Autor Wątek: Pytania przed zakupem  (Przeczytany 3853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
Pytania przed zakupem
« dnia: 09 Marca 2020, 11:26:05 »
Witam jestem zainteresowany kupnem nowej Corolli w wersji: Corolla Touring Sports Executive - TS Kombi 2.0 Hybrid Dynamic Force 184 KM hybryda. W związku z tym planem mam kilka pytań. Cześć z nich przewijała się na forach, ale chce poznać opinie kilku użytkowników.

Mianowicie:

1) Czy nie słyszycie swoich corolkach bulgotania podczas jazdy spokojnej około 90km/h? To jest charakterystyczny dźwięk silnika, ale pytanie czy dla kogoś jeszcze był lekko irytujący?
2) Zamierzam kupić wersje bez pakietu VIP czyli bez adaptacyjnych led-ów. Zwykłe ledy ze spryskiwaczami. Jak spisują się te światła? Z testów dostępnych (tutaj: https://www.iihs.org/ratings/vehicle/toyota/corolla-4-door-sedan/2020) wygląda to nie najlepiej. Co prawda jest to sedan, ale światła wyglądają na takie co są montowane w Corolli Touring Sports Executive.  Wcześniej miałem aurisa z żarówami HIR2 - w nocy było bardzo słabo.
3) Co jest z tymi wycieraczkami? Czytam w wątku (tutaj: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,48231.0.html) że jakieś cuda się z tymi wycieraczkami dzieją? Źle wycierają itd. Potwierdzacie? Może coś się zmieniło? Pytam bo wcześniej miałem aurisa i przeżyłem koszmar z wycieraczkami. Do tego stopnia mnie one irytowały że w końcu się pozbyłem samochodu, bo nic nie widziałem jak jechałem w deszczu. Wymieniałem ze 100 razy i jedyne które sprawiały że coś było widać to zwykle szkieletowe o innych wymiarach bo nie było dostępnej szkieletowej w rozmiarze 30 na przednią szybę.
4) Co z zapachem benzyny w oleju? występuje u was? Przybywa oleju?
5) Czy można założyć klasyczny hak (na rowery) do tej wersji?

« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2020, 11:33:31 wysłana przez tezar »

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Pytania przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2020, 13:38:42 »
Ad.1. Dźwięk silnika nie przypomnia mi bulgotania. Jak dla mnie jest to raczej przyjemny dźwięk.
Ad.2. Wg mnie te światła są OK (nie są gorsze niż we wszystkich poprzednich samochodach jakimi jeździłem), ale nie mam porównania (nigdy nie jeździłem samochodem ze światłami adaptacyjnymi).
Ad.3. Z wycieraczkami rzeczywiście jest jakiś problem. U mnie np. prawa wycieraczka od samego początku dawała taki efekt jakby wykazywała pierwsze oznaki zużycia. Inni na forum również opisywali tego rodzaju problemy.
Ad.4. Oleju u mnie nie przybywa (ani nie ubywa). Przebieg ~12000km.
Ad.5. Tak, ja mam taki hak. Hak od Toyoty zainstalowany jeszcze przed wydaniem auta. Irytuje mnie w nim to, że moduł od wiązki elektrycznej nie potrafi dezaktywować czujników parkowania ani "systemu wspomagania hamowania podczas parkowania" gdy wykonuję manewr cofania z czymkolwiek zapiętym na haku (w moim przypadku jest to właśnie platforma z rowerami). Za każdym razem gdy cofam muszę te systemy dezaktywować ręcznie poprzez menu ustwaień w zegarach. I za każdym razem muszę te ustawienia potem przywracać.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2020, 13:42:00 wysłana przez piter-ek »

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2020, 15:56:24 »
Ad.1 zgadzam sie z przedmowca
Ad.2 j.w.
Ad.3 u mnie jest ok ale od samego poczatku mam niewidzialna wucieraczke
Ad.4 jest ok 30kkm przebiegu
Ad.5 jak przedmowca

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Marca 2020, 16:32:24 »
Ad.3 u mnie jest ok ale od samego poczatku mam niewidzialna wucieraczke

U mnie podobnie, po stronie kierowcy zostawały lekkie smugi. Dopiero po kilku dniach zastosowałem niewidzialną wycieraczkę. Do tego czasu jak tir chlapnął błotem to nic nie widziałem. Teraz nie ma z tym problemów. Polecam niewidzialną wycieraczkę.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Marca 2020, 17:10:29 »
Kurcze jak w samochodzie za tyle pieniędzy można spierniczyć tak podstawową sprawę ;/

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Marca 2020, 18:08:52 »
Pewnie głupie pytanie, ale co to jest niewidzialna wycieraczka?

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Marca 2020, 18:22:24 »
Pewnie głupie pytanie, ale co to jest niewidzialna wycieraczka?
Dobra dogooglałem.

Offline tezar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Marca 2020, 18:33:18 »
U mnie z niewidzialną wycieraczką było jeszcze gorzej niż źle :P W aurisie. Może w Corolli lepiej :P

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Marca 2020, 21:03:14 »
Nie jest to żadna promocja. Ja lubię tego kolesia. Dużo rzeczy zaczerpnęłam od niego. Tu jest taki mały teścik owych wycieraczek 
https://youtu.be/7FSj5OltQ_w

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marca 2020, 11:49:35 »
O co chodzi z tymi wycieraczkami? W czym konkretnie jest problem bo u siebie nie odnotowałem problemu?
Tyle, że ja mam taki nawyk, że zbyt czesto wycieraczek nie uzywam - chyba ze naprawde musze bo leje i noc jest. Tak w garazu sobie mokrą szmatą szybę przecieram i już.
Z myjni bedotykowej polecam tez ten wosk stamtąd na szybę przednią. Powyzej 70 km/h kropelki idą sie Kocham :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marca 2020, 15:21:46 »
O co chodzi z tymi wycieraczkami?
O to że nie możesz sobie samemu ustawić w funkcjach samochodu czy tylna wycieraczka w czasie cofania, gdy włączona jest przednia wycieraczka, ma włączać się automatycznie czy nie. Ustawianie tej funkcji przez ASO jest bez sensu.

Offline marioszo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2020, 21:08:49 »
2) Zamierzam kupić wersje bez pakietu VIP czyli bez adaptacyjnych led-ów. Zwykłe ledy ze spryskiwaczami. Jak spisują się te światła?

Mam dopiero 350km na liczniku, jechałem dopiero raz w nocy i nie jechałem jeszcze w deszczu, więc nie mam dużego obeznania.

Pierwsze odczucie mam takie, że nie odczułem dyskomfortu, więc świecą wystarczająco, za to zmiana na długie nie daje wielkiej różnicy. W poprzednim aucie, jak dałem długie to rozjaśniały się pola i lasy dookoła, w Corollce jest tylko lekkie dopalenie.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Marca 2020, 00:48:40 »
2) Zamierzam kupić wersje bez pakietu VIP czyli bez adaptacyjnych led-ów. Zwykłe ledy ze spryskiwaczami
Kilka miesięcy jazdy.
Dla mnie są ok.
Corolla TS 2.0 Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl