Autor Wątek: Rozrząd w 1.8 HSD wg programu "Zakup kontrolowany" w TVN Turbo  (Przeczytany 2324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marshall

• Toyot Leżący
  • *
Właśnie oglądałem odcinek "Zakupu kontrolowanego" gdzie przedstawiana była Toyota Auris Hybrid 2014. Prowadzący zachwalając konstrukcję i bezusterkowość stwierdził, że napęd rozrządu jest realizowany poprzez koła zębate wobec czego jest nieśmiertelny. Z tego co wyszukałem na forum pisaliście o łańcuchu w hybrydzie a nie o systemie zębatek. Z tego co wiem to taki rozrząd był niegdyś w motocyklach np. Honda VFR ale że to do Toyoty wkładali nie słyszałem. Prowadzący się pomylił, czy występowały w jakimś roczniku silniki z takim rozrządem ?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Rozrząd w 1.8 HSD wg programu "Zakup kontrolowany" w TVN Turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Marca 2020, 16:17:43 »
Tiaa, koła zębate, a na kołach zębatych łańcuch z roweru.

Uwielbiam programy, które mają poszerzać światopogląd, a nie dość, że go zawężają, to jeszcze dezorientują odbiorcę. Miałem okazję mieć do czynienia z jednym panem z kanałów TVN, który przez wielu jest postrzegany jako guru motoryzacyjny. Poziom jego wiedzy (i jego samego) był bardziej niż żenujący. To się nie mieściło w żadnej znanej ludzkości skali ocen, ale jak widać wystarczy do prowadzenia programów w TV i imprez z nutą motoryzacyjną.

Ostatnim silnikiem Toyoty z kołami, który kojarzę to 2H/12HT. Jeśli ktoś widział coś nowszego - proszę o korektę.
3VZ.pl

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Rozrząd w 1.8 HSD wg programu "Zakup kontrolowany" w TVN Turbo
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Marca 2020, 19:47:31 »
To program rozrywkowy a nie dokumentalny... Jest kilka wypowiedzi uczestników którzy kupowali swoje samochody i mieli napisany gotowy scenariusz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl