Autor Wątek: Auris hybryda - OBD2  (Przeczytany 7724 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Auris hybryda - OBD2
« dnia: 06 Kwietnia 2020, 21:30:01 »
ku przestrodze:

przedwczoraj najadłem się strachu - podłączyłem biały ELM OBD2 z alle który działał mi w poprzednim aucie i odpaliłem HA w smartfonie no i moja auris:
-włączyła nagle wentylator silnika i wywaliła ostrzeżenie no i żółty trójkąt:
"Awaria systemu hybrydowego. Zatrzymaj się w bezp. miejscu. Sprawdź instrukcję obsługi"

wyłączyłem wszystko przez POWER, wysiadłem z auta (a raczej wyskoczyłem), włączyłem alarm, wyłączyłem, wsiadłem. Wszystko działało na moje szczęście, auto ruszało ale pozostał żółty trójkąt z ostrzeżeniem.
Zrobiłem dwie testowe jazdy, wszystko grało. Wymusiłem warning w postaci włączenia EV bo miałem akurat 2 kreski baterii i ten warning skasował warning z awarią układu hybrydowego :)

To tak ku przestrodze piszę i pytanie do Was czy tak kiedykolwiek mieliście i jeśli już to jaki moduł OBD2 polecacie ? czy u mnie coś może być nie tak skoro komputer tak zareagował ? podobno takie rzeczy się dzieją też gdy bateria w pilocie jest już słaba albo klemy aku 12V nie stykają....
zapewne OBD2 wysłał jakąś lipną komendę do MCU i ten wszedł w tryb awaryjny....

https://ibb.co/7YbfTMb
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2020, 12:51:49 wysłana przez fazibazi »

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Auris hybryda - OBD2
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwietnia 2020, 18:58:02 »
jaki moduł OBD2 polecacie

Vgate iCar Pro BT4.0 Interfejs OBD2 ELM327 iOS PL

Mam taki wpięty na stałe.

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Maja 2020, 20:14:52 »
Ja kupiłemostatnio CARISTA
Mam Auris 2015 Hybryde
Nie pokazuje mi błędów żadnych, ale na niektóre moduły nie łączy mi się = w sumie pokazuje mi 11 tylko
I pierwszy Basic OBD2 - Not Connected
Na innych zero błędów.

Czy to normalne ?
(nie wiem jak tu się wstawia załączniki, czy na jakiś "zdjęciowy serwer" musze wstawić fotkę, żeby tu udstępnić link.) ?

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maja 2020, 22:41:01 »
Jaki Wy macie program do OBD dla Hybrydy ?
Torque ?
Carista ?

Jeszcze jakiś inny ?
Który jest najlepszy - o ile taki w ogóle istnieje :D

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2020, 09:43:32 »
Także posiadam interfejs Carista. Problemów o których pisze autor nigdy nie miałem, ale jednak staram się odłączać urządzenie już po wyłączeniu samochodu - tak na wszelki wypadek aby transmisji nie przerywać :)

Posiadam iPhone więc korzystam z poniższych aplikacji:
- Carista - odczyt błędów (jeszcze żadnego nie miałem, ale powinna pokazać gdy by coś było), zmiana ustawień oświetlenia/mod. komfortu (w abonamencie, już mi się skończył), programowanie TPMS (w abonamencie)
- Dr. Prius - odczyt danych baterii, test baterii (jeszcze nie wykonywałem, ale jest 2), można tą appką wyłączyć też pikanie przy cofaniu i pikanie gdy pas nie jest zapięty

- Car Scanner / Auto Doctor - to zwykłe appki do OBD pokazujące błędy, temp płynu i obroty silnika. Czasem sobie sprawdzę temp płynu gdy jestem w trasie. Dochodzi max do 93*C.

Ogólnie najlepszą appką w naszym wypadku jest Hybrid Assistant bo pokazuje sporo więcej danych (o trybach S1, S2...), można nią aktywować wentylator baterii. Niestety jest tylko na androida :/

Offline AgaDanTos

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 Hyb
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2020, 18:08:18 »
Kłaniam się,
Takie coś będzie śmigać z Auris HSD 2014? Będę działał z hybrid assist na Huawei mate 20 lite - https://allegro.pl/oferta/elm327-icar-pro-bluetooth-4-0-vgate-obd2-interfejs-8384498488?utm_medium=app_share&utm_source=facebook
Toyota Avensis (2006) kombi 2.2 177KM na Toyota Auris (2014)TS HSD na Toyota Corolla 2024 (1.8 Hybrid Sedan).

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2020, 18:50:36 »
Będzie śmigał  :grin:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Daru

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Października 2020, 22:32:42 »
Szanowni Forumowicze,
podpowiedzcie, czy to będzie działać z Auris HSD 2017.
https://allegro.pl/oferta/elm327-icar-2-vgate-obd2-interfejs-bluetooth-icar2-8862905622

Offline robini6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2020, 19:17:20 »
Witam. Zakupiłem na Aliexpress Vgate Icar 3. 3 tygodnie czekania i jest u mnie za całe 31 zł z przesyłka. No i oczywiście działa  <taniec>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl