Autor Wątek: Prius IV 2016r Zapala się czerwona Kontrolka płynu chłodniczego.  (Przeczytany 2788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RafałJesiotr

• Toyot Leżący
  • *
Witam. Posiadam Priusa IV od 3 miesięcy. Zrobiłem nim 1500km. Przeszukałem forum ale niestety nie znalazłem odpowiedzi. Od paru dni często zapala przy dynamicznej jeździe(nie przekraczając 80km na godzinę) nawet po przejechaniu 1km zapala się kontrolka, po odjęciu nogi z gazu gaśnie. Dzisiaj rano kontrolka zapalila się po przejechaniu 3km ale dopiero na postoju. Mówiąc o szybszej jeździe mam na myśli dynamiczną ale w ramach rozsądku(zimny silnik). Zastanawiam sie czy może być to wariujacy czujnik temperatury czy może pompa wody. Podczas normalnej jazdy nie miałem problemu. 2 miesiące temu odbyłem podróż 700km i problemu nje było. Z góry dziękuję za pomoc.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prius IV 2016r Zapala się czerwona Kontrolka płynu chłodniczego.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2020, 15:47:30 »
ciężko coś podpowiedzieć, ale rozwiązanie jest b. proste - podepnij dowolnego ELMa pod OBD, połącz to z hybrid assistant w telefonie i na bieżąco sprawdzisz jakie są temperatury, wówczas będziesz wiedział co dalej z tym robić.
Prius 2

Offline RafałJesiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2020, 19:26:10 »
3 dni temu podpinalem ELM 327 bluetooth a wczoraj Hybrid assistant na telefonie. Nie łączyłem tych programów ale spróbuje. Dzięki.

Offline Lesiu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Prius 4
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2020, 11:26:02 »
Ja bym zaczął od dość prozaicznej rzeczy, czyli od sprawdzenia poziomu płynu chłodniczego. Bo w opisie problemu nic nie piszesz czy to zrobiłeś. Wydaje mi się, że w przypadkach problemów z chłodzeniem warto od tego zacząć.
Toyota Prius gen. 4 2017
Była Toyota Prius gen. 2 2008r.
Był Seat Ibiza 1.4 MPI 8v 2000r.

Offline RafałJesiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2020, 15:59:47 »
Dziękuję za odpowiedź ale sprawdzenie płynu wydaje się banalne, więc o tym nie wspomniałem. :)

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Maja 2020, 18:59:28 »
sprobuj podlaczyc sie czyms  powaznym .

bo z tego co ja patrzylem te apki na telefon sa ok ale jak sie podlaczylem  techstream to okazalo sie ze duzo bledow siedzialo w pamieci takich mniej istotnych ale jednak.

moze napisz jaki przebieg co  to za auto eu/usa.?

czy jakis blacharz cos tam robil ?
moze jakis ktos robil serwis przeglad jakiejs kostki gdzies nie wpial dokladnie.

ale na pocztek solidna diagnoza.
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline RafałJesiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Maja 2020, 22:48:59 »
Przebieg spory bo 224tys. Serwisowany w Toyocie w Norwegii. Blacharz sie jeszcze nie dotykał do samochodu. Narazie  brakuje mi czasu na diagnozę ale podobno sa dwa czujniki temperatury, z tym ze jeden od kontrolki na desce. Podepne pod lepszy tester i może cos pokaże.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maja 2020, 00:54:22 »
A jaka temperaturę plynu pokazuje Hybrid Assistant? Przebieg 224tys.km nie jest sporym przebiegiem. Znam przypadek Aurisa II, w którym przy 200tys.km padła pompa wody.

Offline RafałJesiotr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2020, 09:47:13 »
W czasie testow Hybrid Assistant pokazywal odpowiednia temperature(normalnie rośnie)). Aktualnie temperatura otoczenia jest nizsza i kontrolka sie wogole nie zapala. Sądze,ze wina stoi po stronie czyjnika temperatury odpowiadajacego za kontrolke na kokpicie,bo wczesniej zapalala sie nawet po przejechaniu kilkuset metrow. Jak juz dojde do rozwizania, dam znac.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl