Autor Wątek: Yaris i LPG  (Przeczytany 4101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Artur

• Gość
Yaris i LPG
« dnia: 19 Lipca 2004, 12:59:40 »
Po wymianie paru maili z osobami mającymi założone instalacje sekwencyjnego wtrysku gazu w Yarisie byłem już zdecydowany na montaż. W zasadzie przez przypadek zadzwoniłem do dystrybutora instalacji BRC firmy Czekram. I co sięokazało?

Otóż, polski dystrybutor dostał od włochów zarządzenie, aby NIE MONTOWAÆ instalacji gazowych w Yarisie (dodam, że BRC daje 2-letnią gwarancjębez limitu kilometrów). Powodem są oczywiście gniazda zaworów, które nie są stalowe i istnieje duże ryzyko ich wypalenia.Firma może zamontować instalacje gazową tylko na wyraźne (pisemne) życzenie właściciela auta.  Podobny problem dotyczy Fordów Focusów i nowych Mondeo.

No i chyba sięrozmyśliłem... Wydaje mi się, że nie warto ryzykować.

kefasneo

• Gość
z mojej orientacji...
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Września 2004, 16:27:55 »
wynika że samochody zasilane benzyną bezołowiowa nie mają problemy z wypalającymi sie zaworami; wydaje mi dziwne to co Pan napisał

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
Yaris i LPG
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Sierpnia 2005, 18:12:09 »
sa specjalne instalacje z dozownikiem specjalnego oleju zeby gniazda ceramiczne sie nie wypalały!
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

p_flori

• Gość
Re: Yaris i LPG
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sierpnia 2005, 20:27:40 »
Cytat: Artur
problem dotyczy Fordów Focusów i nowych Mondeo.
No i chyba sięrozmyśliłem... Wydaje mi się, że nie warto ryzykować.

Potwierdzam - Ford jak mawia przysłowie "jest mało wort" i to prawda - te silniki szczególnie nie tolerują gazu, ale ukraińska benzynka ich kończy znacznie szybciej. Problem tkwi tutaj w smarowaniu gniazd a nie temperatury, suchy gazik po prostu powodujue,że zaworki obijają sięna sucho o gniazda a te pękają.
  :chmmm  nie wiedziałem, że Yarki też mają na g... komu potrzebną ceramikętam, gdzie jej nie potrzeba.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl