Autor Wątek: [YARIS I JAPAN 2000] stukanie po wymianie tylnych hamulców bębnowych  (Przeczytany 1844 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kedzil

• Toyot Leżący
  • *
Witajcie,
wymieniłem dziś wysłużone bębny i szczęki w Yaris 1.0 2000 z Japonii. Nowe bębny, szczęki, sprężynki. Samoregulatory wyczyszczone i przesmarowane. Wszystko poskładane.

Podczas hamowania po stronie pasażera słychać stukanie uzależnione od obrotów koła (zarówno przy hamowaniu  hamulcem zasadniczym jak i ręcznym). Nasila się przy mocniejszym wciśnięciu hamulca. Przy ręcznym dodatkowo czasem słychać głośny pisk  :embarassed:

Zdjąłem koło i bęben raz jeszcze ale nie znalazłem nic niepokojącego. Dokręciłem samoregulator, nałożyłem bęben - nadal stuka. Hamulec łapie, działa ale hałasuje. Po stronie kierowcy jest cicho. Macie jakieś pomysły? Jutro zajrzę tam raz jeszcze, rozłożę i poskładam raz jeszcze - na co zwrócić uwagę?
pozdrawiam,
kedzil

Offline rohas

• Prawie Toyot
Odp: [YARIS I JAPAN 2000] stukanie po wymianie tylnych hamulców bębnowych
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Marca 2020, 08:10:41 »
Odpowietrzyłeś układ ? Może jest powietrze i daje taki efekt.

Offline kedzil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Marca 2020, 11:27:02 »
Odpowietrzanie nie ma znaczenia w tym przypadku. Nie ruszałem tłoczka. Poza tym dźwięk powstaje również przy hamowaniu ręcznym, który jest ciągnięty linką. Rozłożyłem dziś wszystko raz jeszcze, wyczyściłem bębny i szczęki zmywaczem, poskładałem i niestety nadal stuka a przy ręcznym dodatkowo skrzypi   :wallbash:
pozdrawiam,
kedzil

Offline kedzil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2020, 12:16:18 »
Post pod postem - nie mogę już edytować poprzedniego.

Kolejne sprawdzenie nic nie dało, stukanie występowało nadal. Ostatecznie zamieniłem stronami nowo zamontowane bębny - pomogło. Nie ma stukania przy hamowaniu, słychać nadal cichy szum, ale dam czas na ułożenie i dotarcie okładzin szczęk. Dziwna sprawa. Mam nadzieję, że hałasy nie powrócą.

Dodatkowe pytanie dotyczące przednich hamulców - czym smarujecie piny / prowadnice zacisku w jarzmie (nr 1 na przykładowej grafice)?
pozdrawiam,
kedzil

Offline smokofilidanek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2020, 19:33:58 »
Dodatkowe pytanie dotyczące przednich hamulców - czym smarujecie piny / prowadnice zacisku w jarzmie (nr 1 na przykładowej grafice)?

jest specjalny smar do prowadnic.  Robi je firma ATE, BOSCH i inne ktore sprzedaja zestawy naprawcze do zaciskow np. Frenkit czy Autofren... Poszukaj w necie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl