Autor Wątek: Auris czy Yaris  (Przeczytany 14556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
Auris czy Yaris
« dnia: 13 Maja 2020, 11:00:57 »
Witam, życie płata nam figle i w najbliższym czasie będzie do sprzedania jedno z rodzinnych aut. Do wyboru dalszego użytkowania mam Auris 1,8 HSD z 2010 lub Yaris 1,0 z 2015 roku. Chciałbym zrobić ankietę ale nie widzę takiego wyboru. Pisze na dziale Auris ale pewnie użytkownicy Yarisów też tu zaglądają.
Oba auta w dobrej kondycji z rozsądnymi przebiegami bez uwag do eksploatacji. Oba od 2 lat w rodzinie dwu osobowej wiec trochę już sprawdzone. Mają swoje plusy i minusy ale który zostawić na "starość"
Piszcie Wasze uwagi bo chciałbym potwierdzić swoją decyzje.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Auris czy Yaris
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2020, 12:41:31 »
Auta małego i dużego nie ma co porównywać. W Yarisie facet, jako kierowca wygląda śmiesznie i mniej poważnie. Auris to poważny, normalny samochód, a Yaris to taki kieszonkowy, dla kobiety raczej. Co tu porównywać. Auris - większy komfort, większy bagażnik, większe bezpieczeństwo i w ogóle wszystko większe..
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2020, 12:43:27 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline epadno

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2020, 13:54:31 »
Ja osobiście autem jeżdżę a nie w nim "wyglądam" także ten argument bym odrzucił - ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie :-).

Jeździłem Fabią i Aurisem. Komfort, bezpieczeństwo i pojemność bagażowa przemawiają na korzyść Aurisa. Z drugiej strony lubiłem Fabię za jej poręczność ale gdybym musiał wybierać i nie patrzeć się na finanse to wybrałbym Aurisa.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2020, 13:59:54 »
Jeżeli środki ze sprzedaży jednego z aut nie są potrzebne na inny cel i chodzi tylko o rezygnację z jednego niepotrzebnego auta, to bym sprzedał oba i kupił używanego Aurisa II HSD.
Przepaść pomiędzy Yarisem a Aurisem jest spora.  Dla mnie (185 cm wzrostu) Yaris jest zwyczajnie za mały a krzesełkowa pozycja za kierownicą predystynuje go do jazd na krótkim dystansie, podobnie jak silnik 1.0.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2020, 14:13:43 »
Ja osobiście autem jeżdżę a nie w nim "wyglądam"

Jeździsz tak, jasne, ale i wyglądasz też, wszystko się liczy. Yarisa nie ma co porównywać. Można zauważyć taką prawidłowość, że wszyscy, głównie faceci, młodzi i starzy kupują auta większe, duże i wielkie. Kupują stare, ale duże niż młodsze i małe, dlaczego? Popatrz na ulice. Facet w większym aucie wygląda, jak facet, a w takim małym, to jak kobieta, albo sierota bez kasy ;) Poza tym słyszałem też taką opinię, że faceci, którzy mają małą fujarkę dowartościowują się dużymi autami ;) Ja w własnego doświadczenia wiem, że jazda większym autem daje większy prestiż. No coś w tym wszystkim trochę jest, choć nie wszyscy się tym przejmują :) Ja jeżdżę też bez problemu małym Peugeotem 206, ale w Aurisie czuję się troszkę lepiej :)
« Ostatnia zmiana: 13 Maja 2020, 14:20:34 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2020, 16:08:38 »
Z drugiej strony zawsze to 5 lat róznicy. Na Aurisa pewnie ruda zaczyna spoglądać łakomym okiem. Nie ulega wątpliwości, że bezpieczeństwo większe w Aurisie.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Maja 2020, 08:08:13 »
Dziwne pytanie, o tyle że zadaje je sam właściciel - zna je chyba oba najlepiej...
Oprócz wielkości diametralnie inny napęd.
Kiedy przesiadłem się na Hybrydę, innego już nie chcę :good:
Ale rzeczywiście, jeszcze wiek (auta  :grin:) ma znaczenie.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Maja 2020, 08:55:24 »
Właśnie sam borykam się z myślami:
Rocznik = różnica 5 lat ale Auris nie zmęczony z małym przebiegiem. Yaris 2x więcej
Pojemność bagażnika = nie takie oczywiste bo Auris HSD wiec bagażnik ma płaską podłogę a nie wożę nic poza zakupami (no może czasem ziemia do kwiatków)
Napęd = na plus Auris ale Yaris to najmniej awaryjny silnik w Toyotach. W Aursie oryginalna bateria (10 lat bez testów i problemów) a jak siądzie to kilka tys do wydania.
Spalanie = oba na podobnym poziomie Auris-5,4 a Yaris do 6 litrów/100
Na dłuższe trasy oczywiście wygrywa Auris ale takie wypady może raz w roku ( w tym nie planuje) 
Objętościowo oba są podobne bo Yaris 3 jest spora. Bezpieczeństwo na podobnym poziomie.

Docelowo ma zostać jedno auto które będzie robiło większe przebiegi (teraz Yaris 15 ty a Auris około 20 tys rocznie)
W ogłoszeniach oba mają podobną cenę wiec "odzyskam" podobne pieniądze.
Popularniejsze chyba są Yariski a na Aurisa już musi być specjalny kupiec (na taksówkę w HB nie kupują)     

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Maja 2020, 09:03:58 »
Też miałem przez moment taką myśl aby zamienić jedną z posiadanych hybryd na "czystą" benzyną ale tylko na moment - zostają oba.  <taniec>
Każde auto ma swoje atutu, a ponadto nic sensownego w aspekcie kosztów eksplantacji, niezawodności i trzymania wartości ceny nie znajdzie się obecnie na rynku motoryzacyjnym.  <kawusia>

Yaris to mniejsze spalanie, mniejsze koszty utrzymania, lepsze manewrowanie w mieście (wyższa pozycja za kierownicą, lepsza widoczność, lepsza zwrotność), Auris za to jest bardziej komfortowy w trasie (jest ciszej, lepsze fotele), większy bagażnik.
Oczywiście każdy ma swoje priorytety czy też wymagania, niemniej niekiedy trzeba iść na jakiś kompromis, tym bardzie że Yaris i Auris to inne klasowe auta i dość trudno obiektywnie je porównywać.

W opisanym przez kolegę przypadku moim zdaniem jednak warto zostawić Aurisa hybrydowego - bardziej uniwersalne/rodzinne auto i w przyszłości lepiej się obroni na rynku aut używanych.

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maja 2020, 09:24:19 »

Popularniejsze chyba są Yariski a na Aurisa już musi być specjalny kupiec (na taksówkę w HB nie kupują)     

Wystawiłem kilka tygodni temu do sprzedaży Aurisa HB hybrydowego i cena za 4 letnie auto bezwypadkowe i idealnym stanie technicznym stanęła na 62,5 tys zł (oczywiście Auris zostaje dalej w domu). Co więcej oferty były tylko od handlarzy i jedna z ASO TOTOTA a oni też muszą jeszcze na nim zarobić tak więc nie jest tak źle.

Miałem swego czasu Dacie Duster (też kupiona nowa z salonu) i za 4 letnie auto bezwypadkowe i idealnym stanie poszła po 4 miesiącach ogłoszenia za 50% wartości  (kupił handlarz z Jeleniej Góry - zmniejszył przebieg o z 63 tys. na 58 tys. km i sprzedał do kilku tygodniach (zupełnie bez sensu) <zalamka>. Zadbana Toyota bardziej się obroni.

Co do wyboru auta to zdecydować może tylko przyszły jego użytkownik co będzie dla niego najlepsze.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Maja 2020, 09:30:32 »
Przygodę z marką miałem zacząć od Yarisa ,ale one miały ceny kosmos . Na tyle było na nie parcie ,że cenowo tyle samo prawie kosztowały Aurisy . Dlatego wybrałem lepszą wersję Aurisa ,od pustaka Yarisa ,kosztem 2 lat w dół . Pojemnościowo do VW B6 combi to nie ma co porównywać Aurisa ,ale teraz nie wyobrażam sobie jak bym miał to co w Aurisie pomieścić w Yarisie . Piszę o PB95 ,innych nie szukałem .

Myślę że na Yarisa ,szybciej znajdziesz napaleńca (babcia ,dziadek , studentka itp. itd. ).
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Maja 2020, 12:55:02 »
Hybrydy nieźle trzymają cenę a na starzejące się auto klasy B ze słabym silnikiem będzie niewielki popyt.  Jak ma sporo jeździć to zysk z nieco niższego spalania w Aurisie też będzie miał znaczenie.  No i brzmienie tych 3 cylindrów jest dość paskudne a na Yarisa III to już jest trochę słaby silnik.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Maja 2020, 14:43:54 »
Hybryda przecież właśnie ma słaby silnik, o takiej samej dynamice jak w Yarisie czyli ponad 13s do 100km/h.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Maja 2020, 14:57:33 »
Coś ci się pomyliło. Odejmij ze 2 sekundy.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Maja 2020, 15:00:46 »
Hybryda przecież właśnie ma słaby silnik, o takiej samej dynamice jak w Yarisie czyli ponad 13s do 100km/h.
Auris HSD przyspiesza od 60 do 100 kmh w 7 sekund.  Yarisowi 1.0 zajmie to półtora raza dłużej i to gdy zredukujesz do dwójki i zmienisz na trójkę w trakcie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl