Autor Wątek: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA  (Przeczytany 38310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaykob

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Jak ukraść Toyotę Corollę TNGA
« Odpowiedź #90 dnia: 20 Maja 2020, 09:35:04 »
Zapłaciłem 1200 PLN za 3 lata GAP fakturowego w Compensa S.A. Wychodzi 400 PLN rocznie. Zmień brokera, poszukaj ubezpieczenia w normalnych cenach. Mi firma leasingowa też proponowała GAP w racie leasingu - 70 PLN / MC. Poszukałem na własną rękę i znalazłem o wiele taniej.
NIe wiem, czy nie strzeliłeś sobie w kolano przez głowę. Compensa naciąga... kiedyś u nich wypowiadałem OC, bo przeszedłem do innego ubezpieczyciela i pomimo zachowania terminów ścigali mnie przez prawie rok o składkę strasząc sądem. Po przewaleniu sprawy przez kancelarię adwokacką nawet nie usłyszałem słowa przepraszam.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 20 Maja 2020, 09:53:39 »
Ja mam inne odczucia co do compensy.Jak ukradli mi koła wszystko załatwiłem jednym telefonem i mailem.Koła miałem po tygodniu .Roozloczli się z serwisem toyoty.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Maja 2020, 10:59:11 »
Problem polega na tym, że między teorią a praktyką jest duży rozdźwięk
Oczywiście bo ludzie dają sobie wciskać ciemnotę - gdybyśmy wszyscy byli świadomi swoich praw rozmowa z serwisem była by zupełnie inna - choc w serwisach toyoty nigdy nie było problemów - co innego np mercedes:  tu mamy czasem jakieś problemy z nieświadomymi doradcami serwisowymi

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Maja 2020, 19:27:05 »
Weź kartę proxy. Czasami faktycznie są z nią problemy ale zawsze to jakieś dodatkowe zabezpieczenie. Ja już się przyzwyczaiłem, że od czasu do czasu trzeba wklepać pin.

od czasu do czasu  - jaki to czas?
Wystarczy co jakiś czas wymieniać baterię, poczekać po wejściu do auta na rozbrojenie i nie ma problemu z kartą proxy. Mój dealer dał mi dwie karty proxy.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 26 Maja 2020, 10:41:09 »
Ja uważam, ze alarm jest bardzo pożytecznym urządzeniem. W moim przypadku osoba która parkowała obok mnie stuknęła mi w samochód. I co - włączył się alarm, dzięki czemu mogłem zaraz zareagować. Gdyby nie to wyszedłbym później do auta i zobaczył tylko efekty, ale bez sprawcy, który w tym przypadku pokrył ( aczkolwiek z wielką niechęcią ) koszty w wysokości 1050 zł.
Jednym słowem alarm się już zwrócił. A co do kradzieży- myślę, że jak blisko siebie  będzie stała Toyota bez alarmu i z alarmem ( a Toyot wszędzie pełno) to raczej logiczne, że złodziej wybierze tą bez alarmu. Ponadto na pewno stanowi jakieś zabezpieczenie dla złodziei amatorów. Już raz tak miałem lata temu, że otwarli, włączył się alarm i uciekli. Tak więc warto Panowie, warto.

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 26 Maja 2020, 10:50:05 »
A tak nawiasem mówić, gdzie jest moderator !,  bo dopuszczenie tematu " jak ukraść Toyotę TNGA" jest raczej niedopuszczalne. Co to jest poradnik złodziejski. Może już bardziej na miejscu byłby temat " " jak zabezpieczyć przed kradzieżą Toyotę TNGA"

pireus

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 26 Maja 2020, 10:58:40 »
Co to jest poradnik złodziejski.
Myślisz że potencjalny złodziej tutaj czegoś sie nauczy? Chyba trochę przesadzasz

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Maja 2020, 11:02:40 »
Ale są pewne zasady dobrych obyczajów, a nie popisywanie się jakąś powielaną "wiedzą".

pireus

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Maja 2020, 11:12:54 »
Ale są pewne zasady dobrych obyczajów, a nie popisywanie się jakąś powielaną "wiedzą".
Widocznie intelektualnie jestem zbyt ociężały, ale nie zauważyłem w tym temacie łamania dobrych obyczajów, ale zawsze możesz coś zacytować, żeby pokazać tego przykład. Byłbym za to bardzo wdzięczny, bo człowiek podobno uczy sie całe życie.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Czerwca 2020, 11:13:41 »
Uważam, że inteligentny złodziej, a z takimi mamy do czynienia, którzy biorą auto na zarobek - kształci się. Co oznacza przegląda branżowe fora, w poszukiwaniu pomocy w pracy, czyta zachowania ludzi, patenty, na jakie wartościowe przedmioty należy zwrócić uwagę w aucie itp. Dlatego również uważam, że mowa o zabezpieczeniach i sposobach ukradzenia auta, to jest podawanie sposobu kradzieży na tacy. Szkoda tylko, ze ci złodzieje nie mają odwagi napisać i sprostować, że procedura kradzieży opisana w pocie nr 1 nie jest dokładna  :-)
Wydaje mi się, że szybciej i wiecej wiedzą od użytkowników, ale oni też się uczą.
ZEDER, tak to sie chyba nazywa - blokada kolumny kierownicy - z tym po uruchomieniu nie odjadą, tylko fajnie gdyby sie wczesniej zorientowali, ze auto jest w to wyposażone, aby na daremno sie nie trudzili.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Czerwca 2020, 17:53:51 »
Myślę, że profesjonalni złodzieje to sobie nawet dyskutują o tym jak usprawnić procedurę kradzieży albo gdzie kupić sprzęt i jaki.
Ale jak są kumaci to robią to w darknecie, a nie na publicznie dostępnych forach.

Zresztą znając życie na czarnym rynku są dostępne po prostu pakiety instrukcji na każdy model / markę.
Tutaj informacji może szukać tylko jakiś szczyl, który się za kradzieże zabiera. Jak jest w jakiejś szajce to pewnie dostaje całe howto i namiary gdzie stoi auto od szefów procederu.

Offline j_24

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 05 Czerwca 2020, 18:24:46 »
Sprawa z zeszłego piątku mojemu klientowi z pod bramy złodzieje ukradli metoda na walizkę roczne audi Q5 wszystko nagrała kamera monitoringu. Cała akcja trwała 2 min i o godzinie 3:22 auto odjechało. Właściciel stwierdził kradzież ok 12 w południe . Auto miało zamontowany dodatkowy gps którego sygnał urwał się dokladnie pod domem ale uświadomił sobie , że ma jeszcze aplikacje audi na smartfonie do zarządzania autem. Jakie było jego zdziwienie jak aplikacja pokazała gdzie dokładnie znajduje się w chwili obecnej jego pojazd. Auto zostało odzyskane ok 300 km od miejsca gdzie mieszka a wszystko dzięki fabrycznej aplikacji. Co ciekawe aplikacja pokazała brak kluczyka w pojeździe ale nie na zasadzie pushupa tylko było to zaszyte głębiej w aplikacji. Gdyby dostał informacje push wcześniej była szansa namierzenia złodzieji na gorącym.  Czyli uratowała fabryczna aplikacja. Wiec myślę ze my t  kiedyś może komuś uratować swoją Toyotę

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 05 Czerwca 2020, 18:26:34 wysłana przez j_24 »
Corolla Sedan 2019 Oxide Bronze 1.6 multidrive Tech+Style-Była
Corolla Sedan 2021 Metal Stream 1.6 multidrive Tech+Style- Jest
Corolla Sedan 2021 Pearl White 1.8 Hybrid  Tech+Style-będzie na dniach

pireus

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 05 Czerwca 2020, 19:30:57 »
Jakiemuś użytkownikowi ukradli samochód a aplikacja pokazywała że stoi pod domem. Niestety Toyota z całym swoim info i aplikacjami jest mocno przestarzała.

Offline corolowany

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 05 Czerwca 2020, 20:56:00 »
Sprawa z zeszłego piątku mojemu klientowi z pod bramy złodzieje ukradli metoda na walizkę roczne audi Q5 wszystko nagrała kamera monitoringu. Cała akcja trwała 2 min i o godzinie 3:22 auto odjechało. Właściciel stwierdził kradzież ok 12 w południe . Auto miało zamontowany dodatkowy gps którego sygnał urwał się dokladnie pod domem ale uświadomił sobie , że ma jeszcze aplikacje audi na smartfonie do zarządzania autem. Jakie było jego zdziwienie jak aplikacja pokazała gdzie dokładnie znajduje się w chwili obecnej jego pojazd. Auto zostało odzyskane ok 300 km od miejsca gdzie mieszka a wszystko dzięki fabrycznej aplikacji. Co ciekawe aplikacja pokazała brak kluczyka w pojeździe ale nie na zasadzie pushupa tylko było to zaszyte głębiej w aplikacji. Gdyby dostał informacje push wcześniej była szansa namierzenia złodzieji na gorącym.  Czyli uratowała fabryczna aplikacja. Wiec myślę ze my t  kiedyś może komuś uratować swoją Toyotę

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Każdy złodziej ma dzisiaj przynajmniej jammer gsm, który kosztuje od 400 pln w górę. Taki jammer nie zakłóci sygnału GPS ale uniemożliwi wysłanie pozycji samochodzu przez sieć GSM/2G/3G/LTE. Lepsi "fachowcy" mają już jammery które zagłuszają pasmo GPS, koszt to ok. 2000 pln. Detektor GPS kosztuje 100 PLN, więc złodziej łatwo namierzy gdzie znajduje się odbiornik dodatkowego systemu GPS. Pan z swoją Q5 miał szczęście, złodzieje albo zapomnieli o systemie wbudowanym w auto, albo zostawili jammer w środku auta i tłumienie sygnału nie przebiegało już tak dobrze na zewnątrz (tam znajduje się antena GSM/GPS), auto musiało być blisko BTS-a sieci komórkowej i połączyło się z serwerami Audi przekazując swoją pozycję.

Często jest tak, że złodzieje po kradzieży zostawiają auto w innym mieście na parkingu i wracają po nie po kilku dniach/tygodniach po to żeby zobaczyć czy nie jest "ciepłe". Auta, które są przechowywane w ten sposób są wywożone z Polski na wschód, te które kradnie się na części jadą bezpośrednio do dziupli gdzie są rozbierane na części kila godzin po kradzieży.

Zobaczcie co dzieje się na allegro, olx, gumtree. Jest mnóstwo ogłoszeń ludzi sprzedających całe, prawie nowe koła do Corolli E210, piszących, że mają po kilka kompletów (ciekawe skąd  :-) ). Jest wiele ogłoszeń części blacharskich itp. Prawie wszystkie oferty na krzywy ryj z minimalnymi informacjami i bez możliwości uzyskania FV. Po wbiciu numerów telefonu w Google wychodzą archiwalne dane dt. np. agencji towarzyskich i inne kwiatki.

Służby mają zamknięte oczy, nawet laik jest w stanie namierzyć w sieci mnóstwo podejrzanych ofert, ale państwo nic z tym nie robi a złodzieje wciąż czują się bezkarni.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Czerwca 2020, 21:40:13 »
Zgadzam się z tobą.Wcżoraj czytałem że na bielanach w Warszawaie złapali złodzieji kół na gorącym uczynku a w ich chałupie kilka kompletów koł  i co mnie ukradli w marcu  patrzyłem na olx i tam multum ofert nowych  kół po 3000 zł za komplet.Jak ludzie będą kupować to interes bedzie kwitnąć.A teraz kółka od naszych samochodów są na topie ja wiem o ok 10 kradzieżach w mojej okolicy.A jak widze corollkę i właściciela to mówie żeby kupił nakrętki zabezpieczające jak nie ma.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl