Autor Wątek: RAV 4 V - jakość lakieru  (Przeczytany 6391 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline galagalicki1

• Toyot Leżący
  • *
RAV 4 V - jakość lakieru
« dnia: 30 Marca 2020, 14:30:58 »
Witam. Na początek witajcie wszyscy. Jestem posiadaczem ravki RM 2020 od połowy stycznia.
Co sądzicie o jakości lakieru. Poprzednio jeździłem ravką IV i wydaje mi się, że tam powłoka była twardsza.
Poprzednia również była ciemna, jednak aktualnie mam czarny metalik. 3,4 razy myta i już rysy. Nie wiem może przesadzam...........

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV 4 V - jakość lakieru
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Marca 2020, 14:47:48 »
Jeśli chodzi o wygląd jest piękny (zarówno mój DeepBlue jak i Twój czarny). W słońcu przepięknie się mienią.
Jeśli chodzi o twardość, cóż - jak rozcieńczalnikiem jest woda to trudno o to, aby miał jakąś twardość .....

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marca 2020, 15:32:00 »
Podepnę się jeszcze pod temat. I jak z biegiem czasu wyglądają czarne plastiki wersji Selection?

Marcelon

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Marca 2020, 16:49:07 »
Żadnych rys na plastikach i na dachu po roku użytkowania nie stwierdziłem. Co do czyszczenia wewnątrz auta to mam taki patent, że oddaję samochód na myjkę ręczną z opcją mycia tylko z zewnątrz. Wewnątrz sam sobie odkurzę bo jestem ostrożny co do używania odkurzacza przez pracowników myjni. Zwróćcie uwagę jak operują rurą, gdzie bardzo łatwo mogą porysować progi i inne części wewnątrz auta. A wewnątrz tylko ściereczka z mikrofibry a przy mocniejszych zabrudzeniach ją zwilżam. Robię tak już prawie rok i nie mam żadnych rys na zewnątrz i wewnątrz. Póki co to wewnątrz nie stosuję żadnej chemii i wszystko jest czyste.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Marca 2020, 17:04:14 »
Lakier to jakiś dramat. Jak ktoś ma kobietę która nosi biżuterię to wie. Koło klamek czysta rozpacz.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Marca 2020, 17:42:54 »
Obawiam się, że to nie tylko problem Toyoty RAV4 ... :o

Offline Pedr0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Marca 2020, 18:04:09 »
Jeśli masz ciemny lakier, to norma. I to we wszystkich samochodach. Można zapodać jakieś naklejki pod klamki i nakładki na progi, bo butami też się nieźle rysuje. To samo na bagażnik - to akurat mam, bo dzieciaki lubią zostawiać ślady przy wyciąganiu plecaków ;)
A jak już masz delikatnie porysowane, to dobra pasta i lakier jak nowy  <taniec>

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Marca 2020, 19:01:55 »
Nakładki na progi i listwę na bagażnik mam. I całe szczęście :)

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Marca 2020, 09:16:00 »
Nakładki na progi i listwę na bagażnik mam.
Oryginalne ?
Jeśli nie, to które i gdzie nabyłeś ?

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Marca 2020, 10:14:46 »
Oryginalne już sprawdzałem. I średnio się sprawdzają bo nie zakrywają najbardziej narażonych rantów.

Najlepiej sprawdziłyby się plastikowe (mam w obecnym aucie):

https://mail.google.com/mail/u/1/#drafts?compose=CllgCJNstzGLPFTmWhFJLSrHdjKTpwrQTGfzfDpntqrbjRHLzfLlQCbzbhDSLWCDmplnlptzMsB

Ale lepiej wyglądają jednak metalowe:

https://sklep.avisa.pl/product-pol-1518-Nakladki-ochronne-progowe-do-Toyota-Rav4-5-czarne.html

Oryginalnych bym nie brał powód, podałem powyżej. Te linki co wysłałem to przykładowe opcje. Zamówię jedne z nich jak tylko moja RAV4 będzie w PL.

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Marca 2020, 11:00:33 »
Nakładki na progi i listwę na bagażnik mam.
Oryginalne ?
Jeśli nie, to które i gdzie nabyłeś ?
Oryginalne.

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Marca 2020, 11:24:09 »
Oryginalnych bym nie brał powód, podałem powyżej. Te linki co wysłałem to przykładowe opcje. Zamówię jedne z nich jak tylko moja RAV4 będzie w PL.
zamówiłem czarne.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Marca 2020, 18:38:11 »
Na tylny zderzak mam oryginalną:

Dostałem z autem, bo 0,55kPLN bym za nią nie zapłacił (choć jakoś zapłaciłem...)

Offline sgod

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Marca 2020, 21:14:26 »
Mi zaraz przy odbiorze samochodu polecono autodetaling, tj. użyć jakiejś powłoki ceramicznej. Wspomniał, że firmy nie mogą używać jako utwardzacza ołowiu, przez co lakiery są bardzo miękkie.
W odpowiednim garażu, dobrałem sobie do ceramiki folię w najbardziej narażonych miejscach (wnętrze klamek, progi, lampy, lusterka).
Jestem mega zadowolony. Lakier ma warstwę hydrofobową, gdzie brud się nie trzyma tak lakieru.
Mam podobną warstwę na szyby. W trasach (przy prędkości powyżej 50 km/h nie używam nawet wycieraczek).

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Kwietnia 2020, 10:41:27 »
Ile kosztowała Cię taka przyjemność, jeżeli można zapytać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl