Autor Wątek: Yaris I problem z hamulcem postojowym  (Przeczytany 4430 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
Yaris I problem z hamulcem postojowym
« dnia: 09 Marca 2020, 19:40:53 »
Witam. Posiadam Yaris I 1.0 vvti 65 km z 2004. Mam problem z hamulcem postojowym z tyłu z lewej strony. W aucie są hamulce tarczowe. Na przeglądzie wyszło że bardzo slabo hamuje. Linki nowe, klocki i tarcze też. podniosłem auto do góry i prawa strona koło bez problemu się kręci i jak zablokuje ręczny to trzyma mocno, a z lewe koło jest lekko zblokowane, nie kręci się ledwo 2 obroty i staje słychać że coś ociera. Czy to zacisk? I jeszcze jedno pytanie gdzie jest linka ręcznego, leżałem pod autem ale widze tylko przewód hydrauliczny i na środku koła ale to chyba abs?

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris I problem z hamulcem postojowym
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Marca 2020, 19:57:03 »
Podam jeszcze wyniki pomiarów:
Przód lewy 200 daN, prawy 200 daN
Tył lewy 130 daN, prawy 140 daN
POSTOJOWY LEWY 0 I PRAWY 120

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Marca 2020, 23:13:20 »
Witam. Posiadam Yaris I 1.0 vvti 65 km z 2004. Mam problem z hamulcem postojowym z tyłu z lewej strony. W aucie są hamulce tarczowe. Na przeglądzie wyszło że bardzo slabo hamuje. Linki nowe, klocki i tarcze też. podniosłem auto do góry i prawa strona koło bez problemu się kręci i jak zablokuje ręczny to trzyma mocno, a z lewe koło jest lekko zblokowane, nie kręci się ledwo 2 obroty i staje słychać że coś ociera. Czy to zacisk?

Moze być że prowadnice w jarzmie stanęły, albo tłoczek już przykorodował i będzie skutecznie blokował koło, aż będziesz czuł to podczas jazdy>> przegrzewanie się etc. Miałem tak w Yarisie żony ze na przeglądzie lewe tylne koło przyhamowywało samo > były duże opory toczenia, az koło stawało dęba. Skutkiem tego było też przegrzanie łożyska w kole bo zaczęło strasznie buczeć. Koszt spory bo cała tylna piasta kosztowała kupę kasy...

I jeszcze jedno pytanie gdzie jest linka ręcznego, leżałem pod autem ale widze tylko przewód hydrauliczny i na środku koła ale to chyba abs?

Linka ręcznego wchodzi do tarczo-bębna od wewnętrznej strony piasty przez tarczę kotwiczną która często przegniwa w tym aucie w wersji z mechanizmem TB..

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marca 2020, 07:20:08 »
Nie rozumiem tego. Czyli ręczny jest osobno i normalny hamulec osobno? Co mam zrobić, czy wymiana całego zadisku tam gdzie są klocki pomoże czy jak ten ręczny działa

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marca 2020, 08:10:35 »
Czyli jak zwykły hamulec jest a nie ma ręcznego to problem tkwi w bębnie, szczęki może. Ręczny nie ma nic do klocków

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marca 2020, 10:07:48 »
Posiadam Yaris I 1.0 vvti 65 km z 2004.

Na pewno tarczowe?
Z tyłu powinny być bębnowe.

Jaki VIN ?
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marca 2020, 10:16:16 »
Ściągnąłem koło, na pewno są tarcze 100%

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marca 2020, 10:18:13 »
Zwykłe hamulce są, nie ma tylko ręcznego lewy tył.

Offline Kamel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marca 2020, 10:23:09 »
I koło nie kręci się tak swobodnie jak prawe, ociera coś

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marca 2020, 19:34:33 »
I koło nie kręci się tak swobodnie jak prawe, ociera coś
1. w tarczobebnie jak zdejmiesz tarcze to i beben:) Ociera caly czas, nawet jak jest dzwignia od recznego zwolniona? Jak poradziles sobie ze zdjeviem tarczy to musiales zdjac zacisk. Czy tloczek cofa sie bez problemu? Jak zjadłeś tarcze to widac tez jak na dloni szczeki z mechanizmem do regulacji sily hamowania. Moze linka Ci staneła albo cos z nia n8e teges..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl