Autor Wątek: BLOS inny mikser gazu  (Przeczytany 38413 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
Odp: BLOS inny mikser gazu
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2006, 08:09:17 »
Czesc   8) 
Wlasnie przejrzalem informacje o bolsie czyli mikserze do gazu i calkiem niezle o tym pisza .Czy ktos z was mial z tym stycznosc moze ma u siebie zainstalowane ? Zastanawiam sie nad instalacja tego cuda (narazie mam instalacje II generacji LOVATO z elektronika Sage 2).
Podzielcie sie opinia !!!!

link do strony o bolsie : http://forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?t=5828&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=931df9f27de6afc4e0dff7be87924302
Vitam........temat blosa śledziłem od  0,5 roku .zanim zdecydowałem sie go kupić........i po załozeniu okazało sie,ze wart był kazdej złotówki.Wywaliłem wszystkie elektroniczne graty,a jako pierwszy silniczek krokowy,po zestrojeniu na analizatorku spalin (13:1)przestałem mieć jakiekolwiek problemy z mocą,strzałami w kolektor i innymi cyrkami.........jednym słowem moc została odzyskana(wydruk z hamowni) jezeli chodzi o spalanie....zatankowałem pod korek,zrobiłem 100 km po mieście i znowu pod korek ....no i wyszło 16l/100 przed założeniem blosa było koło 18l(camry 3.0/v6/24v + ciężka noga)......dla mnie rewelacja-Polecam
Przemek

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2006, 08:45:00 »
@caffeini
Byłeś przy strojeniu? Podobno ciężko go zestroić. Możesz coś poopowiadać na temat ustawienia BLOS-a, bo temat ciekawy. Wystarczyło podpiąć pod analizator, czy byłeś może u jakiegoś gaźnikowca?
O jakim przekroju zastosowałeś tego BLOS-a?
Jako jedyną zauważoną wadę użytkownicy BLOS-a podają szybkie zabrudzenie frakcjami oleistymi. Zauważyłeś coś takiego? Można by pomysleć o zastosowaniu filtra fazy lotnej (tak jak przy IVgen.)
Ile wybuliłeś za niego?
Dużo tych pytań, sorry za namolność, ale jak będziesz miał chwilkę to odpowiedz!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2006, 16:55:33 »
@caffeini
Byłeś przy strojeniu? Podobno ciężko go zestroić. Możesz coś poopowiadać na temat ustawienia BLOS-a, bo temat ciekawy. Wystarczyło podpiąć pod analizator, czy byłeś może u jakiegoś gaźnikowca?
O jakim przekroju zastosowałeś tego BLOS-a?
Jako jedyną zauważoną wadę użytkownicy BLOS-a podają szybkie zabrudzenie frakcjami oleistymi. Zauważyłeś coś takiego? Można by pomysleć o zastosowaniu filtra fazy lotnej (tak jak przy IVgen.)
Ile wybuliłeś za niego?
Dużo tych pytań, sorry za namolność, ale jak będziesz miał chwilkę to odpowiedz!
Średnio rozgarniety ,posiadający analizator spalin ,,dziad gazowy,,powinien dostroić blosa w 0,5 godz....ja dodatkowo zaliczyłem hamownię u znajomego żeby wszystko było czarno na białym......jezeli chodzi o zabrudzenia...to  niczego takiego nie stwierdziłem,moze to kwestia czasu...rozmiar blosa jest only 1.....podobno w zamierzchłych czasach,kiedy dinozaury były młode były 2 rozmiary blosów,ale te drugie..... wieksze wyginęły bezpowrotnie,zresztą średnica mniejszego ,,lużnym leszczem,, wystarczy jak sie okazało na prawie 190 KM.Co zaś tyczy sie ceny, to za samo urzadzenie(nówex prosto z paczki) ,,wyśliniłem,,250 naszych gównianych polskich złotych....z tego co widziałem taki sam blosik jest na allegro za jakieś 370-400.....pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2006, 16:59:34 wysłana przez caffeini »
Przemek

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2006, 19:24:29 »
@Caffeini
No i niech Ci śmiga! Dzięki za odpowiedzi - rozważę przy następnej furze...
Pomyśl o odolejaczu, albo filtrze lotnej - taka rada przyjacielska
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lutego 2006, 13:47:15 »
@Caffeini
No i niech Ci śmiga! Dzięki za odpowiedzi - rozważę przy następnej furze...
Pomyśl o odolejaczu, albo filtrze lotnej - taka rada przyjacielska
ok....rozważaj..a filtr frakcji lotnej w tym przypadku do raczej bzdura......więc z  ,rady przyjacielskiej, nie skorzystam
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2006, 17:25:55 wysłana przez caffeini »
Przemek

sebal7

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Lutego 2006, 23:33:09 »
Czesc wlasnie zainstalowalem sobie do auta BLOSA samemu.Teraz mam inny problem bo nikt niechce mi tego ustrojstwa ustawic,ale mam namiary na gostka w gdyni ktory sie zajmuje tego typu rzeczami.Na poczatek kilka zdjec jak to wyglada zamieszczam .Po zamontowaniu normalnie odpalilem auto na benzynie ,jak silnik sie rozgrzal przelaczylem na gaz i normalka chodzil.Pozatym wywalilem tego typu ustrojstwa jak klapka przeciwwybuchowa ktora byla zamontowana i oczywiscie mikser razem z przewodem powitrznym.wszystkie przewody od gazu i powietrza dalem nowe aby moc wrazie czego  przywrocic poprzedni stan rzeczy.Przekruj blosa to 70mm a przepusticy 60mm ale udalo sie mi polaczyc bez problemu.,,

sebal7

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Lutego 2006, 23:50:02 »

sebal7

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lutego 2006, 23:52:27 »

mynthon

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Lutego 2006, 08:30:18 »
szkoda, że szukając informacji o gazie, nie trafiłem na forum forda, bo pewnie załozył bym najtanszą instacje z byle komputerem,  i do tego dołożył BLOSa. Napisz sebal czy na silniczku 4efe odczułes róznice po zmianie na BLOSa bo to mnie chyba najbardziej ciekawi.

ddow

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Lutego 2006, 11:24:38 »
Witam,
A moglbys napisac gdzie kupiles te czerwone "rureczki" dzieki ktorym dopasowales Blosa? Ja sie zastanawima nad Blosem rowniez, tylko mam 3.0 V6...moze kolega caffeini napisal by cos wiecej o efektach, interesuja mnie glownie osiagi: jak pracuje silnik, czy wkreca sie powyzej 5 tys. itp....no i gdzie kupil Blosa za 250zl?

Sebal7: Jak znajdziesz tego goscia w Gdyni i dostroisz to daj znac, jestem z Gdanska wiec byc moze niedlugo tez bede zainteresowany strojeniem.
Pozdr.

sebal7

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lutego 2006, 18:25:22 »
Witam .Narazie niemam czasu zestroic Blosa bo pracuje od switu do nocy ale w przyszlym tygodniu zrobie to napewno. Rurki czerwone dostalem w Nurauto akurat sie wpasowaly , co prawda maja srednice 67mm ale (blos 70mm)ale swietnie sie zgraly .Przepustnica ma 60mm srednicy ale ladnie opaskami udalo sie mi sciagnac tak ze niema zadnych lewych wichrow.Narazie bylem u gazownika na morenie ktory nie podjal sie zestrojenia Blosa ale przy analizie spalin okazalo sie ze mam zbyt bogata mieszanke.Pewnie dlatego na obwodnicy grzalem 175km/h na gazie. Z tego co zauwazylem to na wolnych obrotach ciezko sie silnikowi  wkrecic na wyzsze obroty ale jesli przekrocze 3000 to kreci az milo.Blosa narazie wyregulowalem sam ,tak jak bylo podane w instrukcji(jesli ktos chce podesle na E'meila instrukcje).Do tej pory nie odnotowalem zadnych strzalow itp..do kolejnych zalet mozna zaliczyc rowniejsza prace na wolnych obrotach ,wibracje silnika nie przenosza sie do kabuny jak bylo wczesniej pomimo ze jest 900obr/min.Tak jak widac na zdjeciach poprzednia rura z silniczkiem krokowym jest odlaczona i lezy sobie samopas ,to na wypadek jak by cos bylo nie tak.Z tego co slyszalem parownik (reduktor)powinien byc jak najblizej miksera poniewaz jest szybsza reakcja na dodanie gazu ale to w przyszlosci poprawie.To tyle z mojego doswiadczenia.Pozdrawiam

ddow

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lutego 2006, 11:46:49 »
Wszystkie instrukcje i materialy mam juz chyba od pol roku :) Wszystko jest opisane na grupie forda i tam ten watek jest chyba ponad rok. W fordzie Scorpio Blos dziala podobno niezle, tylko te auta maja siknik 2,9l z mniejsza moca...a ten typ Blosa starcza do okreslonej mocy no a pozniej trzeba go rozpilowywac, no a do tego potrzebne sa juz analizatory i najlepiej hamownia co by nie przedobrzyc z tym pilowaniem i wlasciwie uksztaltowac szczeline. Dlatego tez bardzo ucieszyly mnie wiesci caffeiniego, ktory pisal ze wszystko dobrze chodzi bez specjalnych przerobek.  Na razie jeszcz troche za zimno na eksperymenty, ale postaram sie kompletowac caly sprzet i wiedze zeby na wiosne zaczac testy :)
Pozdr.

Mr Q

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Lutego 2006, 18:28:48 »
no i gdzie kupil Blosa za 250zl?

No wlasnie... gdzie?

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lutego 2006, 21:36:32 »
Porobic fotki Blosa i zrobimy klony.

Offline caffeini

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Marca 2006, 10:47:32 »
no i gdzie kupil Blosa za 250zl?

No wlasnie... gdzie?
a kupiłem od znajomego ,,dziada gazowego,,  był tak tani dlatego ,że postawiłem mu sieć w  domu ....no i ,,dziad gazowy,, z tej wdzieczności załatwił za połowe ceny.....co do osiągów to jestem w szoku,fura pali na zimno  nawet na gazie,nie strzela,nie ma dziury w mocy,podłączenie jest banalnie proste....regulacja też.......do regulacji służą praktycznie tylko 2 śrubki...trzeciej(wolne obroty) bocznej nie ruszałem wogóle ,parownik został odkręcony na full(reguluje sie tylko blosa),duże pokretło słuzy do regulacji składu na wysokich obrotach,a małe na biegu jałowym, ot i cała filozofia...cały montaz zajął ok 0,5 godz+ regulacja ok.15-20 min...no i dla potwierdzenia na koniec hamownia,jak znajde chwilke wstawię foty z montażu i scana z hamowni.......no i swobodnie wkręca sie powyżej 6 tys .obr/min (spalanko przy jeżdzie w mieście ,,na emeryta,, 15-16 a z pedałem  w podłodze + fantazja 17-18l) najlepszy wynik jaki udało mi sie uzyskać to 14l po mieście,z tym ,że nie kręciłem powyzej 3000 obr.dodam jeszcze,że wypływ na spalanie mają(jak pewnie wiecie)sprawne świeczki ,kable,kopułka....no i oczywiście silniczek.....jako taki........no i jednakowe cisnienie w gumach ;D
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2006, 21:15:16 wysłana przez caffeini »
Przemek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl