Autor Wątek: Problem cichych głośników  (Przeczytany 9309 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Banka66669

• Toyot Leżący
  • *
Problem cichych głośników
« dnia: 18 Maja 2020, 18:25:03 »
Witam wszystkich, ostatnio w moim aurisie hybrid z 2014roku wystąpił problem z cichymi glosnikami w drzwiach, a dokładniej dolne głośniki milczą,a górne(syczki) grają, tylne wszystko ok. Radio dotykowe z navi (touch&go) .  Czy miał ktoś ten problem i może się z nim uporał?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Problem cichych głośników
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2020, 19:05:09 »
Nic nie poprzestawiane w ustawieniach radia ? Tony niskie wysokie , balans dzwięku.

Offline Banka66669

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2020, 19:12:45 »
Wszystko było kilka razy sprawdzane nawet robiony reset ustawień. Problem cały czas jest.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2020, 19:56:44 »
Skoro milcza to nie kwestia ustawień. Mogły wyzionąć ducha.

Offline Banka66669

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2020, 20:01:47 »
Tylko czy możliwe że 2 głośniki dokładnie w tym samym czasie? Chyba nie są spięte na jednej linii przewodowej.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2020, 20:46:38 »
W radiach toyoty przeważnie więcej mocy idzie na przód więc to normalne że mogly paść najpierw przednie.

Offline Banka66669

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2020, 20:56:40 »
Jeżeli tak to nawet by mnie to ucieszyło bo jakis czas temu myślałem o zmianie głośników przednich na jakieś dobrej jakości (JBL, HERTZ) Tylko martwiło mnie czy coś w radiu nie poszło z dymem.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2020, 11:58:22 »
Trzeba wyjąć głośniki i sprawdzić czy grają. Kiedyś też miałem podobny problem tylko z nie oryginalnymi Toyoty W drzwiach było dużo wody i głośniki były wilgotne Jeżeli założysz tylko lepsze głośniki np bez wygłuszenia drzwi to nie spodziewaj się jakiegoś super dźwięku.
I radio Toyoty też nie jest żadna rewelacja. Był tu temat na forum poruszany. Jak dam głośniej i dużo basu to cała plastikowa tapicerka drży i trzeszczy więc się trzeba zastanowić czy warto wydawać kasę na nowe lepsze głośniki.       
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2020, 12:04:38 wysłana przez cezario1 »

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwca 2020, 01:32:24 »
Mi ostatnio padł przedni głośnik - jeszcze nie do końca wyzionął ducha, ale już rzęzi i charczy przy wyższym brzmieniu.
Wole wymienić na nowszy, inny - bo mi uszy puchną od takich dźwięków - Nie jestem audiofilem, ale niech lepiej gra średnio czysto, jak charczenie wkur zające.

Ktoś wymieniał ostatnio przednie i \ lub komplet z tylnymi ?
To prawda że przód i Tył głośniki są takie same ?
Jak wymieniać to myślę komplet 6ciu od razu - żeby nie było że za miesiąc czy cztery padną mi tylne / gwizdki

Doradzicie jakimś konkretnym linkiem ?

Offline alienmaster

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwca 2020, 20:06:33 »
Bo nie wiem - czy faktycznie w Auris II Lift z tyłu nie grają basy - jak wstawię do przodu dwudrożne, a na tył basowe - nic nie to nie da?
A taki sam zestaw dwudrożnych na przód i na tył - czy ma sens ?

https://allegro.pl/oferta/glosnik-glosniki-jbl-org-verso-auris-ii-yaris-iii-8520145541

Tu oryginalny zestaw JBL.
Lepszy taki zestaw czy kompletowanie przód i Tył oddzielnie - jesli komplet - Jaki konkretnie ?
Polecenia z linkami ?
« Ostatnia zmiana: 03 Czerwca 2020, 20:41:54 wysłana przez alienmaster »

Offline rafylk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudnia 2020, 22:12:25 »
Witajcie!

Też jestem na etapie wymiany głośników w Auris II FL kombi, wersja active, radio fabryczne bez nawigacji.
Padły mi przednie dolne głośniki i tak jak koledzy powyżej od razu chciałem wymienić wszystkie i dodać głośniki na tył, czyli łącznie wymienić 6 sztuk. Mój budżet na głośniki to ok. +/- 550 zł

Na przód znalazłem coś takiego: Ground Zero GZIC 16X https://www.audiosklep.pl/ground-zero-gzic-16x-p4218
a na tył: Ground Zero GZTF 16 https://www.audiosklep.pl/ground-zero-gztf-16-p10713

Czy polecacie te głośniki czy może coś innego lepiej wziąć? Słyszałem, że z tyłu w Aurisie głośniki dostają mało mocy, więc czy jest sens inwestować w te Ground Zero GZTF 16?

Co byście ogólnie polecili dla osoby, która głównie będzie słuchać muzyki z radia? Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc!

Pozdrawiam,
rafylk

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudnia 2020, 13:20:41 »
Troszkę za mało informacji o tych głośnikach jest - ja bym się spodziewał mniejszej dynamiki przy cichszym słuchaniu - te głośniki są twardawe.
Niestety fabryczne radio ma bardzo kiepskie audio i tego pożądnie nie napędzi.

Offline pokakulka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Grudnia 2020, 13:29:59 »
Dla wszystkich, którzy mają problem z przednimi dolnymi głośnikami- sprawdźcie połączenie pomiędzy "gwizdkiem" a dolnym głośnikiem. U mnie w 3 letnim samochodzie przewód był po protu zbutwiały w środku jakby sie utlenił. Szybkie wycięcie starego kawałka i dosztukowanie nowego załatwilo sprawę.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Grudnia 2020, 16:10:19 »
Dla wszystkich, którzy mają problem z przednimi dolnymi głośnikami- sprawdźcie połączenie pomiędzy "gwizdkiem" a dolnym głośnikiem. U mnie w 3 letnim samochodzie przewód był po protu zbutwiały w środku jakby sie utlenił. Szybkie wycięcie starego kawałka i dosztukowanie nowego załatwilo sprawę.

Potwierdzam. Wyjąć gwizdki przez podważenie osłon głośników w rogach przy lusterkach. Cały tor do głośników dolnych idzie przez wtyczkę i gniazdko gwizdka bo jest tam zwora i są stąd 4 piny. Zerknąć i przeczyścić piny.

Tylne głośniki celowo są wyciszone aby nie psuć efektu stereo i sceny wysuniętej do przodu jak w innych niektórych autach.
Nie warto więc inwestować w tylne głośniki tylko w przód oraz od razu wyciszyć drzwi, dodać dystanse mdf i gąbkę na folię skoro boczki i tak będą zdejmowane. Lepiej wyszukać zestaw głośników z lepszą zwrotnicą aby podział częstotliwości był niższy i gwizdek większy.

Pzdr

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2020, 18:31:49 »
Tylne głośniki celowo są wyciszone aby nie psuć efektu stereo i sceny wysuniętej do przodu jak w innych niektórych autach.
przecież masz regulację i możesz je całkiem wyłączyć.  Są cichsze bo to szerokopasmówki, które muszą mieć niską efektywność aby mieć płaską charakterystykę.  Aby tył grał przyzwoicie trzeba je wymienić na współosiowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl