Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #60 dnia: 05 Marca 2021, 22:02:10 »
rozumiem, że w rav4 masz JBLa, tak?

Do wykreślenia tej opcji z listy wystarczyły mi pierwsze godziny z weekendowej, intensywnej jazdy autem testowym z wygrzanym audio (tu wygrzewanie to marketingowy mit - tam nie ma co wygrzewać...).
Ile za to sobie liczą? 5k? 7k? powiedzmy, że dwa razy bym jeszcze przepłacił. Ale nie 10x.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Marca 2021, 22:37:11 »
rozumiem, że w rav4 masz JBLa, tak?

Do wykreślenia tej opcji z listy wystarczyły mi pierwsze godziny z weekendowej, intensywnej jazdy autem testowym z wygrzanym audio (tu wygrzewanie to marketingowy mit - tam nie ma co wygrzewać...).
Ile za to sobie liczą? 5k? 7k? powiedzmy, że dwa razy bym jeszcze przepłacił. Ale nie 10x.

właśnie dlatego uważam, że 99% opinii o JBL na tym forum jest nic nie warta - może zamiast 2h intensywnie testować wszystko było trzeba się skupić na audio?

cena to inna sprawa - można dyskutować czy to audio się opłaca, ale nie można mówić, że źle czy słabo gra; w domu np na co dzień korzystam ze słuchawek B&O, które wciąż są do kupienia za grubo ponad 1k - nie mówię, że są jakieś najlepsze na świecie i że nie ma tańszych, które grają tak samo/lepiej, ale nie mogę powiedzieć, że np grają jak g, bo grają bardzo dobrze a cena to rzecz względna (płaci się też za wygląd, wykonanie, jakość, wsparcie itd); dodatkowo mam słuchawki do pracy za 400 zł i w sumie też mogę powiedzieć, że grają dobrze... do momentu aż bezpośrednio przerzucę się na B&O - różnica jest ogromna, ale nie nie jest to tak mocno odczuwalne jeśli korzystam z tych słuchawek w inne dni

podsumowując - jestem jak najbardziej za wieszaniem psów na toyocie za to, ile ten dodatek kosztuje, ale absolutnie nie przyjmę do wiadomości, że to słabe audio (chyba, że tu jest jak ze skrzypieniem i u jednych JBL gra dobrze a u innych nie)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Marca 2021, 10:13:06 »
właśnie dlatego uważam, że 99% opinii o JBL na tym forum jest nic nie warta - może zamiast 2h intensywnie testować wszystko było trzeba się skupić na audio?

Czytaj ze zrozumieniem. 2 dni jeżdżenia. To audio jest reklamowane jako premium. I to jest kłamstwo. Jak na premium jest beznadziejne, skoro nie dorasta do systemu premium sprzed ponad dwudziestu lat i jest gorsze od standardowego audio z obecnej oferty marki "premium". Standardowe w Fordzie Mondeo z 2012 jest lepsze.
W 2020 roku można je włożyć jako premium do marek typu Dacia czy Fiat, ale nie do auta o cenie 180kPLN.

pireus

• Gość

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Marca 2021, 14:22:17 »
Co za różnica jaki tam jest znaczek i kto jest właścicielem. Gdyby miało naklejkę B&W czy B&O i grało tak jak ten JBL, to dalej nazywałbym je co najwyżej przeciętniakiem.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Marca 2021, 15:39:39 »
Cytat: Kiełek w Wczoraj o 20:50:55

Raczej Toyota

Jednak Samsung i to od kilku dobrych juz lat
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/samsung-kupil-grupe-harman-do-ktorej-naleza-m-in-jbl-akg.html

Faktycznie, nie douczyłem się w tej kwestii.

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 06 Marca 2021, 17:04:23 »

Czytaj ze zrozumieniem. 2 dni jeżdżenia. To audio jest reklamowane jako premium. I to jest kłamstwo. Jak na premium jest beznadziejne, skoro nie dorasta do systemu premium sprzed ponad dwudziestu lat i jest gorsze od standardowego audio z obecnej oferty marki "premium". Standardowe w Fordzie Mondeo z 2012 jest lepsze.
W 2020 roku można je włożyć jako premium do marek typu Dacia czy Fiat, ale nie do auta o cenie 180kPLN.

2 znajomych miało mondeo 4 generacji - firmowe radio do pięt nie dorastało JBLowi z RAV4, wystarczyło bardziej podkręcić i charczało zamiast grać...
może kwestia słuchanej muzyki - jak ktoś leci z jakimś disco polo to pewnych rzeczy (np basów) się nie wyłapie...

Raczej Toyota

https://www.benchmark.pl/aktualnosci/samsung-kupil-grupe-harman-do-ktorej-naleza-m-in-jbl-akg.html

no właśnie to zauważyłem na tym forum - sporo osób się nie zna a się wypowiada...
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 17:06:03 wysłana przez anyone »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Marca 2021, 17:05:42 »
.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 06 Marca 2021, 17:20:05 »
Co za różnica jaki tam jest znaczek i kto jest właścicielem
Różnica jest zasadnicza, bo giganci kupując niszową, audiofilską firmę, zaczynają ciąć koszty, żeby obniżyć cenę a zwiększyć sprzedaż, co w efekcie skutkuje spadkiem jakości. I na końcu z takiej firmy zostaje nic nie znaczący znaczek. Samsung wykupując firmę Harman International Industries ma prawa do korzystania z innych znanych marek. Wśród nich m.in. Bang & Olufsen i Bowers & Wilkins.
Poniżej pełna lista
    AKG Acouctics (słuchawki i mikrofony),
    AMX (rozwiązania wideo),
    Bang & Olufsen Automotive (rozwiązania samochodowe),
    Crown Audio (wzmacniacze),
    DigiTech (produkty gitarowe),
    Harman/Kardon (głośniki i rozwiązania samochodowe),
    Infinity (głośniki i rozwiązania samochodowe),
    JBL (słuchawki, głośniki, wzmacniacze i rozwiązania samochodowe),
    Lexicon (rozwiązania do przetwarzenia dźwięku),
    Mark Levinson (rozwiązania samochodowe),
    Martin Professional (rozwiązania oświetleniowe),
    Revel (głośniki),
    Selenium (słuchawki, głośniki i wzmacniacze),
    Soundcraft (miksery audio),
    Studer (miksery audio).

Offline kenzo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 06 Marca 2021, 17:34:59 »
To jest jasne. Tyle tylko, że JBL może grać świetnie... a może tak jak w Ravce. Skoro jest to opcja "premium", to niech będzie nawet droższa ale niech gra jak konkurencja. Porównuję ze swoimi prywatnymi autami i różnica jest ogromna. A prawdziwe premium z którym też mam styczność, jak B&W z Volvo czy Meridian z RR to już przepaść (tylko oddać trzeba, że to systemy kosztujące 3x tyle co JBL z Toyoty).
Zakładam, że wyciszenie pojazdu może mieć tu bardzo duży wpływ na jakość audio. Kilka osób z forum planuje wygłuszenie (sam rozważam, choć Ravką jeżdże rzadko). Może będą świeże opinie i porównania :)
P.S. Samsungowski Harman Kardon z Volvo jest 5x lepszy niż samsungowskie JBL z Toyoty ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 17:37:18 wysłana przez kenzo »

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Marca 2021, 17:52:15 »
Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 10:13:06

Cytat: anyone w Wczoraj o 22:37:11

2 znajomych miało mondeo 4 generacji - firmowe radio do pięt nie dorastało JBLowi z RAV4, wystarczyło bardziej podkręcić i charczało zamiast grać...
może kwestia słuchanej muzyki - jak ktoś leci z jakimś disco polo to pewnych rzeczy (np basów) się nie wyłapie...

Ani w Mondeo, ani w żadnym innym aucie/miejscu nie słuchałem i nie słucham disco polo, nie mam doświadczeń w tej materii, więc się nie wypowiadam. Ale jak chcesz możesz nam przybliżyć coś o tym "kanonie".

Cytat: Kiełek w Dzisiaj o 15:39:39

Cytat: pireus w Dzisiaj o 12:53:03

Raczej Toyota

no właśnie to zauważyłem na tym forum - sporo osób się nie zna a się wypowiada...

Myślę, że skończyły Ci się argumenty i rozpocząłeś wycieczki osobiste. Przykre to, cóż.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2021, 17:55:37 wysłana przez Kiełek »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 06 Marca 2021, 18:03:00 »
Samsungowski Harman Kardon z Volvo jest 5x lepszy niż samsungowskie JBL z Toyoty
Pewnie Toyotę satysfakcjonuje sam znaczek jak wabik dla klienta, a Volvo jak marka premium jest po prostu bardziej uczciwa wobec swojego nabywcy, który pewnie też jest bardziej wymagający.Ja mam w Volvo Samsungowski system audio Bowers & Wilkins i jestem bardzo zadowolony.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #72 dnia: 06 Marca 2021, 18:10:40 »
To ja nieśmiało się wypowiem, że czytałem ostatnio jakiś test i o JBL z Toyoty wypowiadano się w superlatywach, że czysto, aksamitnie, przestrzennie zrównoważony dźwięk...
Ja mam zwykle audio z C+S i czeka mnie wymiana (kwiecień - maj) głośników + wzmacniacz + wyciszenie.
Jeździłem tylko testowo z JBL i nie pamiętam za bardzo jak to grało, ale pamiętam, że było czysto i wyraźnie.
Niektórzy lubią jak im szyby drżą, ale to nie oto przecież chodzi.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 06 Marca 2021, 18:28:25 »
Niektórzy lubią jak im szyby drżą, ale to nie oto przecież chodzi.
Głośność dźwięku nie ma nic wspólnego z jego jakością, ale umieszcznie bez opamiętania, logo zacnych firm na głośnikach laptopów , telewizorów i samochodów jest mało rozsądne bo zaczyna je deprecjonować.

Offline bluewalker

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 06 Marca 2021, 18:50:29 »
Jakość dźwięku w RAV4 była moim największym zdziwieniem in minus. Nawet 10 letnia standardowa Fabia mojej córki ma lepsze brzmienie.
Teoretycznie powinno  wystarczyć wymienić badziewne głośniki bo nie zauważyłem by w Skodach fabryka dawała wygłuszanie w drzwiach. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl