Autor Wątek: WYCISZENIE  (Przeczytany 125750 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: WYCISZENIE
« Odpowiedź #135 dnia: 26 Grudnia 2021, 07:59:24 »
Cz nie będzie problemów, gdy do wygłuszenia bagażnika i nadkoli od strony bagażnika użyje na matę 2,3 mm pianki 9 mm? Sama wnęka na koło jest pusta. Tam nie powinno być problemów. Zastanawiam się nad bokami...
Do drzwi użyję też maty 2,3 mm i pianki 6 mm. Jak radzicie. Mam wątpliwości co do bagażnika, a tam jest największy pogłos...

Offline praetore

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug In
« Odpowiedź #136 dnia: 26 Grudnia 2021, 23:28:45 »
Cz nie będzie problemów, gdy do wygłuszenia bagażnika i nadkoli od strony bagażnika użyje na matę 2,3 mm pianki 9 mm? Sama wnęka na koło jest pusta. Tam nie powinno być problemów. Zastanawiam się nad bokami...
Do drzwi użyję też maty 2,3 mm i pianki 6 mm. Jak radzicie. Mam wątpliwości co do bagażnika, a tam jest największy pogłos...

Wszystko wejdzie bez problemu. Nie zastanawiaj się. Ja bym zapytał czy masz odpowiednią ilość materiałów. W bagażniku po bokach jest dużo miejsca. Jedynie tam gdzie są spinki dolne boczków, tutaj bliżej progu bagażnika, będzie problem. Chodzi mi o te czarne spinki z dużym łbem po jednej na stronę. Bo jak nakleisz piankę 10mm, to nie zapną się. Włożysz je, ale nie będą siedzieć jak należy.

Na drzwi nie żałuj i daj też piankę 9/10mm. Nie dawaj 6mm, bo to nie ma sensu. Zaoszczędzisz, a efekt będzie słabszy. Zrób raz, a porządnie. Pianką kleisz boczek drzwi od strony wewnętrznej. 

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #137 dnia: 16 Stycznia 2022, 21:10:16 »
Czy ktoś montował sznur do uszczelek drzwi? Jaka średnica będzie odpowiednia?
A może ktoś wyciszał uszczelki u specjalistów, czy efekt jest zadowalający?

Jazda powyżej 120km/h to aktualnie katorga...
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline JakubM83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 19 Stycznia 2022, 11:08:41 »
coż to takiego sznur do uszczelek?

Offline lukikow

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla e21 1.8
« Odpowiedź #139 dnia: 19 Stycznia 2022, 16:07:50 »
coż to takiego sznur do uszczelek?
Najlepiej wyjaśni to nagranie: https://www.youtube.com/watch?v=9pUEpmgPTyI
Corolla TS 1.8 HSD, 2021, Executive, Manhattan Grey

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Maja 2022, 07:33:35 »
Cześć, patrząc na zdjęcia prac tej firmy z bielska kilka stron wcześniej, sposób montażu mat to jakaś popylina. Nie dałbym nawet złotówki za tą robotę, nie mówiąc już o zastosowaniu marnej jakości maty. To coś nie ma nic wspólnego z wyciszeniem. Widać, że ktoś tylko nakleił maty i nawet nie pofatygował się porządnie tego rozwałkować. Maty klejone jak wycinanki, otwory technologiczne nie zaktyte matą aluminiową. To wszystko pracuje. Niestety ja kiedyś również padłem ofiarą takiej pseudo firmy wygłuszającej, dlatego wszystko w cholerę zerwałem i nakleiłem sam.
https://files.fm/u/evwa8w8e7
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2022, 07:43:11 wysłana przez ojciecmajster »
Spalanie - Motostat.pl

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 10 Maja 2022, 07:51:43 »
Jestem po wygłuszaniu swojej corolli w kombi. Wygłuszałem sam bagażnik. Otwory technologiczne i odpływy zostały odkryte. Ku czemuś jednak służą. Użyłem mat Aero STP 2,3 mm i pianki K6s 6 mm. Na materiały wydałem ponad 600 zł. Zużyłem 7 mat (50x75cm) i około 2 m2 pianki. Mam fotki i kilka filmików, które wrzucę na YT. Tutaj chcę zrobić mini manuał co i jak. Jestem amatorem, ale i syn i żona słyszą różnicę na + z tyłu auta.
A'propos... Zostały mi jeszcze 3 maty i 1 m2 pianki, który mam zamiar wykorzystać na tylne drzwi. Dzisiaj domawiam jeszcze kilka mat oraz piankę.
« Ostatnia zmiana: 10 Maja 2022, 07:53:59 wysłana przez norbert_p »

Offline DarekGaTS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS1,8
« Odpowiedź #142 dnia: 10 Maja 2022, 10:56:04 »
Tutaj chcę zrobić mini manuał co i jak
Będę czekał na manual gdyż też się przymierzam do takiego zabiegu i chcę to zrobić sam. Prośba więc o cenne wskazówki
3miasto duże i małe :-)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #143 dnia: 10 Maja 2022, 13:42:29 »
Użyłem mat Aero STP
W dzisiejszych czasach lepiej się nie przyznawać do rosyjskich produktów ;)

Wg mnie przede wszystkim zakola trzeba wygluszyć - to bardzo dużo daje: https://photos.app.goo.gl/pHyioLKaxakmJx6t8

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #144 dnia: 10 Maja 2022, 20:48:55 »
Szczerze? Nawet nie wiedziałem, że to ruski produkt...
Pytanie do znawców: wyciszając drzwi matę kleić na wewnętrzne blachy? Gąbkę chcę przykleić do plastikowego boczku od środka, aby można było zapiąć na spinkach. Kwestia maty...

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 11 Maja 2022, 07:37:31 »
Pytanie do znawców: wyciszając drzwi matę kleić na wewnętrzne blachy?

Jest to nawet wskazane. Gdy mamy już wszystko rozebrane, wyklejenie drzwi od wewnątrz to już tylko formalność. gdy pukamy palcem, wyklejone drzwi nie dają więcej echa a dźwięk staje się głuchy i matowy. Etapy pracy można podzielić tak:
1. Wyklejenie drzwi od środka
2. Za głośnikiem można nakleić matę np STP Crystal, która będzie odbijać bas (podobno) do wnętrza
3. Maskujemy większe otwory technologiczne dedykowaną matą z cienkiego aluminium, dopiero potem naklejamy na to matę butylową. Większość firm w ogóle pomija ten etap i kładzie bezpośrednio matę na otwór.
4. Wyklejamy matami drzwi od zewnętrznej strony, zakrywając jak najwięcej powierzchni
5. WYklejamy boczek drzwi. Najlepiej sprawdzają się maty z efektem pamięci. Jeśli mamy sporo miejsca między boczkiem a drzwiami można się pokusić o maty grubości 20 mm.
Spalanie - Motostat.pl

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #146 dnia: 11 Maja 2022, 07:42:20 »
Wg mnie przede wszystkim zakola trzeba wygluszyć - to bardzo dużo daje: https://photos.app.goo.gl/pHyioLKaxakmJx6t8

Nie zakola, lecz nadkola :) Zakola są na głowie :)
Wg mnie, nie powinno się tak robić jak na zdjęciu z linka. Woda w szczelinach będzie stała, przez co zwiększymy ryzyko korozji. Lepszym rozwiązaniem było by naklejenie mat butylowych, potem całe nadkole opierniczyć jakąś masą uszczelniającą np. SPT Mastic. Piankę można zastosować na wewnętrzną część plastikowych nadkoli.
Spalanie - Motostat.pl

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #147 dnia: 11 Maja 2022, 07:51:18 »
Jak wspomniałem - nie jestem profesjonalistą. Mam tylko matę butylową 2,3 mm i piankę wygłuszającą 6 i 9 mm. Biorąc pod uwagę fakt, że w corolli w drzwiach nie ma nic to wyklejenie blach od środka matą, zaklejenie całego otworu technologicznego i oklejenie boczka (boczku) da na pewno jakieś wymierne zmiany na plus.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #148 dnia: 11 Maja 2022, 08:43:28 »
Wg mnie, nie powinno się tak robić jak na zdjęciu z linka. Woda w szczelinach będzie stała, przez co zwiększymy ryzyko korozji.

Tam jest pod spodem butyl. Dopiero na to pianka.
Nie ma szans by woda dostała się do budy.
A pianka duzo lepiej wycisza wyższe częstotliwości.

Offline czarmi

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla2.0GR HB
« Odpowiedź #149 dnia: 11 Maja 2022, 12:16:46 »
Zanim zamówiłem Corollę, odbyłem nią kilka jazd próbnych (włącznie z odcinkami autostradowymi) i doszedłem do wniosku, że fabryczne wyciszenie w aktualnie posiadanej przeze mnie Maździe 3BM jest o wieeele gorsze od wyciszenia w Corolli. Najnowsza edycja Mazdy 3BP wyciszona jest znacznie lepiej. Na początku nie mogłem się przyzwyczaić szczególnie na trasach, bo stale myślałem, że mam niedomknięte szyby w tylnych drzwiach i zarówno posiadacze M6 jak też M3 własnym sumptem dokonywali przeróbek wyciszenia swoich aut. Ja odpuściłem, bo większość jazd odbywam w trybie miejskim, ale ogólnie temat jest mi bliski.
Uwierzcie, wyciszenie w Toyocie Corolli jest o wiele lepsze aniżeli w Maździe 3 BM...
« Ostatnia zmiana: 11 Maja 2022, 12:18:28 wysłana przez czarmi »
Corolla 2.0 HB GR Sport Dynamic, 2RZ, 2023r.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl