Autor Wątek: RAV4 - Ubezpieczenia AC i GAP  (Przeczytany 6881 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 - Ubezpieczenia AC i GAP
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Maja 2020, 11:18:34 »
Cytat: pireus w Wczoraj o 20:06:06

Cytat: Sharx w Wczoraj o 14:14:05

Ale przede wszystkim - zdarza sie, ze ubezpieczyciel odmawia zalaty z AC, z roznych powodow. W sytuacji ubezpieczenia z salonu jest to rzadziej

Niby dlaczego, chyba że warunki ubezpieczenia są inne, ale jak je studiowałem były dokładnie takie same. Jeszcze się nie spotkałem żeby takie samo ubezpieczenie w salonie lub poza nim różniło się warunkami ubezpieczenia. Owszem cena może być różna bo wszystko zależy od agenta i tego jakie ma możliwości własnych zniżek. A w salonach ceny raczej są wyższe, dosyć sztywne i najczęściej nie podlegają negocjacji, bo stanowią określony procent od fakturowej wartości samochodu.

Wiesz, ja pomijam kwestię różnicy w poszczególnych polisach (choć to rzecz bardzo ważna!), mam na myśli inną sytuację: kolizja z Twojej winy, salon Ci naprawia i wystawia rachunek na rzecz ubezpieczyciela, a on odmawia zapłaty całości twierdząc, że faktura za naprawę jest zawyżona. Jest to powszechne zjawisko w sytuacji gdy masz szkodę z OC sprawcy i naprawiasz swój samochód w innym warsztacie niż wskazał Ci ubezpieczyciel. W większości przypadków odmawiają wtedy zapłaty całości. Z AC pewnie tak źle nie jest, ale jeżeli masz pakiet dilerski to nie ma opcji, żebyś potem musiał się bujać z ubezpieczycielem, bo ubezpieczyciel dilera nigdy nie zakwestionuje zakresu i wartości naprawy. Jak bierzesz zewnętrznego, to takie ryzyko niestety jest.

Nie jest tak jak piszesz.
Żaden warsztat nie rozpocznie naprawy jeżeli nie uzyska akceptacji kosztorysu/ zakresu naprawy przez ubezpieczyciela, niezależnie czy to ASO czy niezależny warsztat. Chyba że nie robisz bezgotówkowo, to już wtedy sam się ganiasz.
Oczywiście część warsztatów posiada autoryzację niektórych ubezpieczycieli do realizacji napraw bez zatwierdzenia kosztorysu przez ubezpieczyciela - dzieje się to zazwyczaj do określonego kosztu naprawy, gdzie ubezpieczycielowi nie kalkuluje się wysyłać swojego rzeczoznawcy i wydłużać czas naprawy (a przez to najmu auta zastępczego).
Pakiet dilerski nic tu nie zmienia. To jest po prostu inny kanał dystrybucji dla "wybranych" klientów.

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Maja 2020, 14:34:01 »
No dobrze, ale problem powstaje wlasnie wtedy, gdy tej akceptacji nie bedzie. Przy dilerskich nie spotkalem sie z odmową, przy innych już tak. A potem sądź się o kilka tysięcy, powoływaj biegłych, koszty prawników, czas, ryzyko, zabawa.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Maja 2020, 20:15:03 »
Przy dilerskich nie spotkalem sie z odmową, przy innych już tak.
A ja się właśnie spotkałem teraz. Mam ubezpieczenie dealerskie, ASO chce wymienić błotnik, ubezpieczyciel każe naprawiać. Szkoda parkingowa z mojego AC.

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 11 Maja 2020, 21:27:54 »
Przy dilerskich nie spotkalem sie z odmową, przy innych już tak.
A ja się właśnie spotkałem teraz. Mam ubezpieczenie dealerskie, ASO chce wymienić błotnik, ubezpieczyciel każe naprawiać. Szkoda parkingowa z mojego AC.
Daj znać jak się sprawa potoczy, chociaż uważam to za skandal. Gadałeś z kierownikiem salonu?

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Maja 2020, 21:50:06 »
Z czystej ciekawości - który ubezpieczyciel?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Maja 2020, 23:33:27 »
Hestia  :thumbdown:

Offline trocha

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Maja 2020, 07:48:24 »
Daj znać jak się sprawa potoczy, chociaż uważam to za skandal. Gadałeś z kierownikiem salonu?
a co ma tu do gadania kierownik salonu? Nie wiem skąd Ci się wziął pomysł, że ubezpieczyciel inaczej traktuje ubezpieczenia dealerskie i te kupowane gdzie indziej (obstawiam, że to wersja sprzedawców salonowych). Dla nich ubezpieczenie to ubezpieczenie i nie bardzo ich interesuje gdzie jest kupione. Ubezpieczyciel zarabia na tym, żeby sprzedać jak najwięcej ubezpieczeń i jak najmniej z nich wypłacić. Jeżeli w OWU jest furtka do tego, żeby wypłacić mniej, to z niej skorzystają. Jak to sobie wyobrażasz? Zadzwoni kierownik salonu i powie "Wiem, że w OWU macie wpisane, że możecie zapłacić 2000, ale ten klient kupił UBEPIECZENIE DEALERSKIE, więc zapłaćcie jednak 10000, bo my jak mu wciskaliśmy, to powiedzieliśmy, że jest lepsze"?

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Maja 2020, 11:09:13 »
Pakietem dealerskim nazywa się ubezpieczenie samochodu kupionego w salonie.
Taki pakiet dla kupującego auto jest oferowany zawsze w dość atrakcyjnej cenie, wynika to z faktu, że dla ubezpieczyciela to dealer jest klientem, wieloletnia współpraca między towarzystwem ubezpieczeniowym a dealerem przekłada się na korzystne warunki i niższe ceny.
Dla towarzystwa ubezpieczeniowego naprawa szkody, z pakietu dealerskiego jest problemem, z powodu pozyskania niższej składki, więc oszczędzają i wychodzą takie kwiatki.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 11:11:07 wysłana przez animuss »

Offline Sharx

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 12 Maja 2020, 11:20:07 »
a co ma tu do gadania kierownik salonu? Nie wiem skąd Ci się wziął pomysł, że ubezpieczyciel inaczej traktuje ubezpieczenia dealerskie i te kupowane gdzie indziej (obstawiam, że to wersja sprzedawców salonowych). Dla nich ubezpieczenie to ubezpieczenie i nie bardzo ich interesuje gdzie jest kupione. Ubezpieczyciel zarabia na tym, żeby sprzedać jak najwięcej ubezpieczeń i jak najmniej z nich wypłacić. Jeżeli w OWU jest furtka do tego, żeby wypłacić mniej, to z niej skorzystają. Jak to sobie wyobrażasz? Zadzwoni kierownik salonu i powie "Wiem, że w OWU macie wpisane, że możecie zapłacić 2000, ale ten klient kupił UBEPIECZENIE DEALERSKIE, więc zapłaćcie jednak 10000, bo my jak mu wciskaliśmy, to powiedzieliśmy, że jest lepsze"?
Mówiłem o zasadzie, nie o wyjątkach (takich jak powyżej). Ubezpieczalnie dbają o dobre relacje z salonami, bo one generują znaczny procent umów AC. Myślisz, że salon będzie chciał się bujać z ubezpieczycielem, który będzie często kwestionować zakres szkód? Po prostu będą proponować innego nowym klientom.

A co ma do tego kierownik? No jak to co? Jest szkoda, trzeba ją naprawić, więc jest to rolą salonu, żeby załatwili sprawę tak, że klient ma naprawiony samochód - płaci za to dużą kasę. Napisz co Ty byś zrobił w takiej sytuacji? Rozpłakał się czy poszedł do sądu o trzy klocki? Drugi wariant gorszy od pierwszego. Trzeba cisnąć salon-warsztat, bo ewidentnie spieprzyli sprawę na linii salon-kontakt z ubezpieczycielem. Jest procedura odwoławcza, można dyskutować, trzeba tylko chcieć. Czasami wystarczy jeden telefon odpowiedniej osoby.
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2020, 11:29:53 wysłana przez Sharx »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Maja 2020, 11:53:40 »
Jest szkoda, trzeba ją naprawić, więc jest to rolą salonu, żeby załatwili sprawę tak, że klient ma naprawiony samochód - płaci za to dużą kasę.
Salon zgłasza szkodę i zakres naprawy, jeżeli ubezpieczyciel się z tym nie zgadza, to niestety właściciel musi już sam się z tym bujać. Przyznam szczerze że Hestia jest pierwszym ubezpieczycielem która zakwestionowała opinię ASO i nie skorzystam w przyszłości z jej oferty. Z punktu widzenia ASO naprawa jest dla nich bardziej opłacalna niż wymiana całego elementu (błotnika) bo będzie więcej roboczogodzin, mimo to zachowują się fair wobec mnie bo rekomendowali jego wymianę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl