Autor Wątek: Chce kupić aurisa poradzicie  (Przeczytany 23012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Chce kupić aurisa poradzicie
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2020, 15:02:12 »
Hej,

Po długich poszukiwaniach i wertowaniu ofert oraz wielu telefonach jadę obejrzeć takie auto:

https://www.master1.pl/oferta/gotowka/50534/toyota/auris-hybrid-135-premium

W końcu hatchback - po dyskusjach w domu i pomiarach i porównaniu tego auta do mojego Clio III - zmieścimy się na luzie, a kombi poniżej 50 tys w wersji premium nie znajdę.

Umówiłem się do Toyoty Bońkowscy Poznań Komorniki na przegląd przed zakupem - wyszło 450 zł (z tego co się zorientowałem to w miarę normalna cena na taki przegląd).

Dam znać czy wszystko poszło dobrze  :good:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Maja 2020, 22:06:44 »
samochód dobrze wyposażony , szkoda że nie ma tempomatu. 5 lat temu za  taki przegląd brali 250-300 zł , teraz nieźle cenę podnieśli :wallbash:
RAV4 2.5 hybrid

Offline Malan

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Maja 2020, 10:53:48 »
No i to oferta z Master1, a oni są znani raczej z pewnych aut używanych. One są chyba po leasingowych, a z tego co wiem, to takie auta są zawsze bardziej pewne niż importowane lub kupowane od osób indywidualnych.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Maja 2020, 12:48:11 »
Hej,

Po długich poszukiwaniach i wertowaniu ofert oraz wielu telefonach jadę obejrzeć takie auto:

https://www.master1.pl/oferta/gotowka/50534/toyota/auris-hybrid-135-premium

W końcu hatchback - po dyskusjach w domu i pomiarach i porównaniu tego auta do mojego Clio III - zmieścimy się na luzie, a kombi poniżej 50 tys w wersji premium nie znajdę.

Umówiłem się do Toyoty Bońkowscy Poznań Komorniki na przegląd przed zakupem - wyszło 450 zł (z tego co się zorientowałem to w miarę normalna cena na taki przegląd).

Dam znać czy wszystko poszło dobrze  :good:
Poproś o raport Dekry bo takie robią przy zdawaniu pojazdu po leasingu. Dodatkowo w systemie powinna być informacja o wszelkich naprawach, wymianach i wjazdach do serwisu. Floty M1 zmuszają do ewidencji.

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Maja 2020, 14:32:58 »
Hej,

Po zrobieniu przeglądu w ASO wyszło parę rzeczy:

- Tarcze hamulcowe przód i tył minimum bądź poniżej minimum
- Klimatyzacja nie działa.
- Akumulator mały (z tego co zrozumiałem to częsta sprawa - był rozładowany), ASO zaleciło wymianę.
- Na fotelu pasażera były ślady jakby po praniu, proszku czy coś - do tego chyba nie dosuszyli auta po praniu (Na poprzednich zdjęciach, żadnych plam nie było więc nie sądze, że to nowa sprawa).
- Opony przód 3,5 mm PP i 2,5 MM LP (w sumie to łysa).
- Podobno jakieś załamanie koloru widać na masce - ale dla mnie niezauważalne ani w słońcu ani w cieniu.
- Rant drzwi lekko obity, plastik porysowany.  (na 99 da się to zrobić to poprzez PDR, do tego oryginalny plastik z ASO 170 zł - może znajdzie się coś używanego).

Po rozmowie z Panem Krzystofem z Master1, ustaliliśmy że zostawiam do skanu raport z ASO w ich siedzibie w Poznaniu a on załatwia usprawnienie auta - wszystkie rzeczy mechaniczne zostaną przez naprawione - po zakupie dostaję rok rękojmi, więc z tego co mi wytłumaczono - jeśli kupuję auto z klimatyzacją to musi ona działać i nie być dziurawa gdziekolwiek.
Tak samo jeśli chodzi o hamulce - mają działać prawidłowo a auto ma być bezpieczne.

To były minusy - jeśli chodzi zaś o plusy to auto jest w środku w eleganckim stanie - brak zarysowań na plastikach, żadnych wgniotek, zarysowań lakieru - cały lakier sprawdzony w ASO nic nie było dorabiane, malowane.

Mechanicznie też wszystko super, autko powinno pośmigać jeszcze kolejne 100 tysiecy bez większych problemów. Całą historię wizyt w ASO mam od kolegi z Toyoty  :-)  więc, widziałem że było serwisowane porządnie - wszystkie przeglądy robione na czas, do tego nawet małe rzeczy (np. odgrzybianie klimatyzacji również robione w ASO, więc można było ładnie pośledzić stan licznika).

Auto powinno zostać usprawnione na przyszłą sobotę, więc wtedy powiem wam co i jak - dopytam się jeszcze w jaki sposób Master1 zechce mi to udokumentować (co zostało wymienione i na jakie części).

Pozdrawiam i podziękował!  :grin:

Offline Misiorro007

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Maja 2020, 15:03:22 »
Hej,

Wszystko zostało poprawione a auto odebrałem - tapicerka po prostu była niedokładnie doprana, chlodnica wymieniona na nowa, klima nabita, akumulatorek naladowany i sprawdzony a tarcze wymienione.

Auto smiga fajnie, jedyne co to ma dodatkowe zabezpieczenie alarmowe do którego muszę się przyzwyczaić :)

Pozdrawiam

Marcin

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Października 2020, 14:04:44 »
Mam Aurisa 1,4 D4D 2010 bez DPF , za to z tuningiem silnika. Myślę o wymianie na hybrydę . Byłem na jeździe próbnej Corollą hybrid. Samo przyspieszanie daje bardzo nieprzyjemne odczucie, ale potem już jest dobrze. Aurisem 2 jeździłem w wersji benzynowej, silnik był bardzo słaby, jednak komfort znacznie poprawiony względem mojej wersji. Czy to dobra droga myśleć o hybrydzie? Lubię dość dynamiczną jazdę, będę musiał się przejechać tym aurisem hybrid dłużej na autostradzie, by mieć punkt odniesienia.
Większość tras to duże miasto, jednak poza miastem lubię wyprzedzać wszystkich w granicach rozsądku. Ten mój diesel pomimo niewielkiej fabrycznej mocy po zmianie oprogramowania daje zadowalające osiągi. Nie chcę mieć słabszego silnika, tylko co najmniej porównywalny z obecnym
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Października 2020, 14:20:13 »
Samo przyspieszanie daje bardzo nieprzyjemne odczucie,
Znaczy jakie ?

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Października 2020, 14:23:57 »
Wciśnięcie pedału gazu powoduje duży, bardzo nieprzyjemny hałas. Każdy, kto ma hybrydę, o tym wie
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Października 2020, 14:25:52 »
dusisz w podłogę ?

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Października 2020, 15:08:16 »
Co za pytanie. Przecież tam jest automat, więc obrotów biegiem nie podkręcę. Tak, wcisnąłem na maksa, bo nie umiem tym jeździć, zależało mi na sprawdzeniu przyspieszenia
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Listopada 2020, 12:12:40 »
Szkoda, że nikt nie chce mi udzielić odpowiedzi. Trzeba żyć dalej.
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Listopada 2020, 16:52:46 »
Odpowiedzi na co ,  hybrydy przyspieszaja z wyciem skrzyni e-CVT , i tego nie przeskoczysz  ?
Sam szukam auta dla siebie i na razie w toyotach , albo ciasno ,albo chleją tyle paliwa co 6 cylindrowce.
Jedyna marka z silnikami diesla które są w miarę mało awaryjne to Honda , ale też wybór między landarą Crv,
a brzydulą H-rv. Zostaje jeszcze civic ,ale siedzi się w nim tak nisko jak w autach sportowych.

jarrro    Ci co jeździli mocnymi dieslami wiedzą czego im brakuje w ,,ekologicznych ,, hybrydach i w 1 litrowych benzyniakach, momentu obrotowego (Nm) <taniec> <taniec>

Oprócz Toyot  testowałeś   inne marki >>

RAV4 2.5 hybrid

Offline jarrro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Listopada 2020, 17:49:05 »
Nowa Mazda 3 - jeździłem na teście. Szyba z tyłu zachlapana, pytam się się pana, co pracuje w mazdzie, gdzie się włącza tylną wycieraczkę, a pan na to, że tu nie tylnej wycieraczki... I siedziało się bardzo nisko, nie lubię tak, mam wzrostu 186 i przy wysiadaniu z wiekiem pojawiają się problemy.  To, że silnik wyje, to jeszcze nic. Podobno jak się opanuje sztukę każdy hybrydy, to nie wyje. Chodzi o to, że mocy ma mało. A nowa Corolla z mocną hybrydą nie ma z kolei bagażnika, bo baterie miejsce zabierają
Pozdrawiam wszystkich

jarrro

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Listopada 2020, 18:01:53 »
Moim skromnym zdaniem zdecydowanie lepszy diesel to 2.0 hdi  od hondy (wcale nie jest bezawaryjna w dieslu)
Co do "chlania" paliwa przez Toyoty, mam 2.0 ravkę w benzynie z AT i 4x4 i a wagę ok. 1700kg spala... 8l/100. Moim zdaniem to świetny wynik.
Z trasy ponad 300km wyszło mi 7.1/100
« Ostatnia zmiana: 02 Listopada 2020, 18:09:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl