniżej starego miejsca ,problem w tym że nie każdy klej daje radę na wykropkowanym miejscu na szybie. Koniec końców udało się przykleić i po ciężkich bojach mam fotochrom  :grin:

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2020, 21:07:00 »
A to ciekawe... ja mialem Aurisa z 2009 roku i mialem standardowa japonska stopke od lusterka. Ktory rocznik masz tej Corolli?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Dario176

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Marca 2020, 21:14:14 »
E15 2012 w wersji premium.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl