Autor Wątek: Środki do pielęgnacji.  (Przeczytany 9233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
Środki do pielęgnacji.
« dnia: 21 Kwietnia 2020, 15:05:51 »
Co polecacie do kokpitu , Eco skóry itp ?

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Środki do pielęgnacji.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:07:39 »
Do kokpitu jak i wszystkich innych pozostałych plastików wewnątrz auta polecam GTECHNIQ C6 Matte Dash.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Kwietnia 2020, 21:48:04 »
Do kokpitu używam tego. Polecam, szczególnie teraz, ponieważ posiada również właściwości antybakteryjne.

https://allegro.pl/oferta/soft99-wash-mist-czyszczenie-plastikow-300ml-7773908551?reco_id=702b9331-8408-11ea-a1e4-000af7f64110&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020

Zacząłem używać po obejrzeniu tego filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=YR4K1WqWtRc
Jak na razie jestem zadowolony.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwietnia 2020, 09:48:24 »
Na razie tyle. Z biegiem czasu rozejrzę się za środkami do pielęgnacji plastku jakimś APC i dresingiem matowym, bo w Corolli szyby są pod takim dziwnym kątem, że wszystko się w nich odbija co jest we wnętrzu.

A na koniec ekonomia. Na ile to wystarczy... po tym jak zużywam te środki to mam zapas na rok lub dwa przy butelkach 500ml (Vampira mam tylko litrową butelkę i to był błąd, gdyż w zimie zużyłem niecałe 150ml? Dobra chemia sprawia, że autko się trudniej brudzi, a i środków zużywa się mało do czyszczenia. Prędzej w nich daty wyjdą niż je zużyję.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwietnia 2020, 20:33:24 »
Ja osobiście z wosków na czarny lakier mogę polecić wosk od angelwax - dark angel

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2020, 20:38:41 »
Podawajcie gdzie to można kupić  dla chętnych :)

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Kwietnia 2020, 20:40:04 »
edit : mam na myśli sklepy stacjonarne :)

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2020, 20:48:02 »
Wydaje mi się że te lepsze kosmetyki samochodowe nie kupisz w markecie lub na stacji benzynowej. To raczej jest w sklepach specjalistycznych z taką chemią a nie w każdym mieście takie są.
Ja osobiście kupuję zawsze w necie. Są też fora internetowe poświęcone detailingowi na których jest giełda i tam można kupić taniej używane kosmetyki i samemu po testować co komu pasuje.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2020, 07:42:18 »
Podawajcie gdzie to można kupić  dla chętnych :)
osobiście polecam szukanie na Ceneo, Allegro i MotoGo. Najlepiej szukać też promocji. Na szczęście Car detaling jest dynamicznie rozwijająca się gałęzią i, na przykład, pomimo koronawirusa, braków lub wręcz chorych cen na rękawiczki jednorazowe sam swoje kupiłem w MX Nowicki, że wychodziło niecałą złotówkę za sztukę. Najzabawniejsze w tym było to, że rękawiczki z atestem przeciwwirusowym,  dedykowane dla lakierników, 3x grubsze od tych marketowych  (Colad art. 536000). Niestety już ich nie ma, a szkoda bo mi wystarczają lekko na dwa razy i ciężko je porwać.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Maja 2020, 12:56:30 »
Kup sobie chusteczki nasączone płynem do skóry i tapicerek skórzanych firmy PLAK oraz chusteczki do tapicerek tekstylnych - do siedzeń fimy Autoland z aktywną pianą.
Koszt wszystkiego jakies 12 zł w markecie typu AUCHAN.
Ja myję auto na myjni bezdotykowej, czasami go dotykając myjką na łapę i szamponem z woskiem jak jest na myjni pusto, używam też tamtejszego wosku do nabłyszczenia auta.
Potem jadę przedmuchać auto trasą S a zajechawszy do garażu wycieram drzwi wkoło szmatą z pozostałości wody. W środku deskę rodzielczą przecieram jedynie szmatką z wodą z dodatkiem mydła w płynie, kierownice i gałkę zmiany biegów wspomnianą chusteczką PLAK a siedzenia odświeżam Autolandem.
Od 10 lat tak robię i wszystko było utrzymane w najlepszym porządku przy stosunkowo niskich kosztach. Polecam.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Maja 2020, 13:53:03 »
Polecam do wnętrza ADBL Interior WOW - kosmetyk z górnej półki , efekt matowy, piękny zapach.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maja 2020, 20:51:22 »
Polecam do wnętrza ADBL Interior WOW - kosmetyk z górnej półki , efekt matowy, piękny zapach.
Dzieki. Zamowione.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2020, 11:18:40 »
Prośba o pomoc. Użyłem do do kokpitu na powierzchnię "Eko skóry" środka do konserwacji skóry SONAX (mleczko - zawiera wosk pszczeli). Po użyciu tego środka  efekt jest katastrofalny. Na powierzchni powstały biało ciemne pręgi których nie da się rozetrzeć. Nie da się też tego zmyć , próbowałem różnych dostępnych środków na rynku. Szukajac w sieci metody i sposobu , znalazłem poradę aby użyć acetonu technicznego lub zmywacza do paznokci (sic!).

Mam pytanie czy użycie takich środków nie spowoduje nieodwracalne uszkodzenia powierzchni. A może ktoś wie jak i czym usunąć tą powłokę po SONAXIE?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2020, 11:25:35 »
Po acetonie to to zejdzie farba. Ciepła woda z mydłem nie zaszkodzi.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2020, 11:27:58 »
Prośba o pomoc. Użyłem do do kokpitu na powierzchnię "Eko skóry" środka do konserwacji skóry SONAX (mleczko - zawiera wosk pszczeli). Po użyciu tego środka  efekt jest katastrofalny. Na powierzchni powstały biało ciemne pręgi których nie da się rozetrzeć. Nie da się też tego zmyć , próbowałem różnych dostępnych środków na rynku. Szukajac w sieci metody i sposobu , znalazłem poradę aby użyć acetonu technicznego lub zmywacza do paznokci (sic!).

Mam pytanie czy użycie takich środków nie spowoduje nieodwracalne uszkodzenia powierzchni. A może ktoś wie jak i czym usunąć tą powłokę po SONAXIE?

W żadnym przypadku! Uszkodzisz trwale powierzchnię. Zawsze możesz podjechać do detailera i albo oddasz na usunięcie lub Ci doradzi co będzie najlepsze.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl