Autor Wątek: P2FL Wysoka temperatura inwertera P0A93 Inverter A - cooling system performance  (Przeczytany 7261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
Na pompy wody inwertera w Priusach 2 była akcja serwisowa :) Pierwsze niech w ASO sprawdzą czy w tym przypadku była już robiona.

jedno ASO mi sprawdzało i według nich nie ma aktualnie żadnej akcji serwisowej na mojego Priusa.

no trudno - na szczęście inwerter przeżył, na szczęście koszta nieduże, za pompkę dałem 400 z przesyłką z Litwy i czekam

dowiedzialem się natomiast w ASO, że w 2011 była wymieniana w tym modelu pompa wody układu chłodzenia silnika na akcję serwisową (ja sprowadziłem/mam auto od 2017)

Offline iglaROW

• Toyot Leżący
  • *
Na pompy wody inwertera w Priusach 2 była akcja serwisowa :) Pierwsze niech w ASO sprawdzą czy w tym przypadku była już robiona.

jedno ASO mi sprawdzało i według nich nie ma aktualnie żadnej akcji serwisowej na mojego Priusa.

no trudno - na szczęście inwerter przeżył, na szczęście koszta nieduże, za pompkę dałem 400 z przesyłką z Litwy i czekam

dowiedzialem się natomiast w ASO, że w 2011 była wymieniana w tym modelu pompa wody układu chłodzenia silnika na akcję serwisową (ja sprowadziłem/mam auto od 2017)

Jednak bym się uparł że mają to sprawdzić. Na bank na pompe wody układu chłodzenia inwertera była akcja serwisowa. Sam u siebie wymieniałem, jednak trzy razy musiałem w ASO prosić i ich o tym informować, że mają w tej sprawie napisać do centrali bo NA PEWNO taka akcja była. Bo tak to wklepywali w komputer i mówili, że nic nie ma.

Jak w końcu dokładnie sprawdzili, okazało się... że miałem racje :) Co ciekawe ta akcja serwisowa jest połączona z akcją serwisową na coś chyba w kolumnie kierownicy. Rozbierają i sprawdzają jakiś element. Jak jest ten wadliwy to wymieniają, jak nie to robią tylko zdjęcia i lecą one do centrali czy kajś tam.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
pompka zmieniona - wszystko działa, zmieniałem sam.

pompkę kupiłem podobno OEM od litwina sparepartsaler - 2/3 ceny ASO

https://allegro.pl/oferta/elektryczna-pompa-wody-toyota-prius-2003-2009-8772641548?snapshot=MjAyMC0wNS0wNlQwNzo1NjoyNS4yODRaO2J1eWVyOzhiZWJjMzQwZDAxNjM5YmJiODRhYjE2YzA3MDhjM2RkMmUwYTExMDkyZjkxOGU3MTdkMGY0MTM2MGI1ZjA3MzQ%3D

z pompką przyszła jeszcze uszczelka metalowa - zapewne do drenu płynu chłodniczego z tego obiegu - nie spuszczałem drenem więc nie zmieniałem uszczelki, spuściłem co się dało wężykiem do odpowietrzania ze zbiorniczka wyrównawczego, ale niewiele zeszło.

wężyk do odpowietrzania w castoramie - średnica 6mm

1 litr SLLC z ASO - 44 zł do uzupełnienia (po zmianie pompy uzupełniłem nie więcej niż pół litra)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Zdjęcia robiłeś?

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
nie robiłem zdjęć, jest sporo filmików na youtube.

trzeba poluzować zderzak i trzeba wykręcić reflektor, jak już się to zrobi to wykręcenie pompki jest bardzo proste. można sobie jeszcze dodatkowo pomóc wykręcająć najpierw samą pompkę z tego stelarza blaszanego (3 śruby 10mm) a potem już samą blaszkę (jedna śruba i jedna nakrętka 12mm) - ja tak zrobiłem.
nie musiałem zdejmować nowej pompki z blaszanego stelarza, śrubę 12mm zakręciłem tylko ręką, a nakrętkę 12mm grzechotką.
z resztą śrubę 12mm można dokręcić teraz w każdej chwili, tylko trzeba mieć z pół metra przedłużenia między grzechotką a nasadką.

jeszcze jedno - co prawda nie jest to nigdzie wspomniane w żadnym filmiku, jednak dla bezpieczeństwa warto wyciągnąć zworę bezpieczeństwa z baterii HV, w końcu operujemy przy inwerterze.

nie bawiłem się w jakieś zaciskanie węży - po prostu przesunąłem metalowe opaski poza kroćce pompki, pokręciłem wężami na pompce, żeby je rozruszać a potem szybka przekładka węży - górny, a potem dolny. trochę płynu się rozlało, ale nie dużo (uzupełniłem nie więcej niż pół litra, myślę, że ćwierć)

filmiki:

poluzowanie zderzaka i zdjęcie reflektora
https://www.youtube.com/watch?v=93lebnc_lZA

wymiana pompki
https://www.youtube.com/watch?v=M6QGIqeWNmg
https://www.youtube.com/watch?v=uqBoCadKRq4

« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2020, 11:15:25 wysłana przez diuk »

Offline przmor

• Toyot Spamer
Dzięki za info :)

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
Co ciekawe po Twoim zakupie chyba sprzedający z Twojego linka podniósł cenę z 370 na 400 :cheesy:
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
Co ciekawe po Twoim zakupie chyba sprzedający z Twojego linka podniósł cenę z 370 na 400 :cheesy:

też to zauważyłem, ale wygląda, że cena już wróciła na 370

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl