Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #420 dnia: 06 Lutego 2023, 22:00:27 »
To jest b. wygodne gdy AA samo się pojawia na tablecie, szczególnie gdy się używa AAW (lub inny wireless) i nic nie trzeba robić po uruchomieniu auta aby się włączyło.
Od kilku dni, gdy mam opisany wyżej problem (nowy telefon z andkiem 13), wsiadam, jadę i po np. 2..3 minutach zauważam, że nie ma AA na tablecie - więc wciskam MAPA.
Muszę jeszcze raz wszystko ustawić od zera - może jak u kolegi Firka - powróci działanie automatyczne.

A nie ustawia się tego czasem na telefonie w ustawieniach AA?
Ja mam opcje "automatycznie uruchamiaj Android Auto" jako decyduje samochód. Ale.mozna wybrac tez Zawsze. mam Android 13
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #421 dnia: 06 Lutego 2023, 23:10:39 »
wsiadam, jadę i po np. 2..3 minutach zauważam, że nie ma AA na tablecie - więc wciskam MAPA
No właśnie - ja miałem to samo i stwierdziłem, że skoro orientuję się po tak długim czasie, to widocznie nie potrzebuję. Dźwięk z AA był, tylko mapy nie widziałem, a  często jej nie używam

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #422 dnia: 06 Lutego 2023, 23:28:53 »
A nie ustawia się tego czasem na telefonie w ustawieniach AA?
Ja mam opcje "automatycznie uruchamiaj Android Auto" jako decyduje samochód. Ale.mozna wybrac tez Zawsze. mam Android 13
Tak, ustawia się ... i mam tak ustawione (Zawsze) ale po upgrade Androida do 13 przestało działać.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #423 dnia: 06 Lutego 2023, 23:44:33 »
Tak, ustawia się ... i mam tak ustawione (Zawsze) ale po upgrade Androida do 13 przestało działać.
A spróbuj takiej głupiej rzeczy: ustaw tam "wybiera auto", podłącz się do ravki, odłącz i przestaw z powrotem

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #424 dnia: 06 Lutego 2023, 23:57:47 »
Spróbuję, spróbuję, tylko z czasem najgorzej. Chyba najlepiej te modyfikacje ustawień robić bez AAW bo dodatkowo czas zabiera połączenie.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #425 dnia: 07 Lutego 2023, 08:20:06 »
Toyota wprowadzila bezprzewodowy AA do Yarisa. Tylko czekac az do modelu 2023 wrzuca aktualizacje.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #426 dnia: 07 Lutego 2023, 09:12:28 »
Niezbadane są wyroki Wujka Googla.
No więc tak: wyczyściłem ustawienia AA i AAW, odinstalowałem, zainstalowałem, skonfigurowałem, ...
Efekt:
- AA dalej się nie odpala automatycznie na tablecie po włączeniu napędu, mimo, że wszystko, wszystko, ... itd.
- CW poszedł wpi...u (bardzo za nim nie płaczę)
... eeeeh

ps. sprawdzałem też różne ustawienia "automatycznie uruchamiaj Android Auto", po każdym odłączenie, podłączenie - efektu brak, tak, że ten, tego, co by tu mądrego rzec
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 09:15:00 wysłana przez Markid »

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #427 dnia: 07 Lutego 2023, 09:25:03 »
Niezbadane są wyroki Wujka Googla.
No więc tak: wyczyściłem ustawienia AA i AAW, odinstalowałem, zainstalowałem, skonfigurowałem, ...
Efekt:
- AA dalej się nie odpala automatycznie na tablecie po włączeniu napędu, mimo, że wszystko, wszystko, ... itd.
... eeeeh

ps. sprawdzałem też różne ustawienia "automatycznie uruchamiaj Android Auto", po każdym odłączenie, podłączenie - efektu brak, tak, że ten, tego, co by tu mądrego rzec

Bardzo ciekawa sytuacja. Pozostaje chyba jakas aktualizacja samego AA z googla poprzez wpisanie "android auto apk mirror", jakas nowsza wersja, czesto wychodza. Lub nadanie jakis uprawnien w telefonie...  albo przeklikanie innych opcja w AA np. Urachamianie bez odblokowywania telefonu, kiedys mialem taka akcje ze jak podlaczylem to sie nie ruruchomilo, ale jak odblokowalem telefon to poszlo (nagle wykrylo)
W sumie nie mam juz pomyslow.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #428 dnia: 07 Lutego 2023, 09:29:20 »
I właśnie na tym polega przewaga CarPlay nad AA. Stabilność działania, niezależna od aktualizacji.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #429 dnia: 07 Lutego 2023, 09:41:04 »
I właśnie na tym polega przewaga CarPlay nad AA. Stabilność działania, niezależna od aktualizacji.
Oj tam, oj tam. Raz na pół roku jest zabawa z nowym Andkiem, AA, AAW lub teraz CW - dzięki temu szare komórki nie gnuśnieją ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #430 dnia: 07 Lutego 2023, 09:43:30 »
Bardzo ciekawa sytuacja. Pozostaje chyba jakas aktualizacja samego AA z googla poprzez wpisanie "android auto apk mirror", jakas nowsza wersja, czesto wychodza. Lub nadanie jakis uprawnien w telefonie...  albo przeklikanie innych opcja w AA np. Urachamianie bez odblokowywania telefonu, kiedys mialem taka akcje ze jak podlaczylem to sie nie ruruchomilo, ale jak odblokowalem telefon to poszlo (nagle wykrylo)
W sumie nie mam juz pomyslow.
Mam najnowszą stabilną wersję 8.8.630424 właśnie z apk mirror. Tak, że raczej ten trop odpada. Poczekam, że developerzy z Googla coś poprawią (i coś schrzanią przy okazji ;)).
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 09:52:15 wysłana przez Markid »

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #431 dnia: 07 Lutego 2023, 12:46:19 »
Podobne ulepszenie, które jest pogorszeniem ostatnio zastosował Yanosik. Od listopada zeszłego roku spieprzyli aplikacje i to grubo. Najważniejsza cecha tej apki czyli ostrzeżenia przestały działać przez bluetooth. Kolejne aktualizacje było coraz gorzej, w pewnym momencie zauważyłem także problemy z podłączaniem się pilota Yanosik Alert którego kilka miesięcy wcześniej dokupiłem za 199zł. Myślałem, że się popsuł i już miałem wysłać na reklamację ale w ostatniej chwili mnie tknęło i cofnąłem się z Yanosikiem do wersji aplikacji z sierpnia ubiegłego roku. I jak ręką odjął wszystko wróciło do normy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: 07 Lutego 2023, 12:58:31 »
Podobne ulepszenie, które jest pogorszeniem ostatnio zastosował Yanosik.
Już wcześniej , na przestrzeni ostatnich 3 lat, były takie ulepszenia, które okazywały się pogorszeniem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #433 dnia: 07 Lutego 2023, 13:11:50 »
Zniknięcie CW po ostatniej reinstalacji i rekonfiguracji AA i AAW okazało się chwilowe.
Właśnie przed chwilą gdzieś jechałem i widzę, że CW wrócił z niebytu.  ;)
Ale oczywiście AA nie chce wskoczyć automatycznie na tablet po uruchomieniu auta.
Dobra już nic nie pisze o AA, AAW i CW bo zrobiła się epopeja narodowa.

ps. Sprawdziłem też jak się zachowuje Waze - otóż po włączeniu chwali się (komunikat), że za niedługo też będzie współpracował z nowym interfejsem CW ;)
czyli jak w starym kawale z PRL: jak partia mówi że zabierze to zabierze, a jak mówi że da to mówi ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Lutego 2023, 13:29:16 wysłana przez Markid »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #434 dnia: 07 Lutego 2023, 13:43:44 »
Ja mam już ten CoolWalk. Czy wniosło to coś nowego? Pasek zadań spadł z góry na dół, zginęła informacja pogodowa( ponoć szykują łatę) no i można dzielić ekran, co mi osobiście nic nie daje, bo nadal nie mogę wrzucić Yanosika na ten drugi, kiedy korzystam z Google Maps. Nawet nie mogę wrzucić ikony pływającej Yanosika, żeby widzieć na tle Google Maps strzałkę i odległość do kontroli drogowej. Słyszę Yanosika przez bluetooth, ale nie wiem, czy kontrola jest na mojej trasie, czy 3 km w prawo? A nawigację Yanosika uważam za słabą i z niej nie korzystam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl