Autor Wątek: lampy & zarowki  (Przeczytany 4280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
lampy & zarowki
« dnia: 15 Marca 2020, 15:12:56 »
witam.
temat juz byl poruszany kilka razy ale patrzac na stare watki bylo to 3-4 lata lemu .  (czas leci nowinki chinskie nie spia).

czy ktos moze cos kombinowal ze swiatlami mijania a mianowicie zarowki lub inne nowe wynalazki.

tradycyjne :
https://allegro.pl/oferta/osram-zarowki-h11-night-breaker-laser-150-gratis-8287851135
.
https://allegro.pl/oferta/osram-zarowki-h11-cool-blue-intense-4200k-gratis-8287995404

'
lub ufo ????

https://allegro.pl/oferta/2x-zarowka-led-h11-9600lm-luxeon-zes-cob-canbus-8404703913

albo dosc drogie ufo ??
https://allegro.pl/oferta/philips-x-tremeultinon-led-gen2-h11-5800k-200-8285475908

ktos mial jakies doswiadczenia bo fabryczne zaroweczki nie porazaj wiem ze czesto sie przepalaja (poki co u mnie nie.)  ale teraz czas wolny jest takze moze jakies zmiany ??.

dzieki & pozdr. :song:

ps. czy te cuda ufo nie zabija odblysnikow ???.
« Ostatnia zmiana: 15 Marca 2020, 15:14:46 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: lampy & zarowki
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marca 2020, 15:26:04 »
Ostatnio korzystałem z Tungsram (General Electric), chyba +130%. Dużo tańsze niż Osram czy Philips, a świecą naprawdę nieźle. Jedna niestety wytrzymała 2 mce, druga dzielnie się trzyma od pół roku.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Marca 2020, 15:40:26 »
Nie wiem, jak H11, ale w P2 i wcześniejszych autach miałem H4 i tam doskonale spisywały się PHILIPS +30%. Tanie, a świeciły lepiej od droższych TUNGSRAM czy OSRAM.

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marca 2020, 22:30:00 »
Dokładnie tak samo jak przedmówca, już w kilka autach z rzędu używam PHILIPS Vision +30%, są tanie, dobrze świecą i na długo wystarczają.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2020, 10:56:56 »
byla wizja na te :

https://allegro.pl/oferta/osram-h11-night-breaker-laser-150-duo-box-2szt-8706835164

poki co poczekamy az sie spala te co swieca i cos sie zakupi nowego.

dzieki.

techstream & icar

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2020, 11:09:04 »
jezdziłem na kilku kompletach Philips vison 30 plus świecą ladnym silnym swiatłem ale trwałość ok 2-mce ,teraz jeżdżę na Philps Eco vision (wydłużona trwałość ok 1500 h)minęły 4  m-ce i jest ok .Jeżdzę ok 4000 km/mc.
Wg producenta Philips H11 30% PLUS ma świecić 800 h czyli więcej niż moje h4 dla których Philips przewiduje ok 500 h .
Co zauważyłem te wysilone jakby z mniejszą mocą zaczynają świecić pod koniec przewidywanej żywotności tak po 2/3 czasu używania. :o
Prius 3 XW30 liftback.

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2020, 21:53:20 »
byla wizja na te :

https://allegro.pl/oferta/osram-h11-night-breaker-laser-150-duo-box-2szt-8706835164

poki co poczekamy az sie spala te co swieca i cos sie zakupi nowego.

dzieki.
Jeździłem na nich. Świeca ładnie ale krótko (niecałe 2 miesiące na taxi). Tak więc za tą cenę... Nieopłacalne. Powiem szczerze teraz jeżdżę na bardzo tanich żarówkach które świecą już drugi miesiąc. I świeca na prawdę ładnie. Zobaczę jak długo poświęca i później napiszę jakie...

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marca 2020, 09:39:30 »
PHILIPS +30%. Tanie, a świeciły lepiej od droższych TUNGSRAM
No właśnie te Philips Vision +30% kosztują tyle co GE (Tungsram) Megalight Ultra + 130%, więc wcale nie są takie tanie.
W każdym razie ostatnio wymieniłem prawy reflektor na używany w dużo lepszym stanie i jakość oświetlenia drogi poprawiła się diametralnie, przy takich samych żarówkach. Zmatowiała soczewka, odbłyśnik i szkło robią niestety swoje.

Offline tymczasowy933

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Stycznia 2021, 11:25:02 »
Czy może ktoś polecić jakieś żarówki H11 które świecą białym światłem i wytrzymają dłużej niż 2-3 miesiące. Nie muszą dawać więcej światła, tzn nie chodzi mi o żarówki typu Phlips Vision+30% czy Tungsram Megalight Ultra 120, Osram Nightbreaker itp, chodzi mi tylko o biały kolor światła.  W tej chwili mam Philips Longlife Ecovision, mają oczywiście długą żywotność ale świecą na żółto.

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Lutego 2022, 07:48:35 »
Siemka,

Mam pytanie wiem że montowanie retrofitow jest nielegalne, ale czy halogeny h11 LED jak wsadzę nie będzie błędów w Priusie 3, no ta marka marca light h11 LED, wygląd jak h11 ponoć dobre odprowadzanie ciepła, nie stopi mi się nic jak ja wsadzę

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Lutego 2022, 10:25:34 »
w niektorych egzemplarzach sa glosne wiatraczki sa tez takie z ogonami co odprowadzaja cieplo .

wedlug mnie dobrze ustawione nie oslepiaja (trzeba wybrac takie ktore maja ladne odciecie)

oczywiscie to sprawa indywidualna ludzie korzystaja z roznych uzywek :-)))))

mozna kupic jakies bardzo markowe za kilka stow (moze beda lepsze)

ps. w p3 w soczewce wyglada znosnie.  (bledow brak ) chyba p3 nie wyswietla .

pozdr.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2022, 10:28:45 wysłana przez sirkris55 »

techstream & icar

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lutego 2022, 14:45:00 »
Ładne odcięcie czyli ? Żeby tył halogenu nie wychodzi za dużo do tyłu i nie był za duży ?

Jest taka marka jak marba light, ma znośne opinie czy coś innego polecasz ?

A właśnie wyczytałem że w razie kolizji to ubezpieczyciel może ci nie zapłacić odszkodowania bo masz  ledy wlozone to prawda ?

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Lutego 2022, 18:00:52 »
Ładne odcięcie czyli ? Żeby tył halogenu nie wychodzi za dużo do tyłu i nie był za duży ?

Jest taka marka jak marba light, ma znośne opinie czy coś innego polecasz ?

A właśnie wyczytałem że w razie kolizji to ubezpieczyciel może ci nie zapłacić odszkodowania bo masz  ledy wlozone to prawda ?

w naszym kraju wszystko moze byc prawda .

odciecie - jak zapalisz swiatla (ledy) to na scianie zeby bylo widac ladne rowne odciecie swiatlo/cien  ostre rowne (zeby dalo sie na maszynie ustawic ) aby nie oslepiac .

poszukaj podobnych filmikow

https://www.youtube.com/watch?v=ojNPt2S8iNA

ps. moze philips moze osram  (wydaje sie ze im wyzsza cena tym jakosc powinna byc lepsza)

techstream & icar

Offline pompa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2022, 12:47:00 »
A jak to jest prawnie w Polsce, np łapią cię z ledami i chcą zabrać dowód rejestracyjny, ale jednak wozisz w aucie zwykle h11 i jak założysz  przy nich legalne i homologowane, to nie zrobią ci problemu i oprócz mandatu nic nie dostaniesz i jedziesz dalej ? 

Offline Jacek1l

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius III 2010
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lutego 2022, 14:19:20 »
A jak to jest prawnie w Polsce, np łapią cię z ledami i chcą zabrać dowód rejestracyjny, ale jednak wozisz w aucie zwykle h11 i jak założysz  przy nich legalne i homologowane, to nie zrobią ci problemu i oprócz mandatu nic nie dostaniesz i jedziesz dalej ? 
Witam
Wg mnie nie do końca, ale zależy od osoby jaka zatrzyma.
Analogicznie (choć może nie do końca :) ) - Jadę sobie z niebieskim kogutem i modulowanym sygnałem dźwiękowym (inni użytkownicy robią mi korytarz i nie stoję w korkach), łapią mnie ściągam koguta i wypinam sygnał i jest ok  :roll:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl