Autor Wątek: Android Auto Rav4 produkcja 2020  (Przeczytany 131672 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Android Auto Rav4 produkcja 2020
« Odpowiedź #600 dnia: 12 Maja 2023, 13:19:29 »
dziś Waze się zaktualizował (do 4.94.0.3) i zaczął reagować na polecenia głosowe ale ... trochę słabo to działa - po wydaniu polecenia nawigacji do punktu A kręci kółkiem i nic więcej się nie dzieje.
Trochę powalczyłem z WAZE i w końcu odinstalowałem i zainstalowałem ponownie - pomogło.
Już wszystko działa, nawet komendy głosowe. ;)

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #601 dnia: 12 Maja 2023, 13:58:42 »
Jak działają te komendy głosowe w Waze? Ja próbowałem już różnie i apka nic nie reaguje.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #602 dnia: 12 Maja 2023, 14:04:09 »
Przez asystenta Google.  Musisz przytrzymać przycisk mikrofonu ponad 2 sek. aż się włączy. Po krótkim naciśnięciu włącza się asystentka Toyoty...I droga przez mękę ;)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #603 dnia: 14 Maja 2023, 22:32:30 »
Tak jak pisze Krisman lub głosowo, mówiąc głośno "OK Google".
Ostatnio u mnie to głosowe uruchamianie asystenta nawet dość pewnie działa. Wcześniej raz działało, raz nie.
Dłuższe przytrzymanie przycisku mikrofonu działa zawsze.

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #604 dnia: 14 Maja 2023, 22:37:06 »
"Ok Google" u mnie działa, ale komendy do Waze już nie. Chodzi mi o komendy do oznaczania zdarzeń na trasie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #605 dnia: 14 Maja 2023, 22:45:49 »
To już pewnie zależy od WAZE a nie od asystenta Google ale ciężko gdzieś znaleźć jakaś specyfikację do WAZE - tzn. co aplikacja robi.
Z wieloma apkami na smartfony niestety tak jest, że brakuje dokumentacji użytkowej. Wszystko użytkownik ma sam rozpoznać w boju, a opis zmian to niewiele mówiące "poprawki drobnych błędów". ;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #606 dnia: 30 Maja 2023, 14:18:27 »
Coś poprawili w AA - ponownie zaczął mi się samoczynnie uruchamiać na tablecie po starcie napędu auta.
Przez kilka miesięcy mi to nie działało - trzeba było zawsze po starcie (jak już się smartfon połączył po AAW) wcisnąć przycisk MAPA. Bez znaczenia czy połączenie było po kabelku czy po AAW.
Za to albo w Yanosiku albo w AA coś popsuli z automatycznym przełączaniem dzień / noc.
Czasem jest poprawnie, czasem odwrotnie - tzn. w dzień jest ciemny widok, w nocy - jasny.
W GM tego problemu nie ma. Sprawdzałem kilka apek nawigacyjnych (Waze, NE, Sygic, AmiGo, HERE WeGo) i w jednym jest OK w innych nie - to chyba jednak coś nie tak z AA.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #607 dnia: 30 Maja 2023, 17:43:26 »
Nie chcę zapeszać, ale u mnie od kilku miesięcy dosłownie nic się nie dzieje. Nie pamiętam nawet kiedy ostatnio mi się rozłączyło... Nawet "problem", o którym kiedyś pisałem, że podjeżdżając pod dom tracę dźwięk na jakąś sekundę (po czym sam wraca) magicznie zniknął 

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #608 dnia: 31 Maja 2023, 09:39:55 »
AA i apki na AA wymagają pewnie trochę czasu by się ustabilizować po wprowadzeniu nowego interfejsu CW.
Szkoda, że w Yanosiku na AA ciągle nie dodali wskazania prędkości chwilowej i ograniczenia - poza GM chyba wszystkie pozostałe navi na AA już to mają.

ps. u mnie też AAW działa bardzo stabilnie, miałem chwilowe "przejścia" podczas trasy przez Austrię ale przy powrocie już nie, widać trafiłem na coś mocno zakłócającego WiFi,
     ogólnie z AAW jestem mega zadowolony, szczególnie AA na tablecie na co dzień bez wpinania kabelków + możliwość skalowania obrazu względem rozdzielczości natywnej ekranu - co powoduje,
     że standardowy tablet jakby urósł bez wymiany na chińczyka ;)

Offline SpiderPL

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #609 dnia: 16 Czerwca 2023, 21:04:07 »
FYI: Mialem problemy z NE, ale po ustawieniu zarzadzania bateria na manual dziala calosc jak zloto. AAW przez dlugi czas zerwal mi moze ze 2-3 razy.
Jedyny teraz problem, to ze asystent googla potrafi przestac dzialac - najpierw cos proboje zrobic, a potem nie rozpoznaje glosu i mowi, ze cos poslzo nie tak. Za np. 15 minut wszytsko znow dziala. Macie jakis pomysl na to?

Offline gambler

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #610 dnia: 04 Lipca 2023, 08:19:12 »
Czy również tak macie, ze po podłączeniu do AA dźwięk np. youtube jest opóźniony / laguje ?  (ok 2-3 sek. przesunięcia pomiędzy obrazem na dźwiękiem)
Samsung Galaxy Fold4 ( ale sprawdzałem również na innych urządzeniach i jest tak samo:/)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #611 dnia: 04 Listopada 2023, 17:54:16 »
Trochę odkopię ten temat :) Panowie jaką nawigację obecnie polecacie? Ja zawsze korzystałem z yanosika i nadal jestem jej wierny ale tak jak już pisano wyżej, bardzo smutne jest to, że na android auto jest względem telefonu okrojona ta nawigacja. Zarówno ograniczenie jak i prędkość chwilowa nie jest dostępna, nie wiem czy planuje yanosik to rozwiązać w najbliższej przyszłości a to jednak jest bardzo wygodna funkcja. Łapkowanie na telefonie również wydaje się dużo łatwiejsze niż sięganie na przeciwległą stronę ekranu w nowych multimediach :) Chyba, że da się to jakoś lepiej ustawić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #612 dnia: 04 Listopada 2023, 18:09:29 »
Ja mam na tą chwilę oprócz fabrycznej, Tom tom za free na rok można było  wyrwać, Google map - wreszcie są ograniczenia prędkości,Waze - bardzo ją lubię i najgorsza w tym zestawieniu  - Yanosik.
Z Google świetnie działa wybieranie głosowe przez  asystent Google, oczywiście powiadomienia z Yanosika też są.
Tu można za grosze wypróbować przez rok navitel
https://www.euro.com.pl/mapy-gps/navitel-mapa-navigator-europa-12msc-navitel.bhtml
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2023, 18:13:57 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #613 dnia: 04 Listopada 2023, 22:38:58 »
Tez mam Yanosika i zły nie jest w nawigacji po mieście. Zwykle jeżdżę na Sygic z Yanosikiem w pływającej ikonie. Ze względu na roczną darmochę z Tom Tomem też od czasu do czasu na nim jeżdżę zamieniając go z Sygic. Preferuję Sygic, bo w nim mam dożywotnie premium na Europę z natężeniem ruchu, ostatnio weszła aktualizacja w wyglądzie. Są ograniczenia prędkości, widać również, że zbliżamy się do drogi z innym ograniczeniem, więc wiadomo wcześniej, że się coś zmieni, jest widok skrzyżowania (a nie tylko pokazane, na którym pasie się ustawić) z linią, gdzie się ustawić, dobre komendy głosowe. Tylko to nie na Android Auto, tylko w normalnej, pełnoandroidowej aplikacji.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #614 dnia: 05 Listopada 2023, 12:55:45 »
Ja tylko mapy Googla, a na dłuższe trasy dodatkowo Yanosik w tle do powiadamiana o pułapkach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl