Autor Wątek: RAV4 III  (Przeczytany 3733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MichalPL

• Prawie Toyot
RAV4 III
« dnia: 10 Maja 2020, 23:04:19 »
Dzień dobry,
jestem na etapie kupna RAV4 III z lat 2010-12. Z silnikiem 2.0 158 km w automacie. I tu moje pytania:

- jak przyjmuje LPG?
- czy ten silnik ma zawory hydrauliczne i łańcuch?
- czy jedyna skrzynia automatyczna z tym silnikiem to CVT czy jest też jakaś klasyczna?

Z góry dziękuję za info.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 III
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2020, 23:53:17 »
od 2009r silnik 2.0 benzyna to był Valvematic, z hydrauliką na zaworach, z łańcuchem rozrządu,
silnik idealny do gazu ale nie zwalnia to z montażu instalacji u fachowca, który nie będzie wciskać lubryfikacji, dotrysków benzyny (instalacja Landi Renzo ma to wbudowane co wcale nie świadczy o wysokiej jakości), czy konieczności integracji sterownika lpg ze sterownikiem silnika poprzez obd2 w celu wzniośle brzmiących "automatycznych korekt",
skrzynia CVT, ale jeśli nie masz zamiaru ciągać ciężkiej przyczepy to nie ma się czego obawiać,
tylko zmieniać oleje, filtry i jeździć

Offline MichalPL

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maja 2020, 01:18:18 »
alko80 dziękuję za odpowiedź. Ale skoro tak dużo wiesz to jeszcze dopytam.
Rozmawiałem z gazownikiem u mnie w okolicy, robi mnóstwo aut i powiedział, że ustawiają dotrysk benzyny przy wysokich obrotach. Olać go?
Mały kemping ten CVT pociągnie?  I czy ona faktycznie tak powoduje ze przyspieszanie to wycie na obratach?
Ile te silniki wytrzymują przy dobrym serwisowaniu?
Dzięki z góry

Offline Hayabusa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2020, 10:02:22 »
Stanowczo olać.
Wejdź na forum LPG i znajdź specjalistę w twojej okolicy.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2020, 10:42:48 »
Dotryski są zbędne,
fachowca od montażu lpg szukaj na lpg-forum.pl,
silniki przy dbaniu o regularną wymianę oleju i zalewaniu takiego oleju jaki zaleca producent czyli 0w20 (aso najczęściej leje tańszy 5w30) może zrobić pół miliona a nawet więcej,
szczerze mówiąc to do ciągnięcia cięższych rzeczy wolał bym większy silnik i klasyczny automat,
silnik ze skrzynią CVT pod większym obciążeniem będzie miał wysokie obroty a to dlatego że sterownik będzie wykorzystywać najbardziej optymalne obroty i moc silnika, oprócz większego hałasu będzie to też podnosić spalanie no i przy takim użytkowaniu lepiej było by często zmieniać olej w CVT, nawet co 30-40 tyś km

Offline MichalPL

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Maja 2020, 21:07:52 »
Ja też bym wolał klasyczny automat. Ale jak rozumiem z tym silnikiem takiego nie ma???
Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi.

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maja 2020, 09:16:49 »
wszystkie Rav4 III gen zza oceanu mają klasyczne automaty,
2.4, 2.5 mają 4 biegowe,
3.5 ma 5 biegowy

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Maja 2020, 08:30:20 »
Też bym się bał ciągać tym CVT przyczepy, tu cały napęd jest na łańcuchu który będzie się rozciągał i dostawał po dupie bo nie ma takiego bufora jak klasyczny hydrokinetyk. Lepiej chyba poszukać z klasyczną skrzynią lub manuala.

Offline MichalPL

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2020, 18:28:51 »
No tak, tylko że w 2.0 nie znajdę klasycznej. Z USA niespecjalnie chcę. A skrzynia manualna już nie dla mnie. Nie da się odzwyczaić od automatu. Tak czy inaczej nie dalej w polu jestem...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl