Autor Wątek: Wymiana na podgrzewane fotele - T27 lift15 (1.8 2016)  (Przeczytany 10289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotcekaes

• Toyot Pełzający
  • **
Wymiana na podgrzewane fotele - T27 lift15 (1.8 2016)
« dnia: 01 Maja 2020, 19:25:20 »
Cześć,

Podczas zakupu auta, jedną z niewielu cech, które powinno mieć, było podgrzewanie foteli. Niestety trafiła mi się okazja na zakup wersji premium, która ma zwykłe fotele z elementami alcantary i brak grzania siedzisk.

Naszła mnie ostatnio wizja na zakup podgrzewanych foteli z wersji wyższej (skóra z elementami alcantary). I tu moje pytanie - czy w każdych skórzanych fotelach była domyślnie mata grzewcza? Jak wyglądają wiązki przewodów w normalnej wersji T27 lift 15 premium 1.8 benzyna kombi, a jak w wersji Prestige z grzanymi fotelami? Trzeba zmieniać wiązki/kostki pod fotelami? Trzeba dokładać obwody w skrzynce bezpiecznikowej, czy jest już na to przewidziany obwód? Nie chodzi mi o w pełni elektryczne siedziska, tylko o funkcję podgrzewania, ewnetulanie zmianę na skórzane. Same przełączniki do podgrzewania foteli też chyba trzeba będzie podpiąć pod obwód, czy wiązka jest uniwersalna?

Czy ktoś już to wykonywał w tym modelu? T29/T27 lift15? Może ktoś ma jakieś rady?

Widzę, że temat jest dość prosty, jednak jest jeszcze kilka pytań:
1. Czy wszystkie fotele domyślnie mają zainstalowaną matę do podgrzewania, czy tylko te w obszyciu z wersji prestige? W premium też można było dokupić w opcji podgrzewanie foteli, więc ciekawe.
2. Czy ktoś kto ma T27 lift 15 z podgrzewanymi fotelami jest w stanie sfotografować jak wygląda instalacja i wiązki w tunelu środkowym, które przechodzą do foteli?
3. Czy wiązka pod sterownik podgrzewanych foteli jest oddzielnym urządzeniem? Czy domyślnie wiązka znajduje się tam (poprowadzona od skrzynki bezpieczników i przekaźników) czy trzeba dokładać wszystko samemu?
4. Czy jak włącza się podgrzewanie foteli, to na ekranie radia coś się wyświetla (via zmiany klimatyzacji itd.)?
5. Czy ktoś tego probówał?

Reasumując - poniżej znajdują się zdjęcia z wiązkami istniejącymi, podpiętymi pod fotele (na 99% nie mają mat grzewczych w sobie). Porównywałem je z gniazdami foteli z podgrzewanymi matami i jedna wtyczka w fotelu kierowcy mi się chyba nie będzie zgadzać. No i jak widać, do żadnej wiązki nie dochodzi żaden grubszy przewód, który by mógł sterować przepływem nieco większego natężenia prądu. Czy maty grzewcze na tych wiązkach są tylko plug and play, czy trzeba je przerabiać dodatkowo?

1. Fotel kierowcy aktualny:

2. Fotel pasażera aktualny:

3. Wiązki przewodów w miejscu, gdzie można wpiąć regulatory stopnia podgrzewania foteli (tu wszystko jest seryjne, tylko do wpięcia):

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wymiana na podgrzewane fotele - T27 lift15 (1.8 2016)
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Maja 2020, 01:02:07 »
Ze schematów wynika, że nic poza bezpiecznikiem i przyciskiem nie jest potrzebne. Wiązki masz już doprowadzone to jest ta 4 pinowa kostka po lewej stronie na drugim zdjęciu. Na ekranie nic się nie pokazuje po włączeniu ogrzewania,  jest to niezależna instalacja. A jeśli chodzi o maty w fotelach to chyba jedynym wyjściem jest dzwonienie do sprzedawców albo zorientowanie się czy tapicer by takich mat nie mógł dołożyć.

Offline jotcekaes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Maja 2020, 19:17:04 »
Ze schematów wynika, że nic poza bezpiecznikiem i przyciskiem nie jest potrzebne. Wiązki masz już doprowadzone to jest ta 4 pinowa kostka po lewej stronie na drugim zdjęciu. Na ekranie nic się nie pokazuje po włączeniu ogrzewania,  jest to niezależna instalacja. A jeśli chodzi o maty w fotelach to chyba jedynym wyjściem jest dzwonienie do sprzedawców albo zorientowanie się czy tapicer by takich mat nie mógł dołożyć.

Dzięki, potwierdzone info z autem, które posiada fotele podgrzewane, że mamy takie same wiązki dochodzące do foteli. Pytanie tylko co odchodzi dalej w stronę fotela. A jesteś w stanie mi podpowiedzieć który to bezpiecznik odpowiada za grzanie foteli? Jest pod kiuerownicą czy pod maską?
Myślicie,że to możliwe, że wszystkie fotele seryjnie były wyposażone w maty? Ja wątpię, ale może... Jeśli nie, to zamontuję sterowanie i regulację, a z czasem wymienię fotele na jakieś z podgrzewaniem.

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2020, 19:32:28 »
Za ogrzewanie odpowiadają dwa bezpieczniki jeden 20A lub 15A w zależności od miesiąca produkcji bo od maja 2015 dawali 20A do grzania foteli i drugi 10A dający prąd po zapłonie. Oba znajdują się w skrzynce z bezpiecznikami po stronie kierowcy. https://imgur.com/a/P4uXH1R tu zaznaczyłem dokładnie które to są.

Offline jotcekaes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maja 2020, 09:38:04 »
Dzięki, to będzie plan przed zimą na wymontowanie foteli i sprawdzenie czy mają matę w sobie czy nie, a drugie to jak się dobrać do tej skrzynki z bezpiecznikami pod kierownicą? trzeba Wiem, że tak jak do OBD widoczne jest jak się położy na podłodze, jednak dostęp bardzo słaby, czy to się jakoś wycioąga?

Offline Uzii

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maja 2020, 18:46:59 »
Nic się nie wyciąga, niestety dostęp jest taki kiepski. Na YouTube są filmiki z dokładnym jej położeniem.

Offline Arczi32

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis t27
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2023, 20:56:01 »
Kolego poradziłeś sobie z tymi matami bo też chcę założyć

Offline jotcekaes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2023, 21:04:04 »
Cześć. Odpuscilem sobie temat. Jak uda się komukolwiek wykonać, to proszę o dokumentację foto i zakres prac (najlepiej z kosztorysem). Ja niestety odpuściłem temat po całości i teraz nie mam grama czasu się tym zająć.

Offline Arczi32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maja 2023, 21:16:22 »
Ja założyłem panel z pokrętłami do regulacji teraz mam napięcie
na białej 4 pinowej wtyczce tylko nie wiem czy maty podpiąć pod tą wtyczke
czy coś jeszcze musi być.Dziś zamówiłem maty na dwa fotele koszt 900zł.

Offline jotcekaes

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maja 2023, 21:18:24 »
Maty oryginał w ASO czy kupujesz z innego źródła? Jeśli masz zasilanie na kostce pod fotelem to chyba już wszystko. A powiedz mi czy coś musiałeś zmieniać w skrzynce bezpieczników czy wszystko było, podpiąałeś tylko panel i to wszystko?

Offline Arczi32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maja 2023, 21:45:00 »
Podpiąłem tylko panel bezpiecznik był 30A 
Firma w z Warszawy dorabia jest na Allegro.

Offline Arczi32

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2023, 11:47:26 »
Już pisałem czy mogę prosić o poradę  Avensis t27  z 2017 roku dołożyłem maty oraz przełączniki w kostce 4 pinowej pod siedzeniem na pin 1oraz 4 podłączyłem mate a na pin 2,3 czujnik temperatury z maty.Tylko dlaczego jest +12V cały czas na pinie 1,4 nawet po wyłączeniu potencjometru na 0.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl