Autor Wątek: Auris czy Yaris  (Przeczytany 14538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Auris czy Yaris
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Maja 2020, 15:30:57 »
Hybryda przecież właśnie ma słaby silnik, o takiej samej dynamice jak w Yarisie czyli ponad 13s do 100km/h.

Auris I Hybrid od 0-100 km/h - 11,4 s
Yaris III 1,0 od 0-100 km/h - 15,3 s
faktycznie ta sama dynamika do 100 km/h  <zalamka>

Ponadto tak jak napisał kolega Zbig inaczej przyśpiesza auto hybrydowe w określonych zakresach prędkości ale to tylko uświadczy użytkownik napędu hybrydowego  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Maja 2020, 19:18:19 »
faktycznie ta sama dynamika do 100 km/h 

Ponadto tak jak napisał kolega Zbig inaczej przyśpiesza auto hybrydowe w określonych zakresach prędkości ale to tylko uświadczy użytkownik napędu hybrydowego 
11,4s to ma Auris II hybrid.
Auris I hybrid rozpędza się do setki w 13,1s: http://www.encyklopedia.moto.pl/toyota/auris/hatchback/generacja-ii/toyota-auris-1-8-hsd-sol-hatchback-generacja-ii-1-8l-99km/86159/
więc różnica w dynamice praktycznie żadna, ani jedno ani drugie nie wywoła chwilowego uśmiechu na twarzy.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 19:21:08 wysłana przez Gawith »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Maja 2020, 19:44:34 »
Który zostawić samochód to musi zdecydować sam właściciel, bo on wie do czego potrzebuje samochodu. Yaris przez najbliższe lata straci na wartości mniej niż Auris. Jest zdecydowanie tańszy w utrzymaniu i do miasta lepiej się nadaje. Pamietam jak sprzedawałem Lancera 2,0 kombi 2004, byłem pierwszym właścicielem ( nowy ok 80 tys.) to dostałem za niego 11 tys. zł. i nie było łatwo. Yaris 1,0  z roku 2006  ( nowy ok 40 tys. ) sprzedałem za 16 tys. i nie musiałem nawet dawać ogłoszenia, tylko powiedziałem znajomym że chcę go sprzedać. W momencie sprzedaży samochody były w tym samym wieku.
« Ostatnia zmiana: 16 Maja 2020, 20:07:28 wysłana przez pireus »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Maja 2020, 20:16:23 »
faktycznie ta sama dynamika do 100 km/h 

Ponadto tak jak napisał kolega Zbig inaczej przyśpiesza auto hybrydowe w określonych zakresach prędkości ale to tylko uświadczy użytkownik napędu hybrydowego 
11,4s to ma Auris II hybrid.
Auris I hybrid rozpędza się do setki w 13,1s: http://www.encyklopedia.moto.pl/toyota/auris/hatchback/generacja-ii/toyota-auris-1-8-hsd-sol-hatchback-generacja-ii-1-8l-99km/86159/
więc różnica w dynamice praktycznie żadna, ani jedno ani drugie nie wywoła chwilowego uśmiechu na twarzy.
Auris II HSD HB ma 10,9 s wg specyfikacji Toyoty.  ADAC i Auto Centrum podają dla Aurisa I HSD 11,4 s.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Maja 2020, 20:22:51 »
Lancera 2,0 kombi 2004, byłem pierwszym właścicielem ( nowy ok 80 tys.) to dostałem za niego 11 tys. zł. i nie było łatwo. Yaris 1,0  z roku 2006  ( nowy ok 40 tys. ) sprzedałem za 16 tys.
Może nie porównujmy Lancera który jest na polskim rynku autem egzotycznym z Yarisem który jest jednym z popularniejszych aut miejskich. 

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Maja 2020, 20:43:37 »
Koszty utrzymania hybrydy znacznie wyższe niż benzynowego Yarisa? Można wiedzieć dlaczego?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Maja 2020, 20:55:25 »
Koszty utrzymania hybrydy znacznie wyższe niż benzynowego Yarisa? Można wiedzieć dlaczego?
Też chciałbym wiedzieć.  Z moich obserwacji wynika, że autka klasy A i B nie lubią intensywnej eksploatacji i długich przebiegów.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Maja 2020, 21:43:01 »
Pewnie dlatego, że o hybrydach najwięcej wiedzą Ci, którzy ich nie mają :grin:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

pireus

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Maja 2020, 09:16:56 »
Dlatego że każda naprawa Aurisa będzie droższa. O ile sie orientuję to generalnie koszty utrzymania samochodu z segmentu B są niższe niż z segmentu C. Chyba że w Toyocie jest odwrotnie. Im większy samochód tym tańsze częście eksploatacyjne i do naprawy?
Pewnie dlatego, że o hybrydach najwięcej wiedzą Ci, którzy ich nie mają
Zobaczymy co napiszesz jak Ci popsuje się napęd hybrydy i jej akumulatory, bo nic nie jest wieczne.
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2020, 09:19:38 wysłana przez pireus »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Maja 2020, 11:30:39 »
Gdybanie kogoś kto nie ma pojęcia o eksploatacji hybrydy. Zanim coś się w hybrydzie popsuje to w Yarisie będzie już drugie sprzęgło, siódme klocki i trzecie tarcze, nie wiem jaki rozrząd ma Yaris ale jeśli pasek to będzie już piąty albo szósty i tak samo pasek wielorowkowy, rolki paska też nie są wieczne i ogólnie to silnik już będzie do remontu a skrzynia biegów do wymiany.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Maja 2020, 11:41:18 »
Rozumiem że hybrydy nie rdzewieją i nic nigdy sie w nich nie psuje a części do nich są tanie jak barszcz. W takim razie masz rację . Może sobie kupię najwyższy model Lexusa w Hybrydzie , może nawet być stary bo, pewnie jego eksploatacja też będzie tańsza niż Yarisa 1,0.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Maja 2020, 12:06:17 »
A tak konkretnie w kwestii kosztów eksploatacji hybrydy masz coś z własnego doświadczenia do powiedzenia? Chętnie posłucham i porównam z moimi doświadczeniami z przejechanych 180tys.km przy ogólnym przebiegu mojej hybrydy, wynoszącym 250tys.km. Od razu zaznaczę, że rozważania teoretyczne mnie nie interesują.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Maja 2020, 13:28:15 »
Jak ktoś chce serwisować w ASO to ceny przeglądów są znacznie wyższe.

Yaris to mniejsze spalanie, mniejsze koszty utrzymania, lepsze manewrowanie w mieście (wyższa pozycja za kierownicą, lepsza widoczność, lepsza zwrotność), Auris za to jest bardziej komfortowy w trasie (jest ciszej, lepsze fotele), większy bagażnik.
Yaris pali więcej niż hybryda. W Aurisie I generacji siedzi się wyżej, ma ogromne szyby dookoła więc widoczność jest bardzo dobra (dopiero 2 generacja jest ciemną jaskinią). Manewrowanie Yarisem będzie łatwiejsze dzięki mniejszym wymiarom, z kolei w Aurisie będzie automat, świetna rzecz na miasto.

Aurisy hybrydowe były produkowane w Japonii co tez jest zaletą - oni przykładają się do eksportu więc nie obawiał bym się o rdzę czy niezawodność względem Yarisa. Poza wymiarami zewnętrznymi do miasta, wszystko przemawia na korzyść Aurisa.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Maja 2020, 13:55:33 »
Auris II HSD HB ma 10,9 s wg specyfikacji Toyoty.  ADAC i Auto Centrum podają dla Aurisa I HSD 11,4 s.

ADAC i Auto Centrum podają wiarygodniejsze, bo z praktyki wzięte wyniki. "Motor" również robił testy z wynikiem 11,2 s, czyli podobnie.

Z moich obserwacji wynika, że autka klasy A i B nie lubią intensywnej eksploatacji i długich przebiegów.

Intensywna eksploatacja nie służy żadnym samochodom, nie tylko małym. Z kolei długie przebiegi /chodzi o długie trasy?/ jednostajna, spokojna trasa, lubi każde auto, małe też, oprócz może hybryd, których żywiołem są miasta i zmienna, niejednostajna trasa.

(dopiero 2 generacja jest ciemną jaskinią).

Nie zgadzam się z żadną jaskinią. Przejrzystość i widoczność w Aurisie II jest bez zarzutu, a we wnętrzu jest miło i przytulnie.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Maja 2020, 14:20:42 »
produkowane w Japonii co tez jest zaletą - oni przykładają się do eksportu więc nie obawiał bym się o rdzę
Tu akurat spotkałem się z odmienna opinią. Transport statkiem w dużej wilgotności i zasoleniu powoduje, że samochodami już wtedy zaczyna interesować się ruda. I choć nie jest to tak szybko widoczne na nadwoziu, to na niektórych śrubach już tak.
A co do przykładania się, to myślę, że tak samo robią to dla eksportowanych jak i rynku wewnętrznego.

wszystko przemawia na korzyść Aurisa.
Powtórzę więc, lepsza jest bułka 1 dniowa czy 1 tygodniowa? Jeżeli Yaris jest dla kolegi samochodem wystarczajacym (on jeździ i jednym i drugim), to ma tę zaletę, że 5 lat, na jakim by nie był samochodzie, odciska jakieś piętno. Natomiast bezpieczeństwo jest wyższe w większym (cięższym) samochodzie, ale życzę każdemu aby nie miał potrzeby sprawdzania tego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl