Autor Wątek: Wygłuszenie komory silnika-maski  (Przeczytany 16518 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
Wygłuszenie komory silnika-maski
« dnia: 12 Czerwca 2005, 18:14:44 »
Mam pytanko.Otoz dzieki koledze zauwazylem ze moja Corollka 97 prod. 1.3 nie ma maty wygluszajacej maske.Nie wiem czy to standard i zadna z fabry nie dostaje czy moze u mnie ktos ja zwedzil...przy malowaniu-maski bo juz wiem ze byl jakis wypadeczek.Zatem...czy poza ASO-600 pln mozna to gdzies kupic i czy jest sens zakladac by zyskac troszke ciszy powyzej 140 km/h?Macie jakies zdanie wlasne?Obdzwonilem hurtownie,szroty wokol Wawy i nie ma nikt!!
« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2009, 08:09:30 wysłana przez Janmor »

Carewicz

• Gość
Wyg³uszenie komory silnika-maski
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Czerwca 2005, 21:39:21 »
Może tutaj coś znajdziesz...

mata allegro

tco_tm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2005, 08:27:56 »
Fabrycznie byla chyba tylko w dieslach. Podobno wygluszenie maski, patrzac z wnetrza samochodu, niewiele daje i o wiele wazniejsze jest wytlumienie grodzi.

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2005, 08:35:15 »
W mojej też nie ma i chcęją sobie wygłuszyć. Jaką kupić i jak to potem zamontować/przykleić??

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2005, 09:29:16 »
Cytat: tco_tm
Podobno wygluszenie maski, patrzac z wnetrza samochodu, niewiele daje i o wiele wazniejsze jest wytlumienie grodzi.

I jedno i drugie jest ważne.
Wygłuszyłem: drzwi, część ściany grodzowej, deskęrozdzielczą i jest sporo ciszej (szumy, silnik w dolnym zakresie obrotów do 2,5 tys) ale nadal silnik na wyższych obrotach jest mocno słyszalny. U kolegów w carinach, którzy mają kołderkępod maską jest znacznie ciszej.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2005, 17:13:38 »
Namierzylem sklep z matami wygluszajacymi.   Dzieki Carewicz :-)))
Mam 2 rodzaje do komory silnika-maski.
1) http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=&man_id=&prod_id=1591
2)http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/oferta/index.php?cat_id=&man_id=&prod_id=1590
Nie wiem ktora wybrac.Gosc ze sklepu mowi o tej cienszej.I wlasnie.Co radzicie zalozyc?Czy te grubsza ale na piny bo nie jest samoprzylepna czy te druga-sama sie klei ale ciensza.Jak radzicie zalozyc?Niegdy tego nie robilem a nie chce utopic kasy.Z wymiarow wynika bardzo oglednych ze na miareczke mam miejsce na mate pod maska 125/80 cm.Nieregularny prostokat ale trzeba docinac na gornych krawedziach z uwagi na wytloczenia i zgrzewy.Prosze o jakies wskazowki...Dzieki-Łukasz.

tmx

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2005, 19:41:59 »
Ja też bawiłem sięw wygłuszanie maski - koszt całkowity jakieś 16 zł.
mata z poldka za 15 zł i kilka "choinek" - potem w macie otwory zrobić w miejscach gdzie są w masce przyczepić i wsio. Efek jest ale nie powalający na kolana. Słyszałem że można też wcześnike podleić sobiie strypiankiem.
TMX

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2005, 20:21:21 »
:-))))w sumie pomysl dobry.....i duzo tanszy...masz moze takie wygluszenie?Skoro piszesz o efekcie nie powalajacym na kolana.Kiedy -w jakich v jest odczuwalny spadek glosnosci?Moze tylko na postoju ;-)))?

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2005, 20:29:00 »
a mi sie ten dzwiek podoba im szybciej tym ładniej, powyzej 4500obr to jak szlifiereczka  :-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2005, 20:38:54 »
Szlifiereczka;-)))to nie Hondeczka........ja wole sciszyc ja i miec komfortico..Toyotico...Croomiku

tmx

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2005, 21:53:14 »
tak mam to założone - po założeniu zauważyłem efek - ale jest on nieduży. Dodatkowo wygłuszone mam drzwi i całą podłoge, to dało więcej. W syumei robie tak z każdym samochodem jaki mam, bo póki co cały czas oscyluje w klasie średniej. Jeżeli chcesz mieć ciszej to bardziej niż klapę(to wycisza samochód bardziej na zewnątrz niż wewnątrz polecam głuszenie drzwi - mi koszt 4 drzwi wyszedł 12 zł, i to odczyułem wyrażnie. Jężeli chcesz zobaczyć jaki efekt daje głuszenie drzwi  bez robienia wiele to zdejmij boczki z drzwi i tak pojeździj a potem je załóż - różnica jest duża.
TMX
PS. nie sztuka coś zrobić za duży kesz - sztuka coś zrobić za psi grosz:)

Offline Lookita

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwca 2005, 22:02:05 »
Jaki rodzaj maty brales do drzwi?Tu juz bez alu co?Kladles to na folie fabryczna w drzwiach czy...mate potem folie?Jak mocowales?Specjalnie nie narzekam na glosnosc ze strony drzwi jedynie wlasnie z przodu.Mysle ze jak wycisze mache to jednak bedzie przy v pow 140 km/h ciszej...Ale tak sie moze tylko ludze....

tmx

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwca 2005, 22:14:30 »
Na drzwi dałem .... karimate - jest piankowa i nie ciągnie wody w zajebstym różowym kolorze:)
kupiłem w jaims hiper duper markecie. jrdna starczył na pare drzwi. Kładłem na folie fabryczną, nie przyklejałem. Po zdjęciu boczka trzeba odkręcić metalową część rączki do zamykania drzwi a potem znów założyć już na matę. mate kari należy przyciąć tak aby nie wystawała dalej niż wchodzą kołki mocujące boczek - możn aw tym celu wykonać szablon. należy ze względu na grubość mat wyciąć miejsce na wodziki do klamki  i blokady drzwi o ile pamietam żeby sięnie blokowały.
Potem założyć boczek i wsio. Jeżeli zechcesz siępotem dostać do wnętrza drzwi - nie ma problemu - będziesz miał tylko 2 śruby więcej.
patent jest mój w oparciu na info od kumpla który taki materiał jak karimata znalazł u sieie w BMW w drzwiach.

TMX

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Czerwca 2005, 22:32:37 »
Cytat: tmx
Na drzwi dałem .... karimate - jest piankowa i nie ciągnie wody w zajebstym różowym kolorze:)
kupiłem w jaims hiper duper markecie. jrdna starczył na pare drzwi. Kładłem na folie fabryczną, nie przyklejałem.

Na folię? To znaczy jak? Od strony zewnętrznej pomiędzy folięi boczek z tapicerką ?
U mnie to wygląda tak: https://www.euro.coig.pl/apps/test/priv/Pigletto/hpim0789.jpg (trzeba zaakceptować certyfikat i przy połączeniu przez neostradęużyć jakiegoś proxy) i z tego co widzęto jakąś gąbkęcienka tam mam... ale to raczej nic nie wygłusza a przydałoby się. Karimata sie tu zmieści?

A jak wygląda wygłuszenie ściany grodziowej? Od strony komory silnika czy od kabiny? Dużo rozbierania?

tmx

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Czerwca 2005, 22:45:02 »
dokładnie - pomiędzy boczek i folię-
U mie wyglądało to tak samo - tak jak mówiłem - terzeba tylko dociąć do kształtu - wbrew pozorom po d boczkiem jest w choelre miesca - wejdzie spokojnie te 5 -6 mm painki karimatowej - a gdzie trzeba to sięugnie - i jeszcze jeden plus - boczej nie rezonuje od basy - tylkow tedy dobrze jest dorobić kołnierze do głośników żeby wszystko szło pod karimatęw głąb drzwi. No i fak t że wagi siępraktycznie nie dorzuca do auta

Co do ściany czołowej to od sierodkanie ma wiele manewru bno musimy zachować przestrzeń na pedały. Ja standardowo zawsze robiłęm podłogęmatą filcową - daje efekt głównie podczas jazdu po wodzie i na dzwięki szumiące.
Ale teraz widziałęm na siłwoni taki e gumowe maty zrobione jakby z mielinych opon - śa ciężki i muszęje wypróbować jak tylko takie dorwę. myśle że to da ieżły efekt. Głuszenie podłogi (całej) zajmuje kilka godzin - trzeba wyjąć fotele i kanpęz tyłu i wszystko z bagażnikai. Nie warto zciągać konsoli środkowej i obudowy ręcznego.

Jest z tym troche zabawy ale wbrew pozorom to włąśnie szumy na dłuższą metęsą irytujące, a takie głuszenie pomaga.
I jeszcze jedno - źródłem hałasu mogą być lusterka - są troche tandetnie zrobione - i ma gdzie w nich szumieć wiatr -  ale to już osobna historia
TMX

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl