Autor Wątek: Żarówki Hir2  (Przeczytany 52703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Żarówki Hir2
« Odpowiedź #45 dnia: 04 Listopada 2020, 09:38:08 »
pytanie do kolegów którzy mają zamontowane żarówki HIR2 OptiWhite ,czy jest lepsza widoczność od fabrycznych ? opłaca sie zainwestować w te żarówki ?
Trzeba być oczywiście świadomym, że nie są to LEDY, ale w moim subiektywnym odczuciu żarówki świecą jaśniej, jest inna barwa, 3700K. Moim zdaniem warto, ale cena chyba zbyt wygórowana jak za żarówki, ja swoje kupiłem za 263 zł.   

Offline gamex

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #46 dnia: 04 Listopada 2020, 18:59:47 »
co do żarówek to ładnie wytłumaczone jest tu: https://www.youtube.com/watch?v=s7gOgWx8QH0
Z grubsza - albo jasność - albo żywotność

Offline mikus76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 04 Listopada 2020, 20:19:45 »
dziekuje, chyba zainwestuje w te żarówki

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Lipca 2021, 14:26:30 »
Mam te żarówki w Yarisie 2019. W porównaniu do fabrycznie zamontowanych, świeci znacznie mocniej i szerzej blisko auta. Biel jest wyraźnie lepsza, ale nie odbiega od bieli Tunsgramów H7 za 45zł. Także wciąż raczej żółto, ale niby skąd z żarnika ma być biało :|. Czy te zalety są warte tych pieniędzy?... ogólnie z mocowaniem HIR2 wyboru wielkiego nie ma, czyli albo standard za kilkadziesiąt zł, albo jednak wyraźnie lepsze i znacznie droższe.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Września 2021, 06:30:29 »
Niestety, moje żarówki (w zasadzie jedna) nie wytrzymały długo, niecały rok. Byłem zmuszony wrócić do fabrycznych, wiadomo było, że przy tych żarówkach jest ryzyko krótszego użytkowania, ale nie myślałem, że aż tak krótko. Czekam z niecierpliwością na HIR2 LED oczywiście z homologacją, choć wiem, że raczej nie nastąpi to szybko.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #50 dnia: 02 Września 2021, 08:55:04 »
Ja mam zamiar nabyć narve ale w ledzie super to świeci.

Offline Dario_6

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Września 2021, 11:52:20 »
Ja mam zamiar nabyć narve ale w ledzie super to świeci.
Rozumiem, że one są bez homologacji, ale mimo to podrzucisz linka?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Kwietnia 2022, 21:36:59 »
Niestety, moje żarówki (w zasadzie jedna) nie wytrzymały długo, niecały rok
U mnie też już umarły rok przeciętnego przebiegu. Zanim zdążyłem wymienić pierwszą, spaliła się druga. 300zł trochę za droga ta krótkotrwała przyjemność.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Kwietnia 2022, 12:30:43 »
No to testujemy :-P
https://ibb.co/5vkpZDw

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Kwietnia 2022, 19:58:34 »
U mnie też już umarły rok przeciętnego przebiegu. Zanim zdążyłem wymienić pierwszą, spaliła się druga. 300zł trochę za droga ta krótkotrwała przyjemność.

A nie masz przypadkiem zwyczaju jeździć w dzień na światłach nocnych, zamiast dziennych? Bo widzę dużo np. Aurisów, co mają w lampach HIR2 i w biały, często słoneczny dzień jeżdżą bezmyślnie na światłach nocnych, mijania, to nie zdziwię się, jak się te żarówki szybko popalą.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 29 Kwietnia 2022, 20:23:46 »

A nie masz przypadkiem zwyczaju jeździć w dzień na światłach nocnych, zamiast dziennych? Bo widzę dużo np. Aurisów, co mają w lampach HIR2 i w biały, często słoneczny dzień jeżdżą bezmyślnie na światłach nocnych, mijania, to nie zdziwię się, jak się te żarówki szybko popalą.
Samochód robi przeciętne przebiegi, reflektory świecą kiedy trzeba. Żarówki fabryczny montaż wciąż są sprawne.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Kwietnia 2022, 21:56:42 »
reflektory świecą kiedy trzeba

W ogóle nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Reflektory świecą, kiedy trzeba, czyli w biały dzień też?

Żarówki fabryczny montaż wciąż są sprawne.

Sprawne? Przecież napisałeś wyżej, że ci się popaliły

U mnie też już umarły rok przeciętnego przebiegu. Zanim zdążyłem wymienić pierwszą, spaliła się druga

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Kwietnia 2022, 22:00:42 »
Trwałość standardowych żarówek HIR2 to coś około 300h a tych mocniejszych nawet poniżej 200h. Można oszacować na jak długo wystarczą. Co do używania świateł mijania w dzień to owszem, są sytuacje kiedy mimo że jest widno powinno się ich używać (np. deszcz)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Kwietnia 2022, 22:04:40 »
No, tak, jasne, w deszcz, we mgle używamy świateł głównych, ale ja pytałem kolegi wyżej, czy używa ich w biały, normalny dzień, w słoneczną pogodę też. A deszcz czy mgła to nie jest normalny biały dzień, tylko zmniejszona przejrzystość. I jak ktoś ma nawyk stałego zapalania świateł głównych bez względu na warunki, to wiadomo, szybciej się popalą żarówki.
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2022, 22:09:05 wysłana przez fynooh »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Kwietnia 2022, 23:52:09 »
Sprawne? Przecież napisałeś wyżej, że ci się popaliły
Niech kolega przeczyta od postu #44. Pisałem o żarówkach Optiwhite, które świeciły kiedy trzeba, a w dzień raczej nie trzeba. A wciąż sprawne są te żarówki, które były zamontowane fabrycznie. Dziś zamontowałem ledy Ultinon Pro9000 (mam reflektory soczewkowe). Powiem Wam tyle że świeci jak rakieta, a światła drogowe są chyba lepsze niż w Camry. Dla ścisłości, jeżdżę Camry a Yarisem jeździ moja żona. Te ledy choć trudno w to uwierzyć, nie powodują dezorientującego olśnienia nawet na światłach drogowych. Wiązka światła sprawdzona na stacji diagnostycznej. I z czystym sumieniem podejmuję ryzyko używania oświetlenia niezgodnego z homologacją reflektora oraz w stosunku do pozostałych użytkowników drogi. Także hipokryzji i mitologii mówię stop :grin: I nawet jeśli zapłacę mandat 500, to nie będę żałował :cool: W tym porównaniu światło z Optiwhite za prawie 300zł (nie wspominając o fabrycznych żarówkach) jest po prostu śmieciowe. 
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2022, 00:18:04 wysłana przez surrender »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl