Autor Wątek: Rodzaje i kolory lakieru 2019-  (Przeczytany 35299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Irdorath

• Prawie Toyot
Rodzaje i kolory lakieru 2019-
« dnia: 20 Marca 2020, 08:33:47 »
Lakier - kwestia może nie zasadnicza, acz istotna. Jak sprawdzają się Wam z perspektywy użytkowania poszczególne kolory i rodzaje, czy dziś wybralibyście tak samo? Jakimi kryteriami kierowaliście się przy wyborze? Czy kolor zależy od wersji wyposażenia? Wreszcie, czy czerwony, 3T3 Tokyo Red, faktycznie jest taki ciemny, jak na niektórych zdjęciach? Jak wypada względem Ruby Flare Red? Ktoś posiada ten kolor (3T3 Tokyo Red) i mógłby pochwalić się zdjęciem?
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2020, 08:36:54 wysłana przez Irdorath »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
Odp: Rodzaje i kolory lakieru 2019-
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2020, 08:50:30 »
Mój dealer rozróżnia 2 kolory, praktyczny i niepraktyczny. No i jeszcze ewentualnie trzeci - ch...
Mi polecił 1G3 - grafitowy, zdecydowanie praktyczny.
Nie widać brudu, bardzo zadowolony jestem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2020, 09:31:08 »
Ciemne będą niepraktyczne, bo widać każdy bród i kurz. Dlatego mam Elite Blue... i ewentualnie zmieniłbym na Atitude Black. Tokio Red jest ciemny, wchodzi lekko w bordowy
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2020, 09:36:09 wysłana przez Kiełek »

Offline tomeksp

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Marca 2020, 09:50:20 »
Oj oj

U mnie nie widać.
A tak na niebieskim.
Chciałem go kupić, ale po wizycie na placu zrezygnowałem...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Rodzaje i kolory lakieru 2019-
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2020, 10:00:41 »
Wszystkie lakiery wymagaja pewnej pracy. Szare/srebrne mniej. Bialy i ciemne wiecej. Kwestia to nalozyc dobra powolke lub wosk, myc tylko na myjni bezdotykowej i suszyc recznikami z mikrofibry. Gwarantowany efekt na wiele lat. Problemem ciemnych kolorow sa tzw. Water spoty czyli osad z kamienia na lakierach ciemnych. Dlatego zalecam dobry wosk i recznik po myjni. 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Marca 2020, 00:56:59 »
Tylko srebrny, wyleczyłem się z ciemnych kolorów. Może są piękne zaraz po umyciu, ale wystarczy trochę kurzu i kilka kropel deszczu i robi się dramat. Ale to jeszcze nie jest najgorsze. Latem taki samochód zamienia się w piekarnik. I nic nie daje klimatyzacja, ani wietrzenie. Na dachu można spokojnie jajka smażyć.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Marca 2020, 07:46:30 »
Na dachu można spokojnie jajka smażyć
Na srebrnym nie można smażyć ?
To tylko kwestia czasu w jakim stoi na słońcu ?.

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Marca 2020, 12:36:42 »
Ja wróciłem do białego i jestem bardzo zadowolony. Po pierwsze jest praktyczny, po drugie  kasę, którą musiałbym dopłacić za kolor metalik lub specjalny dołożyłem do oryginalnych felg do letnich opon. Na Hiluxie mam srebrny metalik 1D6 , też fajny jeżeli chodzi o brud, ale niedawno w terenie zrobiłem konkretną rysę na tylnej klapie i zaprawek nie dało się zrobić, musiałem odkręcić cała klapę i dać kumplowi lakiernikowi do zrobienia. Poprzednia Rawka była brąz metalik i po czterech latach użytkowania było widocznych dużo mikro rysek, poza tym bardzo był widoczny kurz na lakierze. W przypadku białego tego problemu nie ma. Na zdjęciu po tygodniu użytkowania w kurzu. :-)

Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2020, 11:20:54 »
Ja tez jestem za jasnymi lakierami....Mialem w poprzednim aucie grupy VAG kolor "Coffee brown" i wsyzstko bylo na tym widac....W Rav4 mam "pearl white" i jak brudny to mozna rozpoznac tylko po czarnych plastkiach ...a na lakierze brud malo widoczny... W drugim aucie VW Polo mam "silver metalic" (auto caly czas pod chmurka i praktycznie mozna byloby wogole nie myc - tam nic nie widac - wystarczy jak deszcz oplucze....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Marca 2020, 08:32:35 »
Też poszedłem tym tropem. Jednak szary najlepiej się sprawdza. Właśnie na taką wersję czekam tyle że Selection i tak ma dużo czarnych elementów więc brud będzie widać na nich, a nie na szarym.

Jak zamawiałem auto w grudniu, Selection miało w katalogu tylko dwa kolory bazowe biały bądź srebrny. Wziąłem ten drugi, ale już w nowym katalogu jest więcej kolorów i nie wiem czy dzisiaj nie wybrałbym jednak Royal Grey (ten szary).

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Marca 2020, 08:49:03 »
Na całe szczęście ludzie kierują się nie tylko pragmatyką, inaczej na ulicach byłyby tylko białe, szare albo srebrne samochody. <taniec>

Offline sleepy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Marca 2020, 11:14:24 »
inaczej na ulicach byłyby tylko białe, szare albo srebrne samochody
Ha, ha dobre. Stosuję się do tego od lat - mam 4 samochód pod rząd w kolorze ... białym.

Offline thomas25

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2020, 11:33:17 »
Na całe szczęście ludzie kierują się nie tylko pragmatyką, inaczej na ulicach byłyby tylko białe, szare albo srebrne samochody. <taniec>

Dlatego właśnie mam w kolorze cyan-splash  <taniec>

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Marca 2020, 11:40:10 »

inaczej na ulicach byłyby tylko białe, szare albo srebrne samochody
Ha, ha dobre. Stosuję się do tego od lat - mam 4 samochód pod rząd w kolorze ... białym.

I bardzo dobrze. Jak ktoś ma ochotę, niech sobie jeździ nawet różowym w zielone kropki :)
Poprzedni samochód miałem czarny, a przesiadłem się ze srebrnego. Ale więcej takiego błędu nie popełnię, teraz znów jest srebrny :good:

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sierpnia 2020, 13:18:21 »
Dlatego właśnie mam w kolorze cyan-splash
Hej i nie znudził się ten kolor? :) też czasem się nad nim zastanawiam, dość charakterny:)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl