Autor Wątek: auris kilka spraw  (Przeczytany 1311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Joe Black

• Prawie Toyot
auris kilka spraw
« dnia: 26 Marca 2020, 16:35:32 »
Cześć wszystkim,

Moje auto to Auris z 2009r. 1,6 benz. 132KM, 6biegów. Przebieg 108 000. Auto z polskiego salonu. Kupiłem je od pierwszego właściciela.
Juz sam przebieg wskazuje na to, że auto niewiele jeździło (wiem, że zwłaszcza przez ostatnie 1,5roku) dlatego zastanawiam się czy to mogło spowodować kilka dolegliwości..

Zauważyłem, że czasami pojawia się problem z obrotami - falują a czasami wzrastają np do 2tys i na takim poziomie się utrzymują..
Wiem też, że akumulator jest do wymiany. Odpiąłem klemy. Podpiałem prostownik. Po naładowaniu aku, odpaliłem auto. Pojawił się jeszcze inny prblem z pracą silnika - obroty utrzymywały się na granicy zgaśniecia silnika (ok 400obr). Dopiero gdy zabrałem auto na szybszą jazdę, problem ustąpił. Ktoś spotkał się z czymś podobnym?

Chcialbym też zapytać, czy ktoś z Was montował u siebie tempomat? Jeśli tak, to jaki warto kupić?

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: auris kilka spraw
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2020, 17:50:04 »
Odpiąłem klemy. Podpiałem prostownik. Po naładowaniu aku, odpaliłem auto. Pojawił się jeszcze inny prblem z pracą silnika - obroty utrzymywały się na granicy zgaśniecia silnika (ok 400obr). Dopiero gdy zabrałem auto na szybszą jazdę, problem ustąpił. Ktoś spotkał się z czymś podobnym?
Ktoś kiedyś tu pisał, że po odpięciu akumulatora komputer w samochódzie musi się na nowo zaprogramować i żeby tak się stało trzeba się samochodem trochę przejechać. Jak wszystko jest w porządku to się nie przejmuj.
Jak miałeś słaby akumulator to mogło się Ci coś poprzestawiać zwłaszcza jeśli zapalałeś samochód na słabej baterii.

Offline hazet3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Marca 2020, 07:18:24 »
"Chcialbym też zapytać, czy ktoś z Was montował u siebie tempomat? Jeśli tak, to jaki warto kupić?"

Poszukaj na forum bo temat był wałkowany

Offline ohodec

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Marca 2020, 09:46:55 »
Po odłączeniu akumulatora przepustnica  musi się  na nowo adoptować wymaga to  przejechania kilkukilkunastu kilometrów i powinoo byc ok.

Offline berek1988

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Marca 2020, 20:25:42 »
Po odłączeniu akumulatora komputer traci ustawienia i trzeba zaadaptować na nowo przepustnicę...kiedyś tak miałem i znalazłem coś takiego...po takiej adaptacji wszystko śmiga idealnie a nawet lepiej bo sami "pokazujemy" przepustnicy zakresy obrotów.
Ja po tej adaptacji na niskich obrotach pojechałem na autostradę żeby przepustnica poznała też najwyższy zakres obrotów...do odcięcia...trochę było mi auta żal ale chodzi jak w zegarku...

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=19652.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl