Autor Wątek: Układ Wydechowy - problem  (Przeczytany 3498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcink

• Gość
Układ Wydechowy - problem
« dnia: 07 Czerwca 2005, 07:19:31 »
Witam wszystkich.
Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was nie spotkał sięz podobnym problemem.
W układzie wydechowym w mojej Rolce 1.6 (110 KM), Japan, sedan. r.1997, przebieg 130kkm,  zaczynając od komory silnika są : kolektor z metalową osłoną do niego dokręconą, "portki", katalizator, środkowy i końcowy tłumik.
W "portkach" jest elastyczny łącznik, który "rechocze" metalicznie. Łącznik ten wyglada jak karbowana harmonijka.
Czy jest to wymienne przez wspawanie jakiegoś innego łącznika od innego auta ?
Czy trzeba całe portki wymieniać?
To już byłby koszmar bo w zamiennikach ich brak, a oryginał to 639 PLN w ASO.
Skąd oni te ceny biorą?
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2009, 07:58:00 wysłana przez Janmor »

Krzysiek_Sz

• Gość
Uk³ad Wydechowy - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2005, 10:17:39 »
Złącza (jeśli o takie Ci chodzi) znajdziesz np. na allegro:

http://moto.allegro.pl/search.php?string=z%C5%82%C4%85cze&description=1&category=4126&country=1

Dobierz odpowiedni wymiar i daj wspawać w jakimś serwisie układów wydechowych (zresztą pewnie tam też można kupić to złącze).

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Czerwca 2005, 14:24:42 »
Mam teraz to samo i koszt takiego złącza elastycznego z siatki to od 70 złoty, na internecie widziałem od 40 złoty, oczywiście plus koszt robocizny, czyli wspawanie tego elemetu od 70 do 100 złotych.

Takie jak u kolegi w topiku a co do ogłoszenia allegro to one wszystkie są wzmacniane.

MOŻE KTOŚ ZNA WYMIARY TEJ ZŁĄCZKI ELASTYCZNEJ DO E-9, ŚREDNICA I DŁUGOŚĂƒÂ†.  :chmmm
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

marcink

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2005, 06:59:45 »
Cytat: GLADIATOR
Mam teraz to samo i koszt takiego złącza elastycznego z siatki to od 70 złoty, na internecie widziałem od 40 złoty, oczywiście plus koszt robocizny, czyli wspawanie tego elemetu od 70 do 100 złotych.

Takie jak u kolegi w topiku a co do ogłoszenia allegro to one wszystkie są wzmacniane.

MOŻE KTOŚ ZNA WYMIARY TEJ ZŁĄCZKI ELASTYCZNEJ DO E-9, ŚREDNICA I DŁUGOŚĂƒÂ†.  :chmmm

================================================================

Obejrzałem te złączki i  ni diabła nie pasują do 1.6 z 97r . Są za długie.
U mnie są 2 rurki schodządze sięw jedną złączkę( 10 cm długości) w kształcie harmonijki.
Objeździłem warsztaty w Piotrkowie, zajmujące sięwydechami i wszyscy zgodnie twierdzili,że  trzeba całe portki wymienić, bo nie są w stanie dopasować złączki z dostępnych katalogów.
I każdy walił tekst - gdyby Pan miał auto europejskie lub taką sama toyotkętylko 1.4  nie byłoby problemu - tam są inne rozwiązania.

Czy masz silnik 1.6  i  VIII generacjęCorolli

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2005, 08:37:06 »
bzdura jak masz wymiar złączki elastycznej to kupisz bez problemu musisz znac długosc i srednice, to wszystko niech cie nie czaruja ze cały układ bo majątek zapłacisz poszukaj gdzie indziej samego sprzedawcy tłumików i złączek, a potem spawacza .
tu masz linki:
http://f217.pl/
http://www.tlumiki-motor.poznan.pl/
http://www.motos.esem.pl/
http://www.tlumiki.za.pl/
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Spro-ket

• Gość
Układ Wydechowy - problem
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2005, 15:18:44 »
Cytat: GLADIATOR
bzdura jak masz wymiar złączki elastycznej to kupisz bez problemu musisz znac długosc i srednice, to wszystko niech cie nie czaruja ze cały układ bo majątek zapłacisz poszukaj gdzie indziej samego sprzedawcy tłumików i złączek, a potem spawacza .

Całkowicie się zgadzam z GLADIM .
Mialem to samo.
Przez ciekawość zajrzałem do sporego sklepu z tłumikami.
Powiedzieli - Tylko na zamówienie.
Powiedzialem im że uszy mnie bolą od hałasu i muszę mieć to z glowy dziś.
Nie dość że dobrał mi wg swojej wiedzy jakiś wzmocniony, większy o kilka milimetrów -
to jeszcze polecił dwie ulice dalej swojego znajomego spawacza.
Robocizna z polecenia + złączka  wyniosła mnie 60zł.
Wszystko jest OK.
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2006, 18:29:56 wysłana przez Spro-ket »

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Czerwca 2005, 10:38:27 »
Odnośnie dalszego rozwiniecia tematu układu wydechowego w naszych samochodach, w naszym kraju za kolektor dolotowy z rurami i tym pechowym lacznikiem elastycznym kosztuje około 890 złoty, zwykły normalny układ wydechowy !!!!!
A tutaj w niemczech do zaoferowania jest takie cudeńko za 339,95 euro, to jest jakies 1400 złoty, tylko że to jest chrom i nikiel i specjalnie do toyoty a nie jakies gowno ze zwyklej rury za 890 złoty. Polska to nadal złodzieje !!!!
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl