Autor Wątek: Jakość lakieru  (Przeczytany 32915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jakość lakieru
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2020, 09:47:15 »
Nie wiem po co tak dramatyzujecie. To jest tylko samochód, ważne żeby się nie psuł i zawsze bezpiecznie dowiózł Was do celu. Ja tylko go myję od czasu do czasu woskuję, a na te powłoki ceramiczne i folie szkoda pieniędzy bo i tak to tylko substytuty ,  a samochód i tak sprzedam za 3 lata i najwazniejsze żeby był bezwypadkowy.

Nie każdy podchodzi do auta tak jak Ty.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2020, 09:54:29 »
Nie wiem po co tak dramatyzujecie. To jest tylko samochód, ważne żeby się nie psuł i zawsze bezpiecznie dowiózł Was do celu. Ja tylko go myję od czasu do czasu woskuję, a na te powłoki ceramiczne i folie szkoda pieniędzy bo i tak to tylko substytuty ,  a samochód i tak sprzedam za 3 lata i najwazniejsze żeby był bezwypadkowy.

Sądzę, że Pireus prezentuje zdrowe podejście. Im więcej człowiek chucha i dmucha na samochód tym bardziej każda ryska czy obtarcie (co w mieście jest nieuniknione) prowadzi do większej frustracji.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Kwietnia 2020, 11:01:59 »

Sądzę, że Pireus prezentuje zdrowe podejście. Im więcej człowiek chucha i dmucha na samochód tym bardziej każda ryska czy obtarcie (co w mieście jest nieuniknione) prowadzi do większej frustracji.

Ja mówię tylko o tym że niektórzy lubią dbać o swoje samochody. Tak jak ja. Do wszystkiego tak podchodzę i nie widzę w sobie żadnej frustracji.  Niech każdy robi tak żeby się dobrze z tym czuć :-)

Offline Jastrząb

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Kwietnia 2020, 19:05:28 »
Panowie, piszcie jaki macie lakier, zobaczymy czy z każdym kolorem jest problem

Offline marek324

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Kwietnia 2020, 19:11:28 »
Czarny. Dramat.

Offline homcioq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Kwietnia 2020, 19:16:11 »
Mysle ze na ciemnych te ryski beda bardiej widoczne ja zakupilem biala perle i mam nadzieje ze na jasnym nie bedzie sie tak rzucac w oczy. Choc czas pokarze

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Corolla 2.0 TS Comfort+Tech+ Style
Corolla 2.0 D4D E11 Lift Linea SOL
Yaris 1,3 Luna 3D

pireus

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Kwietnia 2020, 19:54:35 »
Choc czas pokarze
Może i coś Cię kiedyś pokarze, ale czas to raczej pokaże

Offline homcioq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Kwietnia 2020, 21:50:42 »
Dostrzeglem to, razi w oczy :) jednak nie wiem czy na tapatalk jest mozliwosc edycji

Yaris 1,3 Luna 3D

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Kwietnia 2020, 08:32:37 »

Ja tam nie dramatyzuje. Myje, woskuje i jeżdżę.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Kwietnia 2020, 19:17:40 »
Robiłem teraz powłokę ceramiczną w Aygo mojej żony. Gość powiedział mi właśnie, że Toyoty mają miękki lakier, trzeba uważać, ale za to łatwo się go poleruje. Najlepiej od razu zrobić ceramikę po wyjechaniu z salonu. Przymierzamy się teraz do zakupu Corolli i od razu po wyjechaniu z salonu jadę położyć ceramikę. Wolę wydać 1300zł-1500zł, niż się potem denerwować rysami. Pozdrawiam.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Kwietnia 2020, 19:31:06 »
Wolę wydać 1300zł-1500zł, niż się potem denerwować rysami. Pozdrawiam.
Kwota dosyć niska jak na dobrą ceramikę, a zabezpieczy samochód tak samo jak przyzwoity wosk, czyli słabo.
Gość powiedział mi właśnie, że Toyoty mają miękki lakier, trzeba uważać, ale za to łatwo się go poleruje.
A przy Oplu, Maździe, Kia, Mitsubishi itd, mówi dokładnio to samo i interes się kręci.

Offline homcioq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Kwietnia 2020, 19:43:40 »
Dokladnie Koledzy nie dajcie sie zwariowac, w dzisiejszych czasach mamy lakiery ekologiczne a co za tym idzie sa bardziej podatne na rysowanie

Yaris 1,3 Luna 3D

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Kwietnia 2020, 20:10:55 »
Najlepiej od razu zrobić ceramikę po wyjechaniu z salonu.

Oczywiście taka powłoka to dodatkowe zabezpieczenie, ale nie jest to rozwiązanie idealne. Też się rysuje i ptasie odchody potrafią zostawić ślad.
Poza tym 3-4 razy w roku należy nałożyć tak zwany reload aby powłokę odnowić/wzmocnić. Te powłoki też potrafią się "zapchać" i trzeba to specjalnym szamponem umyć.
Po około 2 latach taka powłoka pada i trzeba starą spolerować i nową nałożyć a to dodatkowe koszta.
Chcę tylko powiedzieć że taka powłoka nie jest takim idealnym rozwiązaniem. Jest bardzo dobra ale też jest druga strona medalu tego rozwiązania.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Kwietnia 2020, 13:42:49 »
Co do ceramiki za 1300-1500 zł, to ceramika jest dokładnie taka sama jaka każda inna. Cena bierze się stąd że jeżeli auto nie wyjechało z salonu, i jest nowe, to nie trzeba specjalnie przygotowywać tego auta, nie trzeba glinkować, polerować, itd.

Sama ceramika kosztuje ułamek tej ceny, reszta to jest czyjaś praca a przy nowym aucie tej pracy jest dużo mniej. W tej samej firmie gdzie ja robiłem powiedzieli że na auta używane cena ceramiki ponad dwa razy tyle co na nowe.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Kwietnia 2020, 14:34:12 »
Aby efekt był "wow" to nawet auto które dopiero co wyjechało z salonu to powinno się raz przepolerować finiszem.
Na pewno trzeba wyglinkować i porządnie odtłuścić. Sama ceramika to nie jest wielka kwota.
Ja planuję położyć TEVO S36 jak w końcu doczekam się auta. Odpuszczę polerkę a tylko wyglinkuję i odtłuszczę. S36 to jedna z łatwiejszych w aplikacji powłok i cenowo wychodzi (obecnie w promocji) 99zł za 10ml - tyle powinno starczyć na auto wielkości corolli i nawet w kombi.
Wiadomo że przy autach używanych to im starsze tym lakier bardziej zniszczony i polerowanie lakieru może wymagać kilku polerowań a to dość mocno podnosi cenę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl