Autor Wątek: Nie działa kamera cofania Auris II  (Przeczytany 3442 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariachi

• Prawie Toyot
Nie działa kamera cofania Auris II
« dnia: 23 Marca 2020, 17:48:43 »
Witam. Mam problem w z kamerą cofania w moim Aurisie II z 2015 roku. Podczas włączenia biegu wstecznego na wyświetlaczu Touch 2 II generacji nie wyświetla się obraz z kamery cofania. Kamerę mam oryginalną od Toyoty razem z radiem. Czujniki cofania działają na wstecznym, ale obrazu z kamerki brak. Problem podejrzewam pojawił się kiedy akumulator się rozładował. Auto stało miesiąc niepalone, aku całkiem padł, naładowałem go i po podłączeniu już kamera nie działa... Bezpieczniki w komorze silnika sprawdziłem i żaden nie był przepalony, rozebrałem klapę tylną i wtyczki też są okej. Interesujące jest też to, że w Menu wyświetlacza Toyota Touch w ogóle zniknęły opcje związane z kamerą. Kiedyś mogłem ustawić jej jasność, kontrast itd. a teraz tak jakby auto w ogóle jej nie wykyrwa. Czy mogło się coś stał po tym jak akumulator się rozładował? Proszę o jakieś porady.

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nie działa kamera cofania Auris II
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2020, 18:00:18 »
Podłącz kompa zresetuj błędy , bo przy odpalaniu  na za niskim napięciu każdy sterownik ich nałapał, i może działać  to  na niektóre funkcje.

Offline mariachi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Marca 2020, 18:13:28 »
Próbowałem jeszcze raz podłączyć akumulator i podpiąłem przez OBD taką aplikację diagnostyczną ale błędów brak. Być może, że trzeba mieć bardziej zaawansowany program do diagnostyki, ale nie mam. Wgle jak to wyglada w Toyocie, odnośnie diagnostyki nie w ASO?

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Marca 2020, 16:53:50 »
Spróbuj wyciagnąc radio i kilkukrotnie odpiać i włożyc z powrotem końcówki , możliwe że dostało zimnych styków

Offline maly v8

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Marca 2020, 16:59:13 »
Próbowałem jeszcze raz podłączyć akumulator i podpiąłem przez OBD taką aplikację diagnostyczną ale błędów brak. Być może, że trzeba mieć bardziej zaawansowany program do diagnostyki, ale nie mam. Wgle jak to wyglada w Toyocie, odnośnie diagnostyki nie w ASO?

No te tanie Elemy itp, to obsługują tylko parametry silnika, więc nic nie zobaczyłeś. Tu trzeba coś pokroju przynajmniej Multidiaga. Nie trzeba jechać do aso każdy w miare kumaty mechanik to ogarnie.

Offline mariachi

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Marca 2020, 18:25:53 »
Kasowanie błędów pomogło, trochę ich było. Dziękuje za porady, temat do zamknięcia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl