Autor Wątek: Pytanie do tych, co wymieniali zawór PCV  (Przeczytany 3839 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Pytanie do tych, co wymieniali zawór PCV
« dnia: 07 Maja 2020, 17:34:25 »
Mam pytanie do tych, co wymieniali zawór PCV w Priusie 3 lub Aurisie: czy zmieniło się zużycie paliwa?

Dlaczego pytam: w ostatnim czasie dokonałem czyszczenia chłodnicy EGR, zaworu EGR, rurki EGR, kolektora ssącego i przepustnicy. Po tych zabiegach złożyłem całość i przejechałem ok.100km. Po czym doszedł do ASO zamówiony zawór PCV i go zamontowałem. Dzisiaj jeżdżąc po mieście ze zdziwieniem zauważyłem, że spadło spalanie, choć styl jazdy ani temperatury na zewnątrz się nie zmieniły.
Co prawda to dopiero jeden dzień jazdy, ale komputer od dłuższego czasu pokazywał 5,2L/100km i to wskazanie nie zmieniało się od dawna. Dzisiaj spadło na 5,1 a za chwilę na 5,0 i tak zostało.

Czy ktoś inny zaobserwował takie zmiany?

Aha, stary zaworek niby jeszcze działał, ale nowy trochę mocniej odcinał przepływ w jedną stronę. Wymiana była zrobiona profilaktycznie, podobnie jak czyszczenie toru EGR, żadnych negatywnych objawów nie było, mimo 300 000km przebiegu.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Pytanie do tych, co wymieniali zawór PCV
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2020, 10:33:31 »
ja ostatnio  zmienialem w p3 13r  nie zauwazylem nic poza 68pln mniej w kieszeni .

zagladalem tez  tylko do kolanka rurka egr bylo czysto wiec nie wyciagalem reszty .

auto na gazie komputer pokazuje od 5 do 7,5  najczesciej 6-6,5

auto ma niby 244 tys.  ale moze ktos juz to kiedys robil bo pcv tez wygladal dobrze.

a

drugi p3 15r  bez gazu pali w miescie 5 pb  nic nie bylo czyszczone 250 tys.km  pewny przebieg i pewne ze nie bylo czyszczone.
poki co jezdzi bez trzesiawek i innych problemow.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2020, 10:37:51 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl