Autor Wątek: Jakość lakieru  (Przeczytany 32858 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
Jakość lakieru
« dnia: 23 Kwietnia 2020, 10:43:35 »
Jaka jest wasza opinia odnośnie jakości lakieru w nowych corollach.
W moim rysuje się już od delikatnego dotknięcia palcem. A ptasie odchody zmyte już po 1 godzinie zostawiają trwałe ślady. MASAKRA. Poprzednio miałem kie ceed  i takich problemów nie było. Ptasią niespodziankę można było zmyć na drugi dzień i nawet niezbyt delikatnie i nie było żadnego śladu. Samochód ma 3 miesiące i już wygląda nieciekawie. Po roku to chyba będzie przypominał muchomora. Jeszcze nie miałem samochodu z tak beznadziejną powłoką lakierniczą. Gdybym wiedział to wcześniej, to nigdy nie kupiłbym Toyoty, bo tego samochodu nie da się swobodnie użytkować.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakość lakieru
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2020, 10:46:56 »
W moim rysuje się już od delikatnego dotknięcia palcem. A ptasie odchody zmyte już po 1 godzinie zostawiają trwałe ślady. MASAKRA. Poprzednio miałem kie ceed  i takich problemów nie było. Ptasią niespodziankę można było zmyć na drugi dzień i nawet niezbyt delikatnie i nie było żadnego śladu. Samochód ma 3 miesiące i już wygląda nieciekawie. Po roku to chyba będzie przypominał muchomora. Jeszcze nie miałem samochodu z tak beznadziejną powłoką lakierniczą. Gdybym wiedział to wcześniej, to nigdy nie kupiłbym Toyoty, bo tego samochodu nie da się swobodnie użytkować.

dlatego zanim auto jeszcze wyjechało z salonu, zamówiłem powłokę ceramiczną. ale teraz myślę że i folia to byłby dobry pomysł. na moim mimo 3 miesięcy, i tego że łaził kot i drapał nie ma śladów, a mam bardzo niewdzięczny ciemny lakier. Nie wiem jak inne nowe auta teraz, ale tendencja jest taka jednak że oszczędzają na czym się da.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline j_w_pan_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2020, 10:51:34 »
Wszystkie auta są teraz liźnięte lakierem a nie pomalowane. Księgowy się kłania. Mnie bardziej zastanawiają te cienkie blachy. W Renaultach wydają się grubsze i że tak powiem, mniej plastyczne

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2020, 10:51:59 »
Niestety w nowych RAV4 jest identycznie. W którymś wątku o tym pisałem. A jak już ktoś ma żonę/partnerkę która nosi biżuterię to tylko siąść i płakać. Lakier poprostu dramat.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwietnia 2020, 11:20:30 »
Z tym rysowaniem, to jeszcze mozna uważać, ale ptasie odchody po kikunastu minutach zostawiają trwałe ślady. To jest totalna porazka

Offline j_w_pan_P

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2020, 11:22:57 »
Chyba w ASO zapomnieli powiedzieć przy wydawaniu auto, że w ramach dbania o auto poza wymianą oleju czeka nas coroczna polerka...

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2020, 11:31:50 »
Chyba w ASO zapomnieli powiedzieć przy wydawaniu auto, że w ramach dbania o auto poza wymianą oleju czeka nas coroczna polerka...

Zrobisz polerkę dwa albo trzy razy i po lakierze skoro on taki delikatny.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2020, 12:50:40 »
Jeśli wozicie kogoś z tyłu to naklejcie też sobie folie na plastik z tyłu w miejscu gdzie są pasy bezpieczeństwa. Po jakimś czasie będą na nim rysy od metalowego zapięcia.

Offline dempsej

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2020, 12:53:30 »
Lakier jak w każdym japończyku, nie ma się co podniecać, one tak mają i tyle.
Jeżeli chce się uniknąć rys pozostaje zabezpieczenie powłoką ochronną.
Na moim leży UNC-R i na jakiś czas jest zabezpieczony, tak samo piano black w kokpicie - nie rysuje się od patrzenia.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2020, 14:30:59 »
Niestety lakier to dramat. Na dachu mam ślady po mewach, a na masce po dwóch kamulcach. Powłoka lakiernicza jest po prostu za cienka, nawet jak jest lakier metalik. Jeżeli Toyota już kładzie taką cienką warstwę lakieru to niech lepiej robi samochody ze stali nierdzewnej. Na prasie kupy spróbuj jakiegoś żelu. Ja używam takiego do mycia rąk. Żel nie odparowuje tak szybko jak woda, a doskonale penetruje taką kupę i potem już delikatnie ręcznikiem bez tarcia podnosisz.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2020, 15:29:33 »
Faktycznie lakier jest bardzo delikatny. Mam taki mikro odprysk,ryske. Zaopatrzyłem się w Toyocie w zapraweczkę i jak w środę pojadę na położenie ceramiki to zostawię to detailerowi.

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Kwietnia 2020, 16:04:08 »
Jakość lakieru jest dramatyczna.  Ja już mam sporo większych i mniejszych mikrorys a nawet rys. Nawet lekkie przetarcie brudnego lakieru = rysy. Zapomniałem dodać, mam phantom brown.
Teraz czekam aż będzie tego na tyle by zrobić korektę i położę powłokę ceramiczną.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Fiosl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwietnia 2020, 16:06:49 »
Apropo powłoki ceramicznej, czy robił już ktoś to w Szczecinie i ma godne polecenia miejsce?

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwietnia 2020, 08:06:42 »
Mnie przed odbiorem pokryli całe auto preparatem Toyota ProTect i nic to nie daje. Szkoda zachodu, ptasia kupa i tak po godzinie wyżera ślad nie do usunięcia :-(

pireus

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2020, 09:02:48 »
Nie wiem po co tak dramatyzujecie. To jest tylko samochód, ważne żeby się nie psuł i zawsze bezpiecznie dowiózł Was do celu. Ja tylko go myję od czasu do czasu woskuję, a na te powłoki ceramiczne i folie szkoda pieniędzy bo i tak to tylko substytuty ,  a samochód i tak sprzedam za 3 lata i najwazniejsze żeby był bezwypadkowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl